Ivković: "Spiskovi početkom maja"

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Dušan Ivković najavio je da će spiskove reprezentavnih selekcija za akcije koje ih očekuju objaviti početkom maja.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.04.2009.

14:36

Default images

"Naš osnovni cilj u ovom trenutku je da pratimo igrače i njihove igre u klubovima", rekao je selektor na konferenciji za novinare u Kući košarke, održanoj povodom njegovog povratka iz SAD gde je dobio priznanje Nacionalne asocijacije košarkaških trenera za životno delo.

Ivković je precizirao da će sačekati završetak takmičenja u Evroligi, koje se održava od 1. do 3. maja u Berlinu.

"Moram da priznam da mi je jako drago što sam dobio to priznanje, ali bih istakao da i naše trenersko udruženje, koje je svuda na ceni, dodeljuje slično priznanje", izjavio je Ivković i dodao da mu je "veoma čudno" što u "kolevci košarke" ne postoji jedinstveni sistem za licenciranje trenera.

On je upoznao javnost sa najnovijim akcijama koje američka profesionalna liga preduzima na planu poboljšanja rada sa mladim talentima, prenevši da su Amerikanci izdvojili 15 miliona dolara za izgradnju Nacionalnog trenažnog centra u Finiksu.

Ivkovića je "posebno oduševio" završni turnir univerzitetskog prvenstva SAD, koji je medijski izuzetno dobro propraćen, istakavši da je polufinalne duele pratilo oko 73.000 gledalaca.

"Moj favorit na tom turniru bila je ekipa Severne Karoline. Svidja mi se njihova agresivnost u odbrani, a zanimljivo je da su protivnicima dozvolili da u proseku postignu po 50 poena", zaključio je Ivković.

"Sistem takmičenja loš, ali jedini moguć"

FoNet
Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Dušan Ivković ocenio je i da je sistem takmičenja u domaćoj Superligi loš, ali da u situaciji kada je kalendar prenatrpan obavezama igrača jedino takav moguć.

"Sadašnja Superliga, koja se igra u dve grupe sa po četiri tima, plod je dogovora predstavnika klubova. Oni su još jesenas odlučili kakav će sistem takmičenja da bude i ne znam zbog čega se sada pojedini treneri bune", izjavio je Ivković.

On je naglasio da postoje dva problema prilikom određivanja formata Superlige, učecće naših najkvalitetnijih timova u regionalnoj NLB ligi i reprezentativne obaveze, što je "u dobroj meri doprinelo da se prvenstvo igra po ubrzanom ritmu".

"U vreme kada se na velikom broju sastanaka raspravljalo o uređenju domaćeg takmičenja strasno sam se zalagao da dobijemo profesionalnu ligu, ali od toga na kraju nije bilo ništa i sada ispaštamo", tvrdi Ivković.

Prema njegovim rečima, odgovorni ljudi iz Saveza su tokom sezone obavili čitav niz razgovora sa predstavnicima klubova i svi su bili "veoma konstruktivni".

"Vrlo dobro sam upoznat sa problematikom odredjivanja kalendara, pošto sam i sam imao susrete sa trenerima superligaša. Mogu da kažem da su svi podržali skraćenje lige, a jedino je Crvena zvezda iznela dodatni predlog da se polufinale i finale plej-ofa igraju na dve dobijene utakmice", naglasio je Ivković.

On je dodao da mu nije jasno kako je moguće da se predstavnici pojedinih klubova žale na odluke koje su donete uz njihovu saglasnost, ocenivši da su priče o umoru igrača zbog velikog broja utakmica u sezoni "kontraproduktivne".

"Prema mom mišljenju, trener nikada ne sme da u prvi plan ističe umor igrača jer to može da demorališe tim i ekipu liši volje i pobedničkog duha", ocenio je selektor.

Ivković je napomenuo da će već krajem juna i početkom jula dve srpske selekcije učestvovati na Mediteranskim igrama u Peskari i Univerzijadi u Beogradu i da je zbog toga "jako bitno da se domaći šampionat završi što pre".

Na konferenciji za novinare, održanoj u nedelju nakon završetka prvenstvenog meča izmedju Hemofarma i Crvene zvezde u Vršcu, treneri dva tima Stevan Karadžcih i Svetislav Pešić izneli su niz zamerki na račun organizacije Superlige.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: