Partizan dobio 'bitku' sa Unikahom

Košarkaši Partizana pobedili su špansku Unikahu u Pioniru sa 60:59 (26:26) u trećem kolu Top16 faze u Evroligi.

Izvor: B92

Sreda, 11.02.2009.

22:40

Default images

U veoma nervoznoj i tvrdoj utakmici, koju su obeležile odlične odbrane i serije dvaju timova, Partizan je u samom finišu zahvaljujući dobroj odbrani i velikoj podršci sa tribina stigao do druge pobede u grupi G. Španski tim imao je poslednji napad i četiri sekunde da postigne koš, ali Omar Kuk nije uspeo na vreme da uputi loptu ka obruču, koju je na kraju zaustavio Slavko Vraneš.

„Crno-beli“ su tako izbili na drugo mesto na tabeli sa skorom 2-1. Za dve nedelje iste ekipe sastaju se i u četvrtom kolu, ali u Malagi.

Partizan su do druge pobede u Top16 fazi Evrolige predvodili Uroš Tripković i Novica Veličković sa po 12 poena. Stefon Lazme dodao je devet, a Milenko Tepić osam. Sa druge strane, po 12 poena postigli su Omar Kuk i Jirži Velš, a 10 Markus Hejslip.

Kao što se i očekivalo, meč je protekao u dobrim odbranama dva atletska tima, sa malo poena. U prva četiri minuta samo dva igrača upisala su se u strelce. Španci su vodili 5:4, uz pet poena Hejslipa i četiri Tepića na drugoj strani.

Partizan je u prvih 10 minuta izgubio dosta lopti, ali ni Unikaha, sa druge strane, nije imala visok procenat šuta (5-16 iz igre), pa je u tom periodu viđena rezultatska klackalica – 11:10 za Špance.

U drugoj četvrtini oba sastava zaigrala su nešto efikasnije. Unikaha je u uvodnim minutima dva puta postizala koševe uz prekršaj i upravo je zahvaljujući tim poenima održavala vođstvo od tri poena. U nastavku druge deonice Španci su zadržali čvrstinu u odbrani i sa nekoliko ukradenih lopti posle presinga i trojkom Velša imali su u 18. minutu, za okvakvu utakmicu, velikih plus osam – 26:18.
Beta
Ipak, „crno-beli“ su u poslednja dva minuta stegli u odbrani i napravili seriju 8-0 za nerešenih 26:26 na poluvremenu. U samom finišu druge deonice centar Unikahe Arčibald zaradio je tehničku grešku zbog prigovora sudijama.

Partizan je na startu drugog dela eksplodirao. Serija od 8-0 sa kraja prvog, ponovljena je na startu treće četvrtine i „crno-beli“ su u 22. minutu imali najvećih 34:26. U sjajnoj seriji Partizana po jednu trojku postigli su Rašić i Veličković.

Ipak, iskusni trener španske ekipe Aito Reneses tada je zatražio tajm-aut kako bi konsolidovao igru svog tima, što mu je uspelo. Unikaha je ponovo zaigrala izuzetno dobro u odbrani i ponovo je, kao i na startu druge četvrtine, u dva navrata postizala poene uz prekršaj koji su joj doneli prednost od tri poena u 26. minutu (serija 11-0).

Na tajm-aut svog kolege sa španske klupe tada je uzvratio i Duško Vujošević; Partizan je uspeo da prekine seriju gostiju i vrati minimalnu prednost na svoju stranu. U samom finišu Tepić je sa četiri poena doneo „crno-belima“ tri razlike nakon 30 minuta – 44:41.

Poslednji period počinje poenima Gomisa, a onda Tripković postiže trojku i ponovo podiže Pionir na noge. Da je Unikaha jedna od najozbiljnijih ekipa koja je ove sezone gostovala u Beogradu, pokazali su naredni minuti.
Beta
Španci su uzvratili sa šest uzastopnih poena (trojka Kuka i poeni uz faul Velša) i ponovo su preuzeli vođstvo – 49:47. Velš je nešto kasnije i zakucao u kontri za 51:49, a nakon toga Partizan je napravio verovatno i odlučujuću seriju. Novica Veličković postigao je četiri vezana poena, a onda je usledila i trojka Tripkovića za velikih 56:51 u 37. minutu.

Španci se ni tada nisu predali i uz dva poena Kuka i dva slobodna bacanja Himeneza prišli su na samo poen zaostatka u poslednjem minutu. Veoma važne poene na drugoj strani postiže Novica Veličković (58:55), a Omar Kuk bio je smiren sa ’penala’ 40 sekundi pre kraja za 59:57.

Usledila su čak dva tajm-auta posle kojih je faul 10 sekundi pre kraja napravljen nad Lazmeom. Gabonac je pogodio samo jedno, pa je Unikaha ponovo bila u igri. Duško Vujošević odlučio je da sam rešava svoju sudbinu, pa je šest sekundi pre kraja Tepić petim faulom stavio Kuka na liniju slobodnih bacanja.

Bivši plej Zvezde i crnogorski reprezentativac i ovoga puta je bio siguran, ali je Hejslip u pokušaju da odigra agresivnu odbranu napravio prekršaj nad Veličkovićem. Najbolji igrač Evrolige u prošlom kolu bio je precizan samo jednom, ali i to je bilo sasvim dovoljno za novo slavlje navijača Partizana u Pioniru.



Partizan - Unikaha 60:59

Partizan: Tepić 8, Milošević 4, Rašić 5, Tripković 12, Veličković 12, Lazmi 9, Aleksić, Vitkovac 2, Božić 2, Rakočević 2, Veseli 4, Vraneš.
Unikaha: Kuk 12, Gomis 5, Rodriges 1, Kortaberija, Velš 12, Ndong 6, Gabrijel 5, Himenes 2, Arčibald 6, Kelati, Hejslip 10.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

405 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: