Bilić protiv fašizma i ustaštva

Selektor Hrvatske Slaven Bilić rekao je da njegovim igračima smetaju fašistički pokliči koje navijači često koriste na tribinama.

Izvor: B92, Beta

Subota, 16.05.2009.

16:47

Default images

Tokom utakmica slekcije Hrvatske navijači često skandiraju "Za dom spremni", parolu koju je za vreme Drugog svetskog rata koristio ustaški pokret u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Zbog čestih asocijacija navijača sa fašizmom i nacizmom Hrvatskoj preti oštra kazna Evropske fudbalske unije.

"Moramo da budemo svesni zla nacizma i fašizma i tu bi trebalo da budemo energični. Nažalost, mislim da mnogi navijači nisu dovoljno svesni svojih ispada. Ono što nam apsolutno ne treba su pokliči 'Za dom spremni'", rekao je Bilić za dnevni list Slobodna Dalmacija.

Bilić je podsetio i na loš potez navijača reprezentacije Hrvatske, koji su krajem 2006. na utakmici u Livornu sa Italijom telima formirali kukasti krst na tribini, pokušavajući da isprovociraju komunistički orijentisane lokalne navijače, koji su im uzvratili zastavama bivše SFRJ.

Selektor Hrvatske rekao je da se zalaže za rigoroznije kažnjavanje rasističkih ispada na stadionima.

"Nisam za prekide utakmica, ali sam za rigoroznije kažnjavanje izgrednika. I to odmah. UEFA je proglasila 'nultu toleranciju' za slučaj rasističkih ispada i to je logično. Medjutim, mislim da u našoj zemlji nema rasizma, a te pojave više su razlog nekog bunta. Naravno, bunta na krivi način", zaključio je Bilić.

UEFA je prošle godine novčano kaznila FS Hrvatske, jer su navijači na rasnoj osnovi vređali Emila Heskija tokom utakmice sa Engleskom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: