VSS: Rađen privremeno suspendovan

Vaterpolo Savez Srbije potvrdio je da je Svetska plivačka federacija privremeno suspendovala reprezentativca Srbije Nikolu Rađena zbog korišćenja kokaina.

Izvor: B92, Beta Srbija
Podeli

"Vaterpolo savez Srbije je 6. maja primio dopis Svetske plivačke federacije (FINA) kojim se zbog korišćenja nedozvoljene supstance, kokaina, privremeno suspenduje naš reprezentativac i vaterpolista atinskog Olimpijakosa Nikola Rađen", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Saveza.

VSS je izrazio žaljenje zbog ovog slučaja, pre svega, zbog samog sportiste koji je ugrozio do sada veoma uspešnu karijeru, a zatim i zbog sporta u celini kojem ovakvi štetni događaji nisu potrebni.

"U našoj organizaciji ovakvih slučajeva do sada nije bilo i sigurni smo da ih nikada neće biti u narednom periodu", navodi se u saopštenju.

Rađen je testiran, kako se dodaje, na utakmici Svetske lige između Španije i Srbije u Madridu, 17. februara.

Nikola Rađen je u zakonskom roku od deset dana obavestio FINA da odustaje od "B" uzorka, što je svetskoj organizaciji omogućilo da nastavi postupak koji će trajati u narednom periodu do donošenja konačne odluke.

"Suspenzija svih aktivnosti Rađena u sportu počela je 18. maja i trajaće do donošenja konačne odluke FINA, o kojoj će javnost biti blagovremeno obaveštena", navodi se u saopštenju Saveza.

Zaprećena kazna za upotrebu nespecifičnih supstanci je četiri godine zabrane takmičenja, a za procesuiranje ovog slučaja u prvom stepenu odgovorna je FINA.

U saopštenju VSS se dodaje i da je Rađen u pismu FINA istakao "da nije uzimao pomenutu supstancu radi ostvarivanja boljih sportskih rezultata".

"Takođe je podsetio da je više puta u toku karijere bio testiran i to na najvećim takmičenjima i da su nalazi uvek bili negativni. Izrazio je želju da se njegov slučaj iskoristi kao poruka sportistima i da je spreman da uzme učešće u raznim akcijama na svetskom i lokalnom nivou kako bi se istakli negativni efekti korišćenja ovakvih i sličnih nedozvoljenih supstanci", piše u saopštenju.

Savez je podržao ovakav stav Rađena i istakao da će svojim akcijama uticati na edukaciju mladih kako bi se izbeglo korišćenje supstanci koje ugrožavaju, pre svega, zdravlje ljudi.