Kup: Crvena zvezda - Partizan 2:0

Izvor: B92

Sreda, 11.05.2005.

17:22

Default images

Fudbaleri Crvene zvezde plasirali su se u finale kupa Srbije i Crne Gore pošto su u polufinalu na svom stadionu savladali večitog rivala Partizan 2:0.

Pred samo 8.000 gledalaca (navijači oba kluba najavili su bojkot zbog "represije policije") strelci za crveno-bele bili su Žigić u 10. i Krivokapić u 90. minutu. Finale izmedju Crvene zvezde i Železnika igra se 24.maja na stadionu Partizana.

Crveno-beli su se tako po 31. put u istoriji kluba (a sedmi put uzastopno) plasirali u finale našeg najmasovnijeg takmičenja.

Meč je odigran u izuzetno napetoj atmosferi (podeljeno 7 žutih i dva crvena kartona). Sve je počelo odmah posle standardnog "ispitivanja snaga" a posle vodećeg gola crveno-belih koji je postigao Nikola Žigić u 10. minutu.

Golu centarfora crveno-belih prethodio je sjajan centrašut Milovanovića sa desne strane, a 203 centimetara visoki napadač glavom je, u svom stilu, pogodio levi donji ugao golmana Kralja.

Odmah posle pogotka došlo je do koškanja više igrača oba tima pored klupe za rezervne igrače Partizana. Rezervni golman Partizana Djordje Pantić udario je Boška Jankovića i dobio crveni karton, dok je nekoliko minuta kasnije Djordjević vrlo oštro startovao na Boju ali je sudija Tanović nekako smirio situaciju.

Ostatak poluvremena protekao je u terenskoj inicijativi fudbalera Partizana (odnos poseda lopte 35:65 za crno-bele), ali bez izglednih prilika i uz dosta lošu igru i bezbroj pogrešnih dodavanja po veoma klizavom i vodom natopljenom terenu. U 30. minutu Crvena zvezda je imala veliku priliku. Žigić je sputio loptu za Marka Pantelića, kojeg na 16 metara zaustavlja golman Ivica Kralj, lopta se odbija do Boška Jankovića koji teatralno pada u šesnaestercu zbog čega mu je sudija Dragomir Tanović pokazao žuti karton.

Najbolju priliku za crno-bele propustio je Obiora Odita u 45.minutu kada je posle nesporazuma Biševca i Djordjevića  izbio sam ispred Randjelovića, ali je sa 7-8 metara pucao slabo, skoro dva metra pored leve stative.

U drugom poluvremenu na terenu je bio isti odnos snaga, a prvi se za izmenu odlučio trener Partizana Vladimir Vermezović koji je u 60.minutu umesto Odite ubacio novog napadača Grubješića.

Nekoliko minuta kasnije umesto Milovanovića u igru je za crveno-bele ušao Mudrinić. U prvih 20 minuta drugog dela, lopta je ponovo uglavnom bila u posedu fudbalera Partizana, a "zicer" je propustio Grubješić koji je u 65. minutu posle odličnog dodavanja Vukčevića i "ispadanja" Djordjevića ušao u kazneni prostor, izbio sam ispred Randjelovića koji je njegovu poluvisoko upućenu loptu zaustavio... Odbrana crveno-belih je izdržavala sve napade crno-belih (pred kraj meča 10:0 u kornerima), ali je u poslednjih 15-ak minuta najbolju priliku imala Crvena zvezda.

Posle slobodnog udraca koji je sa 35 metara iskosa izveo Luković, Emeghara je loše intervenisao, izbio loptu nekoliko metara ispred sebe, a Milan Dudić je sa 10 metara neometan pucao iznad gola... U samom finišu Zoran Mirković je zbog dva povlačenja za dres Žigića i Pantelića dobio dva žuta i crveni karton.

U sudijskoj nadoknadi vremena (igrao se drugi minut (od tri) sudijske nadoknade) Pantelić je uposlio u kaznenom prostoru Lukovića koji je došao iz drugog plana, a prizemnu loptu koju je bek crveno-belih hteo da prosledi na drugu stativu, neko od igrača Partizana je podigao, a usamljeni Krivokapić na drugoj stativi neometan je pogodio praznu mrežu. Odmah posle pogotka označen je kraj utakmice.

Pored lošeg vremena razlog za možda i najslabiju posetu u istoriji "večitog derbija" (procene se kreću od 5 do 8 hiljada gledalaca) leži i u bojkotu navijača na "severu" i "jugu". Navijači Crvene zvezde nisu navijali u znak protesta zbog toga što im je zabranjena koreografija, a pred kraj prvog dela meča, najvatrenije pristalice su napustili severnu tribinu.

Na južnoj tribini, gde su bili najvatreniji navijači Partizana bio je istaknut transparent "Fudbalski savez Srbije i Crne Gore=mafija".

Finale izmedju Crvene zvezde i Železnika, u kojem će crveno-beli pokušati da osvoje 21. a fudbaleri Železnika prvi pehar Kupa, odigraće se 24. maja na stadionu Partizana.

Crvena  zvezda:
1 Ranđelović, 32 Milovanović, 3 Luković, 18 Đorđević, 5 Dudić, 6 Biševac, 16 Kovačević, 8 Janković, 11 Perović, 25 Žigić, 9 Pantelić.
Rezerve:
12 Banović, 15 Joksimović, 10 Krivokapić, 23 Mudrinić, 26 Đokaj, 33 Mrđa, 7 Bogavac.

Partizan:
25 Kralj, 24 Rnić, 4 Mirković, 14 Djordjević, 16 Emeghara, 28 Nadj, 7 Brnović, 22 Ilić, 1 Vukčević, 8 Boya, 15 Odita.
Rezerve:
27 Pantić, 2 Ćirković, 11 Radović, 18 Petrović, 20 Milović, 21 Tomić, 34 Grubješić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: