Nova vest
Vaterpolo

Ponedeljak, 01.05.2017.

17:07

Savić: Nova pravila? U najmanju ruku nije humano

Sve je izvesnije da će Svetska federacija vodenih sportova (FINA) uvesti promene, koje se mnogim igračima i selektorima ne sviđaju.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Savić: Nova pravila? U najmanju ruku nije humano
Foto: StarSport

Glavni uzrok je što nije dobijena dozvola od MOK da se poveća broj ženskih ekipa sa osam na 12.

FINA je zatim odlučila da promeni broj igrača, odnosno igračica u timu sa 13 na 11, te će se tako osloboditi prostor za novih 40 igračica, a MOK će dozvoliti još četiri igračice i tako će na kraju ipak biti prostora za četiri nove reprezentacije kod dama.

"Promena je to koja najviše utiče na igru, na sve. Gubimo dva čoveka i ako ostanu tri isključenja sve postaje zamršeno. Bilo je ideja da to važi samo za Igre ali FINA traži da sva takmičenja pod njenom jurisdikcijom budu sa tim parametrima", kaže srpski selektor Dejan Savić u razgovoru za "Žurnal".

Za napad od 25 sekundi Srbija je po Savićevim rečima, spremna.

"Naravno, u prednosti je onaj ko se prvi prilagodi. Radili smo na tome i verujem da ćemo da odgovorimo tom izazovu".

Stigli smo i do golmana. Teško je verovati da će selektori u 11 ubaciti dvojicu čuvara mreže.

"To je onda rizik. Koliko se sećam Rudić je, vodeći Hrvatsku, na jednom takmičenju igrao sa Pavićem. Bilo bi dobro kada bi imali pravo na 13 igrača koji bi mogli da se menjaju ali ne znam da li se o tome razmišlja. Nekada si na Evropsko mogao da povedeš 15 igrača koji bi mogli da se menjaju. To je LEN, a FINA je išla do te mere da 2009. nisu dozvolili zamenu za bolesnog Stefana Mitrovića pa smo igrali sa 12 igrača Svetsko prvenstvo".

U odnosu Evrope i sveta Dejan Savić vidi mogućnost novih sukoba.

"Logično, jer su neki klubovi angažovali igrače na dve ili tri godine. Šta sada? Da li će LEN napraviti prelazni period ili će se oglušiti ne znam. Ali daleko od toga da je situacija idealna".

Savić ukazuje i na sledeći problem:

"Napori će za igrače biti daleko teži. Ako ostanu samo tri lične za očekivati je kriterijum koji bi ranije prekršaje za izbačaje sada pretvarao u običan faul. Igra bi postala tvrđa i naprezanje bi bilo veće. Šta će sve to značiti za igrače ne treba da govorim. Kako ćemo, sa kojim snagama uopšte stizati do poslednje četvrtine. I ne zaboravite da će igrači na poluvremenu imati dva minuta manje za odmor. Da kažem u najmanju ruku, da nije humano".

Savić uz smeh na kraju zaključuje da je FINA sve počela zbog Olimpijskih igara i ravnopravnosti polova.

"Jedino mi je žao što nikada nisu konkretno pitani treneri, pa i igrači koji su najvažniji u čitavoj priči. Ovako rešavaju oni koji...", ostao je nedorečen u razgovoru "Žurnal".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve