Čelsi osvojio FA Kup

Fudbaleri Čelsija osvojili su 128. FA Kup pobedom nad Evertonom 2:1 (1:1) na londonskom 'Vembliju'.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Subota, 30.05.2009.

18:19

Default images

Čelsi je do prvog trofeja posle 2007. godine došao golovima Drogbe i Lamparda koji su preokrenuli vođstvo Evertona koji je već u prvom minutu poveo golom Luja Sahe. Everton ni nakon 23 meča nije uspeo da savlada Čelsi od kojeg se ovim trofejom oprašta trener Gus Hidink koji se vraća poslu selektora reprezentacije Rusije. Reprezentativac Srbije Branislav Ivanović finalni meč proveo je na klupi Čelsija.

Meč na novom 'Vembliju' fantastično je počeo pošto je pogodak postignut već u prvom minutu.

'Karamele' su u prvom napadu došle do pomalo neočekivane prednost protiv velikog favorita. Pienar je prošao po levoj strani, ubacio loptu koju je Felaini glavom odbio do Sahe, a ovaj sa oko 15 metara volej udarcem savladao Čeha u 25. sekundi meča. Sahin gol je najbtži u istoriji FA Kupa.
Beta
Čelsi je u nastavku utakmice ofanzivnom igrom probao da dođe do gola, a to mu je uspeo u 20. minutu kada je izjednačio Didije Drogba. Anelka je pronašao na levoj strani Florana Maludu koji je ubacio loptu u šesnaestarac, a reprezentativac Obale Slonovače glavom sa deset metara doneo izjednačenje.

Odličnu priliku da drugi put povede Everton je imao u 66. minutu kada je Saha bio neprecizan. Bejns je centrirao sa leve strane, a Francuz sa oko sedam metara šutirao glavom preko gola i propustio šansu da svojim drugim golom dovede svoj tim u novu prednost.

Čelsi do preokreta dolazi sjajnim potezom Frenka Lamparda. Vezni igrač 'plavaca' je u 72. minutu dobio loptu na oko 18 metara od gola Evertona, zalomio Fila Nevila i levom nogom sjajno šutirao i savladao Hauarda.

'Plavci' su u 78. minutu postigli i treći gol ali on nije priznat. Usporeni snimak pokazao je da se lopta posle šuta Malude od prečke odbila iza gol linije ali je odlukom sudija ipak ostalo 2:1.

Londonci su pobedom u finalu najstarijeg fudbalskog takmičenja na svetu zaradili 2 miliona funti, dok je Everton dobio upola manju nagradu.

Utakmicu na 'Vembliju' koju je pratilo skoro 90 hiljada gledalaca obeležila je i izuzetno visoka temperatura od 41 stepena celzijusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: