Hipija prelazi u Leverkuzen

Fudbaler Liverpula Sami Hipija napustiće posle deset godina klub sa Enfilda i sledeće dve sezone nosiće dres Bajera iz Leverkuzena.

Izvor: B92, zvanièni sajt

Ponedeljak, 04.05.2009.

16:47

Default images

Hipija je u ponedeljak ujutru prošao medicinski pregled u nemačkom klubu i svojim novim saigračima pridružiće se na leto. Finski reprezentativac je stekao status legende na Enfildu, gde je bio među ključnim igračima u svim klupskim uspesima tokom protekle decenije. Hipija je u Liverpul došao iz holandskog Viljema II 1999. godine za sumu od 2.5 miliona funti.

Već u prvoj sezoni formirao je stub odbrane zajedno sa Švajcarcem Stefanom Anšouom, što je bio jedan od ključeva uspeha u sjajnoj sezoni 2000-2001. kada su osvojena tri trofeja. Ubrzo je postao i jedan od najboljih defanzivaca u Premijer ligi.

Hipija je i više godina bio kapiten Liverpula, sve dok Stiven Džerard nije preuzeo traku 2003. godine. Hipiju će navijači Liverpula posebno pamtiti po izvanrednom pogotku protiv Juventusa u četvrtfinalu Lige Šampiona 2005. godine, kao i po sjajnoj igri na finalu u Istanbulu kada je Liverpul postao prvak Evrope po peti put.



35-godišnji Hipija je postavio i jedan rekord koji će teško biti oboren, pošto je odigrao svaki minut na 57 uzastopnih utakmica Liverpula u Evropi, u periodu od novembra 2001. do februara 2006. godine.

Dolaskom mladih centralnih bekova, Danijela Agera i Martina Škrtela, Hipija je pao u drugi plan, ali je uprkos tome uspeo da se probije na 20. mesto liste igrača Liverpula po broju nastupa u dresu ’crvenih’, prestigavši Rona Jejtsa.

Sa Liverpulom je osvojio dva FA Kupa, Liga Kupa, Komjuniti Šilda, Kup UEFA, Ligu Šampiona i dva Superkupa Evrope.

Čak sedam puta bio je fudbaler godine u Finskoj, a 2001. izabran je u najbolji evropski tim godine po izboru UEFA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: