Akosta najavljuje velike promene

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.11.2007.

20:53

Default images

Dr Ruben Akosta Ernandes, predsednik FIVB, u susretu sa novinarima u Tokiju najavio je revolucionarne promene u svetskoj odbojci. Predsednik FIVB je govorio o novim prostorijama u Lozani, 31. Kongresu, koji će se održati u Dubaiju 2008, novoj Mikasa lopti, dizajniranoj za Olimpijske igre, kao i o pravu mladih igra ča da igraju u lokalnim klubovima, u svojim zemljama, ograničavajući broj stranih igrača u klubovima.

"Prvo, morao bih da se pohvalim novim prostorijama u Šato Le Tureu. Zvanično otvaranje će biti u aprilu. Moja supruga Malu je bila supervizor restauracije jednog od najlepših zamkova u Švajcarskoj. Predvideli smo sale za sastanke i kancelarije u najmodernijem stilu. Želeo bih da naredni sastanak sa vama bude u novim prostorijama, budućem muzeju odbojke. Otvaranje FIVB prema medijima je naš prioritetni zadatak. To se posebno odnosi na štampu, da bi se oni približili odbojci, našim takmičenjima i idejama. Mi smo prva sportska organizacija koja je dopustila novinarima da se priključe našem Bordu i Kongresu još u Akapulku 2004. godine, a nadamo se da će tako biti i na sledećem Svetskom kongresu u Dubaiju, 2008", istakao je Dr Akosta.

Nakon toga, predsednik je ekskluzivno i premijerno prikazao dve nove Mikasa lopte, veoma interesantog dizajna.

"Zajedno sa Mikasom, proučavali smo nove modele lopti za odbojku. Ove lopte su već na probi u Srbiji, Italiji i Brazilu i očekujemo od timova da ih testiraju i prenesu nam utiske. Odbojka je prvi sport koji je počeo da koristi obojene lopte, a drugi sportovi su nas pratili u tome. Sada je vreme za ostvarenje novih vizija, što podrazumeva novi dizajn i novi tehnološki proces izrade koji mogu pozitivno uticati ne samo na imidž sporta, već i na samu kontrolu lopte u igri. Naš plan je da ovaj novitet uvedemo na Olimpijskim igrama u Pekingu", naglasio je predsednik FIVB.

Tokom dvočasovnog radnog ručka, Dr Ruben Akosta i njegova supruga Malu proglasili su meč između Srbije i Japana najboljim u dosadašnjem toku Svetskog Kupa.

"Obe reprezentacije su prikazale odbojku zbog koje publika i dolazi na utakmice. Viđeno je mnogo dugih poena, prelepih odbrana obe selekcije i snažnih smečeva, posebno mladih odbojkašica Srbije. Takođe, videli smo i rezultatski preokret, što je sjajna stvar za odbojku i dokaz da nijedan rezultat nije nedostižan. Oduševljen sam igrom mladih odbojkašica Srbije, koje su očito uživale u sjajnoj atmosferi. Primetio sam da se u njihovoj igri nije setilo odsustvo nekoliko važnih igračica, kojih se sećam sa Svetskog prvenstva, na kome su stekle potpunu afirmaciju. Ove devojke, koje su ih zamenile, iako mlade, igrale su na tako visokom nivou, da ženska odbojka u Srbiji nema razloga za brigu", precizirao je Dr Ruben Akosta Ernandes.
Jedna od najinteresantnijih vesti u poslednje vreme bila je najava FIVB da će limitirati broj stranih igrača u klubovima.

"Mi ćemo podneti taj predlog na sledećem sastanku Izvršnog odbora FIVB u martu, ali moram da naglasim da nam je osnovni cilj zaštita mladih igrača. Moramo da im damo podstrek, jer će oni u budućnosti predstavljati oslonac svojih reprezentacija, kako bi oni lakše mogli da se uključe u takmičenja i ne bi bili sputani od strane stranih igrača. Nacionalni identitet se ostvaruje kroz sport, i poslednja odluka Evropske zajednice iz Porta ide u istom pravcu. Mi ne želimo da sprečimo najbolje svetske igrače da igraju u najboljim klubovima, ali ćemo predložiti da broj stranaca bude ograničen na tri, a na terenu da mogu igrati u isto vreme samo dva. Na ovaj način, mlađi igrači će imati više prilike za dokazivanje u svojoj zemlji, rame uz rame sa najboljim svetskim igračima", objasnio je predsednik Akosta.

"Radujem se sledećim Olimpijskim igrama u Pekingu. U Atini, odbojku u sali i na pesku je pratilo više od 3,5 milijarde TV gledalaca. Želeo bih da sledeće godine dostignemo cifru od 4 milijarde. U svakom slučaju, mislimo i na London 2012. godine. Uspeli smo da ubedimo Organizacioni komitet da odbojku na pesku izmesti iz Olimpijskog kompleksa i približi Bakingemskoj palati. To će biti fantastična promocija odbojke na pesku", rekao je Dr Akosta.

Masao Tačiki, predsednik Odbojkaške federacije Japana i predsednik organizacionog odbora Svetskog Kupa 2007. pozdravio je predstavnike medijiskih kuća koje prate Svetski Kup i zahvalio im se na podršci i pažnji koju njihovi mediji poklanjaju ovom takmičenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: