D: Vatreno u Donjecku i Glazgovu

Izvor: B92

Utorak, 06.11.2007.

02:31

Default images

Četvrto kolo grupe D Lige šampiona moglo bi da donese mnogo uzbuđenja i učini finiš u toj grupi izuzetno interesantnim. Seltik će u utorak biti domaćčin ekipi Benfike, u pokušaju da se osveti Portugalcima za poraz u finišu meča prošlog kola. Šahtjor i Milan imaju prednost u odnosu na rivale, a pobednik ovog meča steći će sjajnu poziciju pred rasplet u grupi.

Posle tri utakmice u grupi Milan i Šahtjor imaju po šest bodova, a Seltik i Benfika po tri, s tim što je od šest mečeva Šahtjor pobedio u Lisabonu, a sve ostale duele dobili su domaćini.

Pre dve nedelje Milan je ubedeljivo pobedio Šahtjor - 4:1, dok je Benfika u poslednjim minutima meča izborila prvi trijumf u grupi, 1:0 protiv Seltika.

Grupa D:
1. Milan 3 2 0 1 7:4 6
2. Šahtjor 3 2 0 1 4:4 6
3. Benfika 3 1 0 2 2:3 3
4. Seltik 3 1 0 2 2:4 3

Seltik - Benfika

AFP
Na Parkhedu Benfika je prošle sezone poražena rezultatom 3:0, Škoti bi ovog puta bili zadovoljni i jednim golom pred duel četvrtog kola.

Forma na svom terenu je ključ Seltikovih rezultata u prethodnim sezonama, a koliko su opasni pred 60.000 bučnih navijača najbolje zna Milan.

Benfika je ove sezone izuzetno čvrst tim, koji prima malo golova, ali ih jednako teško daje, pa već posle devet kola kasni u ligi za Portom celih 6 bodova, iako nema poraz.

Najava nešto uzbudljivijih mečeva lisabonskih Orlove je serija od tri meča koje su dobili rezultatom 2:1, zaključno sa onim u Pasoš de Ferejri u subotu.

Seltik u domaćoj ligi nije ni blizu one superiornosti iz prethodne dve sezone, pregažen je u Old Firm derbiju, ali uprkos svemu vodi u SPL-u.

Ključ njihovih uspeha je briljantni Australijanac Skot MekDonald, koji je dao već 13 golova ove sezone, od čega svih pet Seltikovih u poslednja dva kola. Onaj koji mu je svakako najdržai dao je Milanu u 90. minutu, kada je doneo svom klubu jedina tri boda u LŠ ove sezone.
Reuters
MekDonaldu će u napadu društvo praviti Jan Venehor of Heselink, a na sredini će igrati Ejdan MekGidi, pošto su se obojica oporavila od povreda. Malo je verovatno da će na teren i Šunsuke Nakamura, ali se Gordon Strahan ne boji odsustva svog plejmejkera.

"Bilo bi drugačije da je Naka u sjajnoj formi, a da ostalima ne ide. Međutim, imam mnogo zdravih ofanzivnih igrača koji igraju dobro", kaže Strahan, koji je prošle nedelje žestoko napao novinare, uporedivši ih sa serijskim ubicama.

Njegov kolega Hose Antonio Kamačo, koji se u klub vratio tokom sezone, očekuje pravi ispti za svoj tim.

"Biće ovo utakmica u kojoj oba tima žele pobedu, ali neće se ovim mečom odlučiti rasplet u grupi. Škoti igraju čvrsto i fizički su izuzetno snažni, biće ovo prava muška utakmica", kaže nekadašnja zvezda madridskog Reala.

Strahan smatra da se Seltikov stil igre pre može opisati kao lep, nego kao žestok.

"Igramo lep fudbal, koji u isto vreme zadovoljava gledaoce i donosi bodove. Cveoma sam zadovoljan i očekujem pobedu. Napa i pobeda Milana u Donjecku donele bi savršen rasplet ovog kola", kaže Strahan.

Šahtjor - Milan

AP
Šahtjor je odlično počeo sezonu i u Ukrajini i u Evropi, ali su ih vezani porazi od Krivbasa i Milana spustili na zemlju.

Ovog vikenda Lučeskuova ekipa uspela je da dobije gradski derbi sa Metalurgom golom Fernandinja u samom finišu, čime je održala plus 6 u odnosu na Dnjepar i povećala prednost u odnosu na kijevski Dinamo na 10 bodova.

To ih stavlja u mirniju poziciju pred dolazak Milana na istok Ukrajine. Rosoneri su u Ligi šampiona dobili dva meča kod kuće, ali im se u Seriji A to ne dešava još od aprila, što je u subotu iskoristio i Torino.

Milan je već izgubio trku za skudeto (11 bodova zaostatka za Interom), a Juventus, koji je na poslednjem mestu koje vodi u kvalifikacije za LŠ, ima 7 bodova vciše od šampiona Evrope. To ostavlja "rosonerima" malo izbora – elitnim takmičenjem do elitnog takmičenja.

"Ovo je za nas ključni meč sezone, i tako se za njega pripremamo", kaže Karlo Ančeloti. "Šahtjor kod kuće igra odlično, imaće veliku podršku sa tribina, ali mečeve dobijaju igrači, a ne navijači. Naš cilj je jasan – pobeda".

U većini drugih elitnih klubova bi trener sa tako lošim rezultatima u domaćoj ligi odavno dobio otkaz, ali Ančeloti iza sebe ima niz sjajnih sezona u Ligi šampiona. U Donjecku bi mogao da računa na veliku pomoć od tek oporavljenog Ronalda.

"Potpuno je iza sebe ostavio povredu, i vraća se u odličnu formu. Sigurno će igrati u ovom meču, ne znam koliko, ali će igrati", kaže Ančeloti.
AP
Šahtjor nikada do sada nije stigao do osmine finala Lige šampiona, ali sjajni start ove sezone otvorio im je put ka proleću među elitom. Trener Mirčea Lučesku želi pobedu, ali smatra da ni remi ne bi bio neuspeh.

"Biće ovo teška utakmica i za nas i za Milan. Mi smo u Italiji igrali veoma ofanzivno, zbog čega su nas mnogi kritikovali. Ovde neće biti tako, svakako nećemo primeniti Seltikov recept. Moramo biti oprezniji od prvog do poslednjeg minuta

Iskusni Rumun odlično zna da je najveća snaga velikih evropskih klubova protiv ejkipa sa Istoka u iskustvu. Oni često i bez igre, golovima iz prekida, uspeju da stignu do dobrog rezultata, za šta primere ne treba tražiti daleko ni geografski, ni hronološki.

"Za nas je najvažnije da ne primimo gol iz faulova ili kornera. Još uvek se sećamo Palopovog pogotka ovog marta", podseća Lučesku na gol koji je golman Sevilje dao u Donjecku u 94. minutu revanša osmine finala Kupa UEFA i odveo meč u produžetak. Sevilja je prošla i odbranila trofej u tom takmičenju.

Kao i u Milanu, gostujući tim imaće domaće navijače - na San Siru su Kristijana Lukarelija bodrili tifozi Livorna, dok Milan ima ozbiljne navijačke klubove u Ukrajini i Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: