Nova vest
Vaterpolo

Utorak, 20.07.2010.

23:06

Filipović: “Bliži nam se kraj“

U poslednjih nekoliko godina od svih srpskih nacionalnih timova vatepolisti su ostvarili najveće uspehe, a sa njima su nastavili i prethodnog vikenda.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Srpski vaterolisti su u Nišu trijumfovali u Svetskoj ligi, ali prema rečima jednog od najboljih igrača Filipa Filipovića, niko od njih ne dobija tretman kakav zaslužuje.

“Nemamo tretman kakav zaslužuje svetski prvak”, rekao je Filipović, najbolji vaterpolista Evrope u 2009. godini.

Ovih nekoliko dana u Nišu što zbog gostoprimstva, što zbog publike, što zbog organizacije, koja je podigla finalni turnir na viši nivo, omogućilo nam je da se osećamo kao najbolji na svetu. Ali, sve je to kratko trajalo”, dodao je Filipović.

Levoruki as je podsetio da je prošle godine, posle smene generacije, podmlađena selekcija, kada to od nje niko nije ni očekivao, osvojila svetsko zlato. Pre samo nekoliko dana, usred pripremnog perioda, uspela je da izdrži veliki pritisak domaćeg terena, medija, navijača i njih samih, a već za nedelju dana je očekuje Svetski kup u Oradei.

Moramo da se vratimo u stvarnost, da se angažujemo što je moguće više, da se pripremimo za ono što nas očekuje. U Rumuniji je važno da se uigramo, a onda nas očekuje veliki ispit na Evropskom prvenstvu u Zagrebu”, naglasio je Filipović.

Prokletstvo vaterpolista je i što su čestim osvajanjem titula razmazili naciju.

Od malena nam je utisnuto da želimo da budemo najbolji i da priznajemo samo zlato. Međutim, kako sazrevamo saznajemo da je i učešće na Evropskim prvenstvima, Svetskim prvenstvima ili Olimpijskim igrama veliki uspeh. Znamo i da kudikamo naprednije zemlje od nas bivaju srećne zato što su na planetarnom skupu. A mi, sa šačicom ljudi iz Srbije zadovoljavamo se samo zlatom”, istakao je Filipović.

Mladi vaterpolista je naglasio da se u našoj zemlji u sport ulaže ‘mizerno’, a traži samo titular.

Mislim da je došao kraj ovim apsurdima. Resursi imaju svoj početak i kraj. Mi se polako bližimo svom kraju. Poslednjih 10-15 godina nismo ulagali u mlađe kategorije i samo možemo da očekujemo od ove generacije da zaboravi na bilo kakav vid egzistencije, da se posveti svojoj zemlji. Ali, pitanje je dokle. I pitanje je kada će tome da dođe kraj. A kada dođe kraj onda će taj isti narod, mediji, koji nas dižu u nebesa posle osvojenih zlata tako da nas gurnu u provaliju gde se nećemo osvestiti. To je ono što me plaši”, rekao je Filipović.

Jedan od najboljih svetskih vaterpolista pita se dokle ćemo svake godine da obaramo teoriju da se iz ničega može napraviti dobar rezultat.

Ako zlato ne garantuje budućnost u Srbiji onda zaista treba svi da se pokupimo i da odemo. To nije fraza. Ukoliko najboljim igračima ne mogu da se obezbede uslovi kakvi im priliče, onda treba da se pokupimo. Ukoliko svetski prvaci ne mogu da imaju normalan tretman ne vidim šta sprečava bilo koga od igrača da ostane. Neki sistemi vrednosti su poremećeni i trebalo bi da se vrate na nivo od pre nekoliko godina”, ističe Filipović.

Ukoliko se nešto ne popravi Filipović smatra da je ugrožen i projekat olimpijsko zlato u Londonu 2012. godine

Ovo nije problem samo nas igrača, Vaterpolo saveza Srbije, vaterpola u Srbiji. Ovo je pitanje i za državu, ali i za Olimpijski komitet. Sve je pripisano krizi, ali znam da od kukanja nemamo ništa. Samo može da bude gore. Mi imamo snage i ideje da neke stvari premostimo. Ali, nikako probleme ne bi trebalo gurati pod tepih, već da se suočimo i vratimo na pravi kolosek za Olimpijske igre”, naglasio je jedan od najboljih srpskih vaterpolista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve