U sredu javno o privatizaciji

U hotelu ’Hajat’ u sredu će biti održana javna rasprava o Predlogu nacrta Zakona o sportu u kojoj će učestvovati sportski radnici iz Srbije i inostranstva.

Izvor: B92

Utorak, 24.02.2009.

11:33

Default images

Uvornu reč imaće ministarka za omladinu i sport Snežana Samardžić-Marković, a raspravama će se u drugom panelu pridružiti i predsednik FSS Tomislav Karadžić, direktorka razvoja FIFA za Evropu Eva Paskije, direktor pravnog sektora UEFA Marsel Benc i drugi.

Ministarka za omladinu i sport Snežana Samardžić-Marković najavila je javnu raspravu o Predlogu nacrta Zakona o sportu.

Prvom panelu prisustvovaće predstavnici FSS-a, klubova, gradski sekretari za sport iz raznih gradova i govoriće se o strukturi zakona i privatizaciji. Na drugom panelu biće reči o drugim elementima u sportu, koji nisu privatizacija. Razmatraće se kako će oni uticati u budućnosti na ceo sistem sporta.

Ministarka je najavila brojne učesnike iz zemlje i inostranstva.

Na prvom panelu biće i predstavnik Ministarstva Španije, kao i pravnica. Pošto se kod nas dosta govori o takozvanom ’španskom modelu’, bilo nam je važno da objasnimo javnosti šta taj model podrazumeva i po čemu je sličan, a po čemu se razlikuje od onoga što mi predlažemo. Na drugom panelu biće prisutni i predstavnici Partizana i Crvene zvezde, predsednik FSS Tomislav Karadžić, kao i Ministarstvo sporta Francuske i kolege iz FIFA i UEFA“.

Snežana Samardžić-Marković izjavila je kako je Zakon počeo da se primenjuje, ali i da je potrebno obratiti pažnju na slabosti istog.

Stanje u sportu se menja jer se važeći zakon više primenjuje. Imali smo situaciju kada nemate državnu ustanovu jer sedam godina nije postojalo Ministarstvo za sport i omladinu. Onda primena zakona nema kontrolu, a mi smo počeli da ga primenjujemo, istovremeno uviđajući koje su njegove slabosti.

Ministarka smatra da je status imovine veliki problem, kao i prava i obaveze sportista u modernom smislu.

Najvažnija slabost je status imovine. Imamo nešto što danas ne postoji, a nazivamo ga društvenom imovinom. Takođe, nisu bila dobro definisana prava i obaveze sportista u modernom smislu, gde se prepoznaje da postoji i profesionalni sportista. To u postojećem i važećem zakonu nije dobro elaborirano. Takođe, tu su pitanja zdravstvene zaštite, piramide sporta, načina udruživanja, licenciranje u sportu“.

Kao poseban problem ističe se kategorizacija sportskih objekata u Srbiji.

Poseban problem je kategorizacija objekata. Kod nas sportski objekti nisu čak ni popisani kako bi trebalo da budu, a kamoli kategorizovani: koji je od nacionalnog značaja, koji od regionalnog, a koji od lokalnog. Na osnovu te kategorizacije mora da se ulaže ono za šta ja imam mandat, a to je novac građana Srbije koji moram da kontrolišem i meni je to, pored brige o sportu, najvažnije. Gde se investira novac građana i da li se ta budžetska sredstva troše kako treba.

Ministarka je najavila da bi se privatizacijom otvorio prostor u budžetu za manje zastupljene i popularne sportove.

Privatizacija ima načina da olakša budžetska sredstva koja bi mi usmerili na manje komercijalne sportove, na sportove za decu, žene i invalide u sportu“, zaključila je Snežana Samardžić-Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: