Nova vest
Vaterpolo

Ponedeljak, 17.07.2017.

17:25

"Delfini" razbili Južnu Afriku na startu

Vaterpolo reprezentacija Srbije ubedljivo je sa 21:5 savladala ekipu Južne Afrike na startu Svetskog prvenstva u Mađarskoj (6:1, 7:1, 5:1, 3:2) po četvrtinama.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Getty Images

Srbija je rešetala iz svih "oružja", a čak deset igrača se upisivalo u strelce.

Najefikasniji su bili debitant Nikola Jakšić, zatim Milan Aleksić i Andrija Prlainović sa po tri gola. Po dva su postigli Ćuk, Filipović, Mitrović, Pijetlović i Rašović, a još po jedan Mandić i Ubović.

"Delfini" su na planetarni šampionat u vodenim sportovima došli kao najbolja selekcija na svetu, pošto je Srbija trenutno vlasnik sva četiri velika takmičenja. Srbija se nalazi u grupi C sa pomenutom selekcijom Južne Afrike, zatim Španije i Grčke, a narednu utakmicu igra protiv Španije.

Vaterpolisti su šampionski krenuli i u utakmici protiv Južne Afrike koja je samo na početku u uvodna dva minuta imala egal rezultat. Već od 1:1, srpski vaterpolisti su počeli da igraju maksimalno angažovano u odbrani jer im se manja ležernost u jednoj situaciji osvetila. Već posle uvodne deonice najavili su kanonadu koja će uslediti.

Od 1:1 do kraja prve četvrtine prave razliku od pet golova i vode sa 6:1, a Južnu Afriku primoravaju na veliki broj izgubljenih lopti.

Ako i nisu sekli dodavanja Južnoafrikanaca, "Delfini" su ih presingom udaljavali od gola, pa je do izražaja dolazila panika u napadu rivala Srbije. Rešenje je obično bilo ili šut sa distance ili istekao napad. Razlika je na drugoj strani rasla i posle 7:1 u drugoj četvrtini na poluvreme se otišlo sa 13:2 u korist Srbije.

Pijetlović je na golu sakupljao odbrane u kojima su mu zdušno pomagali spoljni igrači spomenutim presingom pa prave opasnosti po gol Srbije dugo nije bilo. Dobru odbranu su reprezentativci Srbije igrali i na centrima Južne Afrike, pa je igra blizu gola bila potpuno odsečena.

Raduje što se igralo bez mnogo faulova. U napadu je bio izuzetno dobar mladi Nemanja Ubović koji je u nekoliko situacija uspeo da iznudi isključenje protivnika posle čega bi stizala kazna.

Na ulasku u poslednju deonicu Srbija je imala čak 15 golova prednosti i vodila sa 18:3. Vaterpolisti su u tom trenutku imali gotovo neverovatnu realizaciju iz igre, 18 od 26.

Tek tada su "Delfini" malo popustili u igri i dozvolili protivniku da priđe golu Srbije i postigne još neki pogodak. Rezultatski "najneizvesnija" četvrtina je bila poslednja. Dobila ju je Srbija sa 3:2, pa Španiju u sredu čeka u dobrom raspoloženju i formi.

Prvenstvo je krenulo utakmicom Brazila i Kazahstana (6:2), dok je Kanada napravila iznenađenje odigravši nerešeno sa Crnom Gorom. Pobede na startu turnira ostvarile su reprezentacije Italije i Grčke, koja je sa 8:7 pobedila Španiju.

Prva četvrtina

1' Južna Afrika osvaja prvi napad na meču posle plivanja, ali Srbija odmah na startu pokazuje dobru odbranu i Južnoafrikanci ne koriste prvi napad na meču jer je vreme isteklo. Prvi napad ne koristi ni Srbija.

2' Prvi gol za Srbiju minut i po od početka meča daje Miloš Ćuk koji je ostao sam na oko šest metara od gola Južne Afrike.

3'
Južna Afrika izjednačuje na 1:1, ali se u strelce upisuje i Duško Pijetlović pa Srbija u trećem minutu vraća vođstvo 2:1. Delfini nisu iskoristili napad sa igračem više, ali na ulasku u četvrti minut prve deonice dobro se brane i čuvaju prednost.

4' Ćuk daje novi gol! Srbija vodi sa 3:1. Delfini su konsolidovali odbranu koja je do sada kapitulirala samo jednom posle naizgled ležerne reakcije.

5' Viktor Rašović povećava prednost na 4:1 svojim prvim golom. Tom golu je prethodilo dobro ubacivanje mladog centra Nemanje Ubovića

7' Nikola Jakšić ostaje jedan na jedan ispred gola Južne Afrike i povećava na 5:1. Nedugo potom posle presećenog dodavanja Mandića lopta munjevito dolazi do Stefana Mitrovića koji povećava na 6:1, na ulasku u poslednji minut prve četvrtine.

8' Vaterpolisti Srbije udaljavaju od svog gola Južnoafrikance i maksimalno ih pritiskaju van opasne zone pa protivnik Srbije ne uspeva da dođe do igrača više, ali ni da pripreti izbliza našem golu. U poslednjem napadu prve deonice, vaterpolisti Južne Afrike su pokušali iz velike udaljenosti ali nije bilo opasnosti.

Druga četvrtina

1' Srbija dolazi do prvog poseda u drugoj četvrtini ali ubacivanja ne centra nije prošlo dobro pa je prednost ostala 6:1. Svoj napad posle visokog presinga nisu iskoristili ni Afrikanci.

3' Nova presečena lopta Srbije, nekoliko dobrih dodavanja, zadržavanje Južnoafrikanaca i igrač više za Srbiju. Lopta je kružila, došla do Jakšića koji povećava na 7:1.

4' Posle uvodna dva minuta bez golova, Srbija se u nastavku razgoropadila, Filipović i Aleksić pogađaju, a Srbija vodi sa 10:1. Etjen Lroa kroz dupli blok ipak uspeva da smanji prednost Srbije na 10:2.

5' Ubović iznuđuje još jedno isključenje, ali Prlainović pogađa prečku, a lopta se ne odbija u gol. Afrikanci ne koriste naredni napad, a Prlainović u sledećem za Srbiju pogađa za 11:2.

6'
Srbija ima samo četiri itgubljene lopte, naspram 12 koliko su vaterpolisti u belim kapicama iznudili vaterpolistima u zelenoj opremi.

7' Duško Pijetlović pravi faul u napadu, a Mitrović u sledećem napadu upisuje izvanrednu odbranu.

8' Bomba Dušana Mandića za 12:2! Mandić je pogodio na 45 sekundi do kraja poluvremena sa desne strane. Posle nove odbrane Mitrovića u strelce se dalekometnim šutem iza linije pet metara upisao i Viktor Rašović. Rašović je u poslednjim trenucima prvog poluvremena postavio konačan rezultat 13:2.

Treća četvrtina

1' Srbija do sada pogađa čak 65 odsto svojih šuteva ka golu Južne Afrike. Na startu treće četvrtine osvajamo po drugi put loptu iz plivanja, ali ne koristimo prvi napad. Usledila je nešto organizovanija igrača u zelenim kapicama. Isključen je Viktor Rašović, ali je prečka spasila gol Gojka Pijetlovića.

2' Novi igrač više za Južnu Afriku, isključen je Nikola Jakšić, ali ponovo Afrikanci ne koriste priliku. Brza kontra i dobra lopta ka golu Južne Afrike, lopta se izmigoljila srpskim igračima, ali ne i u narednom napadu kada je Prlainović povisio na 14:2.

3' Afrikanci nastavljaju da napadaju iz daljine i to im se ne isplati, Pijetlović brani, a Srbija ostaje na 14:2.

4' Filipović prebacuje loptu sa desne na levu stranu ka Andriji Prlainoviću, lopta ne dolazi do njega već pada blizu gola i pozicije gde su bili Nemanja Ubović i južnoafrički centri. Najbolje se snašao Ubović i odbijenu loptu plasirao u gol za 15:2.

5' Novi igrač više za protivnike srpskih vaterpolista. Pijetlović brani, ali biva uguran u gol sa loptom, sudije nisu pokazale faul i Južna Afrika smanjuje na 15:3.

6' Tri brza gola za Srbiju. Mitrović, Aleksić i Pijetlović i "Delfini" odlaze na 18:3 uz neverovatnu efikasnost iz igre 18/26 iz igre.

7' Srbija ne koristi napad, ali dobru odbranu odigrava Dušan Mandić i forsira povećanje broja izgubljenih lopti Južnoafrikanaca.

8' Poslednja dva napada u trećoj četvrtini Srbija nije iskoristila, prvi posle dobre odbrane Afrikanaca, a potom i posle loše kombinacije srpskih igrača. Na kraju treće deonice ostaje 18:3.

Četvrta četvrtina

2' Srbija u poslednjoj deonici "juri" granicu od 20 postignutih golova na jednom meču.

3' Tu granicu svojim golovima probijaju Prlainović i Filipović za 21:3.

4' Južna Afrika napada izdaleka, napadi ne prolaze, a "Delfini" ne odustaju od presinga koji im je doneo veliki broj presečenih lopti. Južnoafikanci povremeno deluju kao da su u panici, što obilato koriste aktuelni svetski šampioni.

6' "Delfini" su malo popustili papučicu gasa u poslednjoj deonici, pa Južna Afrika uspeva da nešto više puta izbori igrača više nego što je to radila u ranijem toku meča.

7' Uspevaju Afrikanci da postignu još dva gola, jedan posle isključenja i spuštanja na svog centra za 21:5.

8'
Rezultat se do kraja nije menjao, pa je Srbija na startu šampionata sigurno slavila sa 21:5, po četvrtinama 6:1, 7:1, 5:1, 3:2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve