Umro Aleksandar Marinković

Izvor: Nina Kolundžija

Petak, 20.06.2008.

19:23

Default images

U Beogradu je u petak u 79. godini umro istaknuti atletski trener Aleksandar Marinković. Tokom višedecenijskog bavljenja trenerskim pozivom, isključivo u matičnom klubu Crvenoj zvezdi, Marinković je iznedrio 129 državnih rekordera. Pod njegovim vođstvom Nenad Stekić je pet godina bio vlasnik evropskog rekorda u skoku u dalj rezultatom od 8,45 metara, postignutim u Montrealu 1975, dok se Borislav Pisić na 110 metara prepone okitio zlatnom medaljom na Mediteranskim igrama 1979 (13,85).

Najbolji učenik popularnog "Mačka", Stekić je osvojio tri srebrne medalje na evropskim prvenstvima, a u dugoj karijeri je 140 puta preskočio dužinu od osam metara, što je u njegovo vreme bio najveći domet u evropskoj atletici.

Marinković je trenirao sve generacije naših visaša, skakača u dalj, troskokaša i sprintera, a posebno je voleo da radi sa takmičarima u takozvanim tehničkim skakačkim disciplinama.

Pod rukovodstvom Marinkovića velike uspehe su ostvarili Milad Petrušić, Predrag Križan, Lazar Staničić, Dragan Andelković i Nenadom Velimirović.

Kao stručni konsultant radio je sa evropskim prvakom u troskoku Milošem Srejovićem i daljašem Milanom Spasojevićem.

U bogatoj karijeri stigao je da trenira i sina Andreju Marinkovića, koji je učestvovao na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, gde je u dalju preskočio osam metara i četiri santimentra. Kćerka Aleksandra je krenula očevim stopama i radi kao atletski trener u jednom beogradskom klubu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: