Nova vest
Vaterpolo

Nedelja, 03.07.2022.

21:12

Španija je šampion sveta

Vaterpolisti Španije pobedom nad Italijom u finalu Svetskog prvenstva u Budimpešti rezultatom 15:14 posle boljeg izvođenja peteraca postali su šampioni planete.

Izvor: SS

Autor: SS

Španija je šampion sveta
EPA-EFE/Tibor Illyes

U reprizi finala od pre tri godine u Gvangžuu "crvena furija" se osvetila "azurima" i preotela im titulu najbolje reprezentacije sveta.

U veliko finale u prestonici Mađarske Španci su ušli bolje i poveli su rezultatom 2:0, ali je do kraja prve deonice branilac trofeja stigao do izjednačenja i 3:3.

No, bolja igra do izražaja je došla u drugoj deonici koju je Španija dobila rezultatom 3:0 i sa velikih +3 je otišla na poluvreme.

Ali, kako je meč odmicao, Španci su počeli da padaju, a Italijani da podižu nivo svoje igre.

Pred poslednju deonicu Italija je stigla do -2, a onda joj je novi život udahnuo nepravilno pozvan tajm-aut selektora Španije Davida Martina i dosuđen peterac.

Italija iz toga smanjila zaostatak, a onda u sledećem napadu i potpuno poravnala rezultat na 9:9.

Španija je na 35 sekundi do kraja imala igrača više i Martin je pozvao (pravilan) tajm-aut, ali nije došla do gola za titulu, pa su šampiona morali da odluče peterci.

U drugoj penal-seriji je Španija stekla prednost odbranom golmana Unaija Agirea, ali je već u sledećem šutu Munaris pogodio okvir gola i to prokockao.

U četvrtoj i petoj seriji su šuteri bili precizni, a onda je šesta donela odluku – golman Španije je odbranio i titula će otići na Pirineje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve