Nova vest
Vaterpolo

Nedelja, 29.01.2012.

15:23

Vaterpolisti ponovo prvaci Evrope!

Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je titulu prvaka Evrope pobedom protiv Crne Gore sa 9:8 (1:1, 2:3, 3:1, 3:3) u Ajndhovenu!

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Posle velike borbe u bazenu, nekoliko smena u vođstvu, Srbija je do pobede došla golom Vanje Udovičića 70 sekundi pre kraja.

Kapiten i Filip Filipović su postigli po dva gola za novog prvaka Evrope, a strelci su još bili Stefan Mitrović, Nikola Rađen, Duško Pjetlović i Milan Aleksić. Crnogorce je predvodio Aleksandar Radović sa tri gola u poslednjoj četvrtini.

Tako su se naši "delfini" revanširali Crnogorcima za poraz u finalu Evropskog prvenstva u Malagi 2008. godine. Srbija prethodno zlato osvojila 2006. godine u Beogradu, a u međuvremenu je pored srebra od pre četiri godine, pre dve bila bronzana u Zagrebu.

Ovo je Srbiji bila osma pobeda u 12. duelu sa bivšim zemljacima. Bronzu u Ajndhovenu osvojila je Mađarska.

Danas je dan srpskih finala. Vaterpolisti su osvojili drugu titulu, samo sat vremena pošto je Novak Đoković osvojio Australijen open. Od 17.00 časova Srbija sa Danskom igra u finalu rukometnog prvenstva Evrope.

Prvu četvrtinu obeležila je nervozna igra i greške oba tima. Golova nije bilo u prvih pet minuta, a oba tima su propuštala napade sa igračem više. Srbija je prva povela, preko Stefana Mitrovića, ali su Crnogorci brzo uzvrazili preko Nikole Janovića.

Drugi deo Srbija dobro otvara golom, potom i Soro brani peterac Janoviću, te Pjetlović pogađa za 3:2. Međutim, usledio je period loše igre našeg tima što rival koristi i preko Gojkovića stiže do prvog vođstva na meču sa 4:3.

Neorganizovanost našeg napada Crnogorci nisu u potpunosti iskoristili jer je Soro odlično predvodio odbranu. U finišu poluvremena Crna Gora je ostala bez Antonija Petrovića koji je već skupio tri faula.

Treća četvrtina je verovatno bila presudna za pobedu Srbije. Sjajno je odigrao Filip Filipović i sa dva gola vratio prednost našem timu od 6:5 uoči poslednjeg perioda.

Prlainović konačno donosi prednost od dva gola Srbiji, ali se sa druge strane razilgrao vaterpolista Partizana Aleksandar Radović i sa tri gola vratio Crnu Goru u igru (8:8). U međuvremenu su južni susedi imali dva uzastopna napada sa dva igrača više, a sjajni Soro je uspeo da zaustavi jedan.

U samom finišu Srbija je imala problema sa isključenjima, ali je odbrana fenomenalno funkcionisala, da bi 70 sekundi pre kraja, na isteku napada sa igračem više, kapiten Vanja Udovićić topovskim udarcem zakucao loptu u mrežu za 9:8.

Srbija odmah dobija isključenje, ali odbrana igra fenomenalno i zaustavlja napad Crne Gore. Pošto su "orlovi" iskoristili ceo napad, rivalu je preostalo sedam sekundi, ali naši igrači uzimaju loptu i osvajaju zlato!

Srbija – Crna Gora 9:8 (1:1, 2:3, 3:1, 3:3)

Srbija: Soro, Šaponjić, Gocić, Udovičić 2, Chuk, Pijetlović 1, Nikić, Aleksić 1, Radjen 1, Filipović 1, Prlanović 1, S. Mitrović 2, B. Mitrović

Crna Gora: Radić, Brguljan, Pasković 1, Petrović, Klikovac, Radović 3, M. Janović, N. Janović, Ivović 2, Zloković 1, Gojković 1, Jokić, Šćepanović

Kretanje rezultata:
Stefan Mitrović 1:0
1:1
Nikola Janović
Nikola Rađen 2:1
2:2
Aleksandar Ivović
Duško Pjetlović 3:2
3:3
Aleksandar Ivović
3:4 Gojković
Filip Filipović 4:4
Milan Aleksić 5:4
5:5 Vjekoslav Pasković
Filip Filipović 6:5
Andrija Prlainović 7:5
7:6
Aleksandar Radovi
Stefan Mitrović 8:6
8:7
Aleksandar Radović
8:8 Aleksandar Radović
Vanja Udovičić 9:8

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

188 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve