Nova vest
Vaterpolo

Ponedeljak, 31.07.2017.

16:10

Vaterpolisti – zašto nas nikada nisu izneverili?

Srpski vaterpolo je jedno od velikih sportskih čuda. Niti manje para, niti boljih rezultata. Dok klubovi grcaju u dugovima, Srbija izgara na svakom takmičenju.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Vaterpolisti – zašto nas nikada nisu izneverili?
Getty images

"Spremali smo se za Ligu šampiona na polovini bazena, a na drugoj strani su bila tri rekreativca. Nismo smeli više jer bi ceo bazen bio skup", to je ukratko slika vaterpola u Srbiji. S druge strane, vaterpolisti su jedina nacionalna selekcija koja Srbiju nikada nije izneverila u poslednje dve decenije.

Ljudi u Srbiji često kažu da mora samo “da se umre i da se rodi go”. Skoro bez izuzetka, na sličan je u sportu "moranje" da srpski vaterpolisti sa najvećih takmičenja donesu medalje.

Samo odu i donesu medalju? Ne baš, stvari su malo drugačije od toga, ali 'Delfini' već decenijama potvrđuju klasu u onome čime se bave i u čemu su najbolji na svetu. Bilo da se Srbija priprema za Olimpijske igre u Atini, Pekingu, Londonu ili Riju, kada se povede priča o tome ko će nam doneti medalje, odgovor uvek počinje sa njima.

Svi ostali sportisti su nekako uvek pod "možda". Njihov najnoviji uspeh je bronza u Budimpešti na Svetskom prvenstvu. Poraz od Hrvata u polufinalu 12:11, a onda pobeda nad Grčkom 11:8 i novo odličje.

Kada se zbirno uzmu sva takmičenja, evropska, svetska prvenstva, kupovi i lige gotovo je nemoguće popamtiti šta su sve vaterpolisti osvojili samo od kraja devedesetih do sada.

U takvoj situaciji, reklo bi se da omladinski vaterpolo cveta, a da su odnosi seniorske ekipe sa Savezom bajkoviti. Ni jedno ni drugo nije tačno. Otkud nam onda toliko medalja? Opširnije o ovome u posebnoj TEMI.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve