Šapić kandidat za igrača decenije

Aleksandar Šapić, jedan od najboljih vaterpolista svih vremena, našao se u konkurenciji za izbor najboljih sportista decenije u vodenim disciplinama.

Izvor: B92, zvanični sajt Svet
Podeli

Izbor organizuje FINA (međunarodna organizacija vodenih sportova), a zvanični časopis „FINA Akvatik“ objavio je spisak kandidata za najbolje u plivanju, vaterpolu, skokovima u vodu i sinhronom plivanju u prvoj deceniji 21. veka.

Pored Aleksandra Šapića na listi najboljih vaterpolista su još Mađari Tibor Benedek, Peter Biroš i Tamaš Kašaš, Brazilac sa američkim pasošem Toni Azevedo, Španac Hiljermo Molina i Hrvat Igor Hinić.

U glasanju učestvuju saradnici časopisa „FINA Akvatik“, nacionalni savezi i eminentni radnici u svim vodenim disciplinama. Rezultati glasanja biće objavljeni u narednom broju časopisa „FINA Akvatik“.

Šapić je trofejnu igračku karijeru završio prošle godine, a u 18 sezona je branio boje Crvene zvezde, Partizana, Bečeja, Kamolje, Savone i Šturma.

U prethodnih deset godina, kao član reprezentacija Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije, osvojio je svetsko zlato u Montrealu 2005, tri evropska zlata (01. Budimpešta, 03 Kranj, 06 Beograd), četiri titule osvajača Svetske lige i jedan Svetski kup. Na Olimpijskim igrama osvojio je srebro u Atini i bronzu u Pekingu. Sa Svetskih prvenstava ima još srebro iz Fukuoke (01) i bronzu iz Barselone (03), a osvojio je i srebrno odličje na Evropskom šampionatu u Malagi (08).

Šapić je jedan od najboljih strelaca u istoriji vaterpola. Rekorder je sa tri uzastopne titule najboljeg strelca na Evropskim šampionatima, a u 11 uzastopnih sezona, bez obzira na ligu i ekipu za koju je nastupao, bio je najbolji strelac tog takmičenja.

Za reprezentaciju je odigrao 385 zvaničnih mečeva i postigao čak 981 gol, po čemu je apsolutni rekorder.