Formula 1 u Rimu?

Čelnici Rima spremaju predlog za trku Formule 1 ulicama gravnog grada Italije po rečima lokalnih vlasti.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Utorak, 27.01.2009.

16:36

Default images

Bivši vozač Formule 2 i promoter Svetskog superbajk šampionata Mauricio Flamini je tu ideju imao još 1984. godine ali je šemu predložio još jednom pošto su španski grad Valensija i Singapur prošle sezone bili domaćini uličnih trka u Formuli 1.

„To je ideja koju je Flamini predstavio i gradonačelnik Rima Đani Alemano je rekao da je ona moguća“, rekao je portparol gradskih vlasti za plan koji se odnosi na ulice u centru Rima.

Velika nagrada Monaka koja se održava na ulicama Monte Karla predstavlja najprestižniju trku u Formulu 1, a prošlogidšnji debi Singapura je takođe dobio odlične kritike.

Flamini bi voleo da vidi Gran pri u Rimu od 2011. godine, ali bi bilo koji plan prvo morao da odobri prvi čovek Formule 1 Berni Eklston koji ima mnogo potencijalnih domaćina trka u narednih nekoliko godina. Eklston planira da se Južna Koreja nađe u kalendaru od 2010. godine, a Indija od 2011, a takođe želi trku u Rusiji, dok ga veliki proizvođači automobila pritiskaju da se trka u Severnoj Americi vrati.

Španija je jedina zemlja koja ima više od jedne trke, pošto je staza „Katalunja“ domaćin Velike nagrade Španije, dok se velika nagrada Evrope održava na ulicama Valensije. Nemačka i Japan svake druge godine menjaju stazu koja će biti domaćin.

Italija, zemlja najtrofejnijeg tima u istoriji Formule 1 Ferarija, je već domaćin najboljim vozačima današnjice na legendarnoj „Monci“, a u poslednjih nekoliko godina sve se više govori o uličnim stazama pošto će ove godine Abu Dabi biti mesto poslednje trke sezone, dok Pariz i London prave planove za održavanje trka na ulicama tih gradova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: