Dubai: Per zbog sigurnosti bez vize

Organizatori teniskog turnira u Dubaiju saopštili su da bi lokalna publika bojkotovala to takmičenje da je Izraelki Šahar Per dozvoljeno da na njemu nastupi.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 17.02.2009.

15:22

Default images

"Javnost i dalje saoseća zbog dešavanja na Bliskom istoku, pa se veruje da bi prisustvo gospodjice Per izazvalo protivljenje naših navijača koji su nedavne napade na Gazu gledali preko televizijskog programa", navodi se u saopštenju direktora turnira Salaha Tahlaka.

Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja sa Izraelom nema diplomatske odnose, nije Perovoj odobrila vizu kako bi učestvovala na turniru u Dubaiju.

"I gospodjica Per je pre samo par nedelja bila svedok protesta protiv nje na turniru na Novom Zelandu. Zato smo se zabrinuli i za njeno dobro i za mogućnost da izazovemo slične proteste. Moglo je da dodje i do potpunog bojkota turnira", navodi se u saopštenju.

"Ne želimo da politizujemo sport, ali moramo da budemo osetljivi po pitanju nedavnih dešavanja u regionu i ne ugrozimo igrače i brojne navijače različitih nacionalnosti koji dolaze kod nas", dodaje se dalje u saopštenju.

Tokom tronedeljne ofanzive Izraela na Gazu u decembru i januaru poginulo je 1300 Palestinaca i 14 Izraelaca. Ofanziva je izazvala bes arapskog i muslimanskog sveta.

Ženska teniska asocijacija (WTA), ipak, nije imala razumevanja za odluku organizatora turnira u Dubaiju naglasivši da svaka igračica ima pravo da se takmiči gde god želi, ako ima zadovoljavajući plasman na svetskoj rang listi.

Čelnici WTA sledećeg meseca će u Indijan Velsu razgovarati u budućnosti turnira u Dubaiju.

Zabrinuti su i predstavnici Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP), pošto će Dubai sledeće nedelje biti domaćin turnira u muškoj
konkurenciji, a u dublu bi trebalo da nastupi i Izraelac Endi Ram, koji je podneo zahtev za vizu, ali je još nije dobio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: