Nova vest
Vaterpolo

Nedelja, 01.12.2013.

12:41

"Badži" otkrivena bista u Bečeju

Nekadašnjem predsedniku i Vaterpolo saveza Jugoslavije i kluba Bečej Đorđu Predinu Badži, u subotu je otkrivena bista u holu plivališta u Bečeju.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images

Autor biste je umetnik Davor Dukić, a osim otkrivanja, predstavnici lokalnih vlasti odlučili su da bazen u Bečeju dobije ime po Đorđu Predinu.

U holu plivališta okupilo se mnogo novinara, bivših vaterpolista i sportskih radnika, a među njima su se našli Darko Udovičić, Viktor Jelenić, Vladimir Vujasinović, kao i Aleksandar Šoštar koji trenutno obavlja funkciju predsednika VK Partizan Rajfajzen, član je Biroa LEN, te predsednik Sportskog saveza Srbije.

Prilikom otkrivanja biste, prisutni su se podsetili svog nekadašnjeg kolege i prijatelja.

Skupština opština Bečej je u maju donela odluku da se ovaj velepni objekat nazove po njemu. Za Badžu bih samo rekao da je njemu Bečej uvek u srcu i da je njegovo srce uvek u Bečeju”, rečeno je na otvaranju.

Prisutnima se obratio predsednik opštine Bečej koji je rekao da se ovim gestom, kao i utakmicom Superkupa Evrope, vaterpolo polako vraća gde mu je mesto.

“Okupili smo se u Rekreativno-sportskom centru koje nosi ime po njemu. Ovaj naš gest govori da prepoznajemo sve ljude koji su to zaslužili i to će uvek biti tako u Bečeju. Pod njegovim imenom proneli smo grad Bečej širom Evrope, a najveći uspeh napravljen je 2000. godine kada je vaterpolo klub osvojio Ligu šampiona. Badža je voleo vaterpolo živeo za vaterpolo”, istakao je Radojević.

Aleksandar Šoštar se zahvalio gradu što je odlučio da oda počast njegovom nekadašnjem prijatelju.

“Želeo bih da se zahvalim skupštini opštine Bečej. Ovo je velika stvar zbog svega što je Badža radio za vaterpolo. Biće veoma teško ponoviti ono što je on radio, naročito što se bečejskog vaterpola tiče. On bi bio najponosniji ovom utakmicom jer se njome Bečej Bečej vraća na ono mesto u vaterpolu koje mu pripada”, rekao je Šoštar.

Predin je za Bečej igrao od 1961. do 1978. godine, a potom je bio i predsednik tog kluba sa kojim je 2000. osvojio titulu prvaka Evrope. Predsednik Vatrerpolo saveza Jugoslavije bio je 1984. godine, a na Olimpijskim igrama 1984. i 1988, kao i na Evropskom prvenstvu 1991. bio je vođa puta. Sva tri puta osvojena je zlatna medalja.

Bio je i predsednik Vaterpolo saveza Srbije, direktor reprezentacije Jugoslavije i predsednik Opštine Bečej.

Crvena zvezda je na bazenu Bečeju osvojila Superkup Evrope, pobedivši Radnički sa 9:8. Trener ‘crveno-belih’ Dejan Savić izjavio je posle meča da je osvojen važan trofej, dok je kapiten Andrija Prlainović u prvi plan istakao srčanost svoje ekipe. Njegov kolega sa druge strane Filip Filipovićpriznao je da je Zvezda najjači tim u Srbiji, a potom i da se sada potpuno okreću utakmici sa Partizanom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve