Rog: "Oštrije protiv dopinga"

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog podržao je novu, oštriju politiku Svetske antidoping agencije (WADA).

Izvor: B92

Petak, 20.02.2009.

20:34

Default images

Prema novim pravilima WADA, profesionalni sportisti su tokom cele godine dužni da se u bilo kom trenutku odazovu na antidoping test, što je izazvalo protest mnogih sportista. Rog je, medjutim, rekao i da delimično razume zabrinutost sportista, zbog čega bi nova pravila mogla donekle da se adaptiraju.

"Današnji sport, nažalost, plaća cenu zbog sumnji da ima dopinga. Zato je stroga kontrola jedini odgovor, čak i ako utiče na svakodnevni raspored sportista", izjavio je Rog.

Među sportistima koji su se pobunili protiv novih pravila WADA našli su se i najbolji svetski teniseri i teniserke Rafael Nadal, Endi Mari i sestre Serena i Venus Vilijams.

Rog je izjavio i da američki plivač Majkl Felps zaslužuje "drugu šansu", uprkos činjenici da su ga fotografisali kako konzumira marihuanu.

On je podsetio da se Felps izvinio i obećao da se takav incident neće ponoviti, što je bilo dovoljno za MOK.

Prvi čovek MOK-a istakao je da je za Felpsa olakšavajuća okolnost to što se incident dogodio po završetku sezone.

"Ovakve stvari ne smeju da se ponove i ja mu verujem da će održati obećanje", izjavio je Rog.

Britanski tabloidi početkom godine objavili su fotografije osmostrukog olimpijskog šampiona, koji je na jednoj studentskoj žurci u Južnoj Karolini koristio marihuanu.

Nakon ovog skandala, Plivački savez SAD suspendovao je Felpsa na tri meseca.

Po pravilima WADA koje primenjuje MOK svaki sportista koji koristi nedozvoljena sredstva pri prvom prekršaju trebalo bi da dobije dvogodišnju suspenziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: