Trijumf odličnog Rosija u Španiji

Aktuelni šampion kraljevske klase Moto GP šampionata Valentino Rosi pobednik je treće trke sezone, Velike nagrade Španije, koja je vožena na stazi “Herez”.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 03.05.2009.

14:47

Default images

Vozač Jamahe je do prvog trijumfa u sezoni i ukupno 98, ako se računaju sve kategorije šampionata, došao u vremenu od 45:18.557 minuta, ispred favorita domaće publike Danija Pedrose na Repsol Hondi, dok je treći bio vozač Dukatija Kejsi Stoner.

Posle lošeg starta sa pol pozicije Horhe Lorenco na Jamahi je već u prvoj krivini izgubio vođstvo pošto su ga pretekli sunarodnik Pedrosa i Stoner, koji su pored njega bili u prvom startnom redu. Prvu trojicu pratili su Rosi, Randi de Punije, na privatnoj Hondi ekipe LCR i drugi vozač Repsol Honde Andrea Doviciozo.

Već u trećem krugu Rosi je pretekao klupskog kolegu za treće mesto, a potom se upustio u sustizanje Australijanca na Dukatiju. Posle četiri kruga “Doktor” je uspeo da obiđe Stonera, doduše samo na kratko, ali je na kraju sedmog kruga definitivno pretekao vozača Dukatija i krenuo da sustiže vodećeg Pedrosu.
Beta
Za to vreme Doviciozo, koji je do tada bio šesti je izleteo sa staze, ali je uspeo da se vrati, što je iskoristio Marko Melandri, vozač Hajate Kavasakija, koji je pre toga pretekao Lorisa Kapirosija na Suzukiju i člana Monster Jamahe Teh 3 Kolina Edvardsa u borbi za šestu poziciju.

Posle deset krugova potere za Pedrosom Rosi je u 18. krugu pretekao ljubimca navijača na stazi “Herez” i tokom preostalih devet krugova je samo uvećao prednost i kroz cilj prošao kao prvi.

U poslednjih nekoliko krugova Lorenco je uspeo da sustigne Stonera, ali je četiri kruga pre kraja trke izleteo sa staze pošto je izgubio kontrolu nad prednjim delom motora. Osvajač pol pozicije i pobednik prošlonedeljne trke u Japanu je uspeo da se vrati na stazu, ali je bio primoran da se parkira u boksu jer je pri udesu polomio ručicu gasa.

Rosiju je trijumf u Španiji bio ukupno 98. u Moto GP šampionatu, dok je Stoner na nedeljnoj trci osvajanjem trećeg mesta ostvario najbolji plasman na stazi “Herez” u karijeri.
Beta
Četvrto mesto na trci za Veliku nagradu Španije zauzeo je fantastični De Punije ispred Melandrija, koji je takođe bio odličan, ali su obojica profitirali od osustajanja Lorenca, a trku su završili ispred Edvardsa, Kapirosija, Doviciozo, koji je uspeo da se oporavi od izletanja u ranoj fazi trke, Tonija Eliasa, na privatnoj Hondi i vozača Suzukija Krisa Vermulena.

Do bodova u Španiji su došli i Sete Žibernau, na privatnom Dukatiju, vozač Skot Honde Juki Takakaši, Džejms Toslend, član Jamahe Teh 3, Aleks de Anđelis, još jedan vozač San Karlo Honde Gresini i šampion kraljevske klase iz 2006. godine Niki Hejden.

Rezultati trke za VN Španije:
1. Valentino Rosi (Italija) Fiat Jamaha 45:18.557
2. Dani Pedrosa (Španija) Repsol Honda + 2.700
3. Kejsi Stoner (Australija) Marlboro Dukati + 10.507
4. Randi de Punije (Francuska) LCR Honda + 31.893
5. Marko Melandri (Italija) Hajate Kavasaki + 33.128
6. Loris Kapirosi (Italija) Rizla Suzuki + 34.128
7. Kolin Edvards (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 34.421
8. Andrea Doviciozo (Italija) Repsol Honda + 34.625
9. Toni Elias (Španija) San karlo Honda Gresini + 42.689
10. Kris Vermulen (Australija) Rizla Suzuki + 45.183
11. Sete Žibernau (Španija) Grupo Francisko Ernando Dukati + 48.192
12. Juki Takakaši (Japan) Skot Honda + 51.875
13. Džejms Toslend (Velika Britanija) Monster Teh 3 + 53.683
14. Aleks de Anđelis (San Marino) San Karlo Honda Gresini + 53.941
15. Niki Hejden (SAD) Marlboro Dukati + 1:01.237
16. Nikolo Kanepa (Italija) Pramak Dukati
odustali:
Horhe Lorenco (Španija) Fiat Jamaha
Mika Kalio (Finska) Pramak Dukati

Generalni plasman vozača:
1. Valentino Rosi 65
2. Kejsi Stoner 54
3. Horhe Lorenco 41
4. Dani Pedrosa 41
5. Andrea Doviciozo 30
6. Kolin Edvards 26

Generalni plasman timova:
1. Fiat Jamaha 106
2. Repsol Honda 71
3. Marlboro Dukati 59
4. Rizla Suzuki 40
5. Monster Jamaha The 3 36
6. San Karlo Honda Gresini 30

Generalni plasman konstruktora:
1. Jamaha 70
2. Dukati 54
3. Honda 47
4. Suzuki 28
5. Kavasaki 23

250cc i 125cc: Pobede Aojame i Smita

Beta
Japanac Hiroši Aojama trijumfovao je na trećoj trci sezone u klasi do 250 kubika ispred vozača Aprilije Alvara Bautiste i branioca šampionske titule Marka Simončelija na Đileri.

Aojama je do prvog trijumfa došao tako što je na Hondi u poslednjoj krivini pretekao miljenika domaće publike Bautistu, pošto su se njih dvojica tokom cele trke borili za prvo mesto. Priliku da se umeša imao i Simončeli, ali je pri kraju trke izgubio priključak, ali je ipak došao do prvih bodova ove sezone.

Posle tri trke u generalnom plasmanu vodi Aojama sa 58 bodova, četiri više od Bautiste, dok je treći Hektor Barbera sa 43.
Beta
U klasi do 125 kubika do prvog trijumfa u Moto GP šampionatu došao je Britanac Bredli Smit, koji je sve vreme kontrolisao trku. Vozača Aprilije je kroz cilj prošao ispred još jednog vozača te ekipe Španca Serđa Gadee i njegovog sunardnika Marka Makreza, na KTM-u.

U generalnom plasmanu na čelu se nalazi pobednik prve dve trke Andrea Janone, koji je u Španiji bio tek 19, drugi je Smit sa bodom manje, a prati ih Pol Espargaro, koji je sakupio 31,5 bod.

Sledeća trka, Velika nagrada Francuske, vozi se 17. maja na stazi “Bugati” u Le Manu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: