Delegacija MOK-a u Tokiju

Delegacija Međunarodnog Olimpijskog Komiteta (MOK) koja treba da proceni kandidaturu Tokija za organizaciju OI 2016. stigla je u utorak u glavni grad Japana.

Izvor: B92

Utorak, 14.04.2009.

12:18

Default images

Delegaciju čini 13 članova koji će u naredna 4 dana izvršiti inspekciju svih sportskih borilišta, gradskog transportnog sistema, hotela i infrastrukture. Organizatori Igara u Tokiju kažu da imaju najbolju ponudu za organizaciju OI, pre svega zbog kompaktnosti borilišta, pošto se većina sportskih centara nalazi na manje od 5 milja od glavnog olimpijskog stadiona.

Velika nam je čast što imamo priliku da ugostimo delegaciju MOK-a u Tokiju“, rekao je predsednik projekta Tokijo 2016. Ihiro Kono.

Pruža nam se fantastična prilika da se prikažemo u najboljem svetlu, i predstavimo naše planove za organizaciju najboljih igara u istoriji“, istakao je on.

Velika prednost Tokija, koji je bio domaćin OI 1964. godine, leži u činjenici da 23 sportska objekta od planiranih 34 već postoje, a da su već određene i lokacije na kojima će se izgraditi 11 novih borilišta. Od toga bi pet novih borilišta postali trajni objekti, koji bi se koristili i po završetku Igara 2016. godine, a bio bi izgrađen i novi Olimpijski stadion kapaciteta 100.000 gledalaca na kome bi se održala sva atletska takmičenja kao i svečane ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara.

Gradski zvaničnici su u prvi plan istakli finansijsku stabilnost njihove organizacije u trenucima globalne finansijske krize, pošto grad Tokijo ima godišnji budžet 66 biliona dolara, a već su obezbeđena i dodatna finansijska sredstva za organizaciju Igara u vrednosti od 4 biliona dolara.

MOK će odluku o domaćinu OI 2016. godine doneti 2. oktobra na kongresu u Kopenhagenu, a u konkurenciji za to domaćinstvo se nalaze i Čikago, Madrid i Rio de Ženeiro.

Sa populacijom od 34 miliona stanovnika Tokijo je najveći glavni grad, a ogranizatori sa ponosom ističu podršku građana.

Trenutno imamo podršku 70.2%, ali taj broj raste iz dana u dan“ rekao je menadžer komunikacija Masa Takaja.

Ubeđeni smo da će članovi delegacije videti strast koju Tokijo ima za sport i organizaciju ovih Igara“, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: