Kup UEFA: Sjajni Rumuni i Italijani

Izvor: Milan Boškoviæ

Četvrtak, 16.02.2006.

00:39

Default images

Utakmicama 1/16 finala Kupa UEFA i zvanično je počeo prolećni deo sezone u evrokupovima. Posle prvih mečeva nekoliko timova već sada je steklo značajnu prednost pred revanše, a posebno su uspešni bili klubovi iz istočne Evrope.

Renesansa rumunskog fudbala se nastavlja. Steaua je stekla ogromnu prednost pred revanš u Bukureštu protiv Herenvena pobedom na gostovanju u Holandiji 3:1. Domaćin je poveo golom Bruhinka u 23. minutu, ali je šest minuta kasnije izjednačio Dika. Sa dva gola u završnici Gojana u 76. i Paraskiva u 78. minutu bivši prvak Evrope je praktično obezbedio plasman u osminu finala. Sjajan rezultat ostvario je i drugi tim iz rumunske prestonice Rapid koji je golom Negrua u 67. mintu iz penala slavio u Berlinu protiv Herte. Domaćin je meč završio sa devetoricom posle isključenja Boatenga u 74. i Madlunga u 85. minutu.

Sigurni su bili i timovi iz Italije. Uprkos isključenju De Rosija već u 27. minutu Roma je nastavila seriju fantastičnih rezultata i pobedila na stadionu Jan Brajdel ekipu Briža 2:1. Na isteku prvog poluvremena Roma stiže do prednosti zahvaljujući autogolu Vanaudenerdea koji je nespretno reagovao posle centaršuta Panućija. Izjednačio je Portiljo u 61. minutu preciznim udarcem sa ivice kaznenog prostora, ali ni to nije bilo dovoljno vodećem timu u belgijskom prvenstvu da izbegne poraz. Ponovo je centaršut prethodio golu Rome i loša reakcija odbrane Briža. Korner je izveo Tadei, lopta je stigla prvo do Mansinija, a zatim i do Perote koji je na prvoj stativi iz neposredne blizine postigao gol.

Promena trenera očigledno je pozitivno uticala na ekipu Udinezea koja je zabeležila ubedljivu pobedu 3:0 nad francuskim Lansom. Di Natale je crno-belima doneo prednost u 35. minutu, a sa dva gola u nastavku rezervista Paulo Bareto je obezbedio domaćinu obezbedio ubedljiv trijumf na Frijuliju.
Šalke se u Gelzenkirhenu dugo mučio sa Espanjolom i tek je u poslednih pola sata stekao minimalnu prednost pred revanš na Monžuiku. Garsija je na asistenciju Eduarda Koste savladao Franka Rosta u 34. minutu i sve do 66. minuta gosti su odolevali velikom pritisku Šalkea. Tada je na centaršut Linkolna sjajno skočio Bordon za izjednačenje, da bi tri minuta pre kraja udarcem da 20 metara i golom Ernsta domaćin došao do zaslužene pobede.

Pored Rome i ostala dva tima koja su prošla dalje iz grupe u kojoj je bila Crvena zvezda su na korak od osmine finala. Optimizam Ljupka Petrovića i ostalih predstavnika Liteksa pred gostovanje Strazbura u Bugarskoj bili su bez osnova, jer su Francuzi preko Le Pena i Diane stigli do sigurnih 2:0. Pobedu je zabeležio i Bazel i to protiv Monaka 1:0 golom Degena u 78. minutu.
Najviše golova postignuto je na meču Lil – Šahtjor 3:2. Domaćin je sve do 88. minuta imao ubedljivu prednost od 3 gola, ali su Brandao i Marika vratili nadu jedinom ukrajinskom predstavniku u evrokupovima. Igor Duljaj odigrao je 68. minuta za Šahtjor.

Debi Slavoljuba Muslina na klupi Lokomotive iz Moskve bio je neuspešan. Sevilja je trijumfovala 1:0 golom Đordija u 74. minutu, mada su gosti i pre toga imali nekoliko sjajnih prilika, ali se obrukao Luis Fabijano u nekoliko navrata.

Rezultati prvih utakmica 1/16 finala Kupa UEFA:
Artmedija - Levski 0:1
Liteks - Strazbur 0:2
Bazel - Monako 1:0
Lokomotiva - Sevilja 0:1
Lil - Šahtjor 3:2
Šalke - Espanjol 2:1
Bolton - Olimpik Marsej 0:0
Briž - Roma 1:2
Udineze - Lans 3:0
Herta - Rapid Bukurešt 0:1
Herenven - Steaua 1:3
Rozenborg - Zenit 0:2
Betis - AZ Alkmar 2:0

U četvrtak se sastaju: Tun - Hamburger, Slavija - Palermo i Štutgart - Midlzbro. Revanš mečevi su na programu 23. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: