Nova vest
Vaterpolo

Četvrtak, 30.07.2009.

18:05

Srbija u finalu Svetskog prvenstva!

Vaterpolisti Srbije pobedili su Hrvatsku 12:11 (4:3, 3:3, 3:3, 2:2) i plasirali se u finale Svetskog šampionata u Rimu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Srpski vaterpolisti su posle veoma dramatične utakmice koju su završili bez čak četiri igrača, uspeli da pobede Hrvatsku pa su posle eliminacije olimpijskih šampiona Mađara i domaćina turnira Italije izbacili i aktuelne svetske prvake. Najefikasniji kod srpskih 'delfina' bio je Filip Filipović sa četiri gola, od čega tri iz peterca. Kod Hrvatske Bošković je tri puta bio strelac.

Srbija će u finalu igrati protiv Španije koja je sa 7:6 bila bolja od SAD-a u drugom polufinalu. Finale je na programu u subotu u 21h.

Posle izjednačene igre bez golova u prva tri minuta utakmice, Hrvati u sledeća dva napada koriste prednost igrača više u bazenu i dolaze do dva gola prednosti. Međutim, već nakon drugog gola Andrija Prlainović je posle sjajne asistencije Filipa Filipovića smanjio na 2:1, a Vanja Udovičić i izjednačio na 2:2.

Hrvati ponovo dolaze do prednosti drugim golom Boškovića, tako da su 'barakude' iskoristile sva tri napada sa igračem više.

Prednost u bazenu Srbija prvi put koristi posle gola Boškovića kada je Pjetlović doneo novo izjednačenje. Priliku da svom timu donese novu prednost nije iskoristio Sandro Sukno koji nije uspeo da realizuje peterac.

Trideset sekundi pre kraja prve četvrtine Srbija prvi put dolazi do prednosti, a strelac četvrtog gola bio je Slavko Gak.

Prvi napad u drugom periodu imala je Srbija. Neoprezni Filipović je izgubio loptu, ali su i Hrvati pogrešili i napravili faul u napadu.

I u drugoj četvrtini prvi gol posignut je u četvrtom minutu, a dva pogotka prednosti za Srbiju doneo je Filip Filipović koji je realizovao peterac. Seriju srpskih vaterpolista od tri uzastopna gola prekinuo je svojim trećim pogotkom Bošković koji je smanjio na 5:4.

U sledećeh nekoliko napada ni jedan tim nije uspeo da dođe do gola, a onda je Milan Aleksić sjajnim šutem doneo Srbiji 6:4.

'Kockaste' u igru ponovi vraća Barać koji je za razliku od Sukna iskoristio peterac koji su sudije svirale za aktuelnog svetskog šampiona.

Minut i po pre kraja druge četvrtine Srbija ponovo dolazi na dva gola razlike golom kapitena reprezentacije Udovičića. Ipak, do poluvremena Hrvatska uspeva da iskoristi još jedan napad sa igračem više pa je period završen nerešenim rezultatom 3:3.

Treću četvrtinu golom je otvorila Hrvatska koja je u prvom napadu imala igrača više ali je gol postigla tek u završnici napada kada je Srbija bila kompletna. Sjajni Vanja Udovičić u sledećem napadu ipak vraća prednost Srbiji na asistenciju Filipovića.

Posle toga 'delfini' dobijaju i drugi peterac na meču, a Filipović je i ovaj put bio uspešan.

Polovinom trećeg perioda Srbija je ostala bez svog najboljeg igrača jer je Udovičić zaradio treće isključenje na meču, a odmah u sledećem napadu Dobud je smanjio na 9:8, a posle toga i izjednačio rezultat.

Novu prednost Srbiji donosi sjajni Filipović koji je maestralnim šutem poslao loptu preko dva Hrvatska igrača i pored golmana rivala.

Posle Udovićića i Gocića, Srbija je u bazenu ostala i bez Nikole Rađena, a posle prva četiri minuta poslednjeg perioda izjednačene igre koja je obilovala greškama na obe strane nije bilo golova.

Zahvaljujući pre svega odličnom Soru, naši vaterpolisti nisu primili gol, a onda golom Prlainovića dolaze do 11:9.

Već u sledećem napadu i Aleksić je zaradio treće isključenje, a Hrvatska novi peterac koji je realizovao Franjo Karač.

Međutim, i 'barakude' odmah u nastavku prave peterac koji je i ovaj put realizovao Filipović.

Rezultatska klackalica nastavila se i posle sledećeg napada Hrvatske koja je smanjila na 12:11, posle jednog diskutabilnog gola. Posle šuta lopta možda nije prešla gol liniju ali su ga sudije ipak priznale.

Poslednjih trideset sekundi utakmice Hrvatska je imala poslednji napad za produžetke. Međutim, i pored prednosti igrača više, Sandro Sukno je šutirao preko gola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

549 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve