Nova vest
Vaterpolo

Petak, 21.09.2012.

16:49

Deneš Kemenj podneo ostavku!

Legenda mađarskog i svetskog vaterpola Deneš Kemenj podneo je ostavku na mesto selektora Mađarske posle 16 godina na toj funkciji.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Njegov važeći ugovor ističe poslednjeg dana ove godine, a Kemenj je odlučio da ga ne produžuje.

Ime Deneša Kemenja vezano je za buđenje mađarskog vaterpola posle duge stagnacije, a iza sebe je ostavio niz sjajnih rezultata na velikim takmičenjima, uključujući i tri vezane zlatne olimpijske medalje.

"Odluka nije bila laka, s obzirom na prethodnih 16 godina provedenih na tom mestu. Bilo je mnogo radosti i sreće, uvek sam se trudio da radim najbolje što mogu. Hvala svima koji su u ovom dugom periodu radili sa mnom i stajali kraj mene", rekao je Kemenj mađarskim medijima.

Tokom boravka na klupi Mađarske, 58-godišnjak je predvodio tim na 29 međunarodnih takmičenja, sa kojih je doneo 24 medalje. Mađari su osvajali olimpijska zlata u Sidneju, Atini i Pekingu, dvaput su bili prvaci Evrope (srebro i četiri bronze), jednom svetski šampioni (tri srebra) i osvojili su jednu Svetsku ligu, sve u rasponu od 1997. do 2008.

Posle Pekinga i trećeg vezanog olimpijskog zlata, znao sam da u Londonu nećemo ni izbliza biti tako jaki. Ipak, smatram da bi bilo kukavički da sam se tada povukao. Mislim da su rezultati koje smo ostvarili u prethodnih 15 godina potpuno oživeli mađarski vaterpolo i da danas mnogi klinci treniraju ovaj sporta zato što se ugledaju na olimpijske šampione”, kaže Kemenj.

U ovom trenutku nije poznato ko će naslediti Kemenja, koji kaže da nije razmišljao o budućnosti.

Ne znam i ne mislim o tome. Sada sam zadovoljan odlukom koju sm doneo, i smatram da je mudra”.

Deneš Kemenj rođen je 1954. u budimpešti, a sa 19 godina bio je član selekcije koja je osvojila juniorsko prvenstvo sveta u Duizburgu. Veterinar po profesiji, Kemenj je u trenerski posao ušao 1990. godine, a selekciju preuzeo 6 godina kasnije, u trenutku kada je mađarski vaterpolo prolazio kroz krizu: najtrofejnija nacija u istoriji tog sporta bila je skoro dve decenije bez evropskog zlata i olimpijske medalje, i sa jednom bronzom sa SP.

Sve se promenilo odmah – Mađari su na EP u Sevilji 1997. osvojili zlato bez poraza, pobedivši Jugoslaviju u finalu 3:2 u vrlo neobičnom meču. Tada je počelo veliko rivalstvo dve dominantne selekcije, koje će vladati svetskim vaterpolom u narednih desetak godina. Pet puta je biran za najboljeg trenera ili funkcionera Mađarske, a posle 2004. zbog krize sâm je tražio da mu se smanji selektorska plata.

Karijeru je završio porazom od Italije u četvrtfinalu OI, ne stigavši do očekivanog novog polufinalnog duela sa Srbijom. Odlaskom Deneša Kemenja srpski vaterpolo gubi velikog rivala, vrednog poštovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve