Tojota razmišljala o povlačenju

Tojota je blizu donošenja odluke o povlačenju iz Formule 1 u cilju smanjenja troškova kada je Honda objavila da napušta taj sport početkom decembra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2009.

23:25

Default images

„Naš budžet za Formulu 1 je smanjivan više puta u odnosu na originalan“, rekao je Jamašina, „Potom je opet smanjen posle Hondine odluke o povlačenju, a mesec dana kasnije je opet umanjen kada je revidirana godišnja zarada. Ne mogu da kažem za koliko nam je tačno budžet smanjen, ali za sve vreme koliko sam u Formuli 1 nisam video tako nešto“.

Tojota još uvek nije došla do pobede u Formuli 1 od debija pre sedam godina, a prošle godine troškovi su procenjeni na preko 200 miliona evra, što je bio najveći budžet neke ekipe u Formuli 1, posle Honde.

Prošle sezone Tojota je zauzela peto mesto u poretku konstrukora, ali se vratila na podijum prvi put od aprila 2006. godine drugim mestom Tima Gloka na trci za Veliku nagradu Mađarske, dok je Jarno Truli bio treći u Nemačkoj.

„Pobede i dobri rezultati su nam važni. Ali, postoje i drugi faktori. Ovo je biznis i ukoliko ne napravimo tim koji može da pobeđuje troškovi za narednu godinu će nam biti još manji“, naglasio je Jamašina.

Za odluku Tojote da ne pođe putem koji je odabrala Honda, i napusti Formulu 1, sigurno je zaslužan Panasonik, pošto je japanska ekipa obnovila ugovor sa tom kompanijom, koja je glavni sponzor ekipe od ulaska u Formulu 1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: