Nova vest
Vaterpolo

Utorak, 12.05.2009.

14:34

Šapić: Kraj zbog nedostatka motiva

Proslavljeni vaterpolista Aleksandar Šapić izjavio je da je odluku o završetku karijere doneo zbog “nedostatka takmičarskog motiva”, pre svega u reprezentaciji.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Na oproštajnoj konferenciji za novinare, Šapić je izjavio da je odluku o kraju karijere doneo još u oktobru prošle godine, kada je saopštio da više neće igrati u reprezentaciji, ali nije prekinuo nastupe u klupskom vaterpolu zbog ugovora sa ruskim Šturmom.

"Onog momenta kada sam shvatio da u reprezentaciji za mene više nema mesta, izgubio sam motiv, koji je bio najveći upravo na utakmicama nacionalnog tima”.

Šapić je odigrao 385 utakmica za reprezentaciju i postigao je 981 gol. Sa nacionalnim timom osvojio je 9 zlatnih medalja na velikim takmičenjima, uključujući jedno “zlato” sa Svetskog prvenstva i tri sa Prvenstva Evrope, kao i još 10 medalja sa ostalih takmičenja (3 olimpijske).

Najbolji strelac u istoriji vaterpolo reprezentacije svih vremena priznao je da više nije sto odsto posvećen vaterpolu.

"Ovom konferencijom želim da završim sa tom pričom. Ne želim da mi igračka karijera predstavlja neku vrstu balasta u budućnosti. Ono što je bilo trebalo bi da ostane u prošlosti.”

Šapić se zahvalio bivšim trenerima Ratku Pejoviću i Vlahu Orliću zbog, kako je rekao, "blanko podrške koju je dobio kao mlad igrač, iako mu ni danas nije jasno zašto".

"Ratko Pejović me je trenirao kada sam došao iz Partizana u Crvenu zvezdu. Tada sam imao 14 godina i on mi je dao šansu, verovatno je to bio neki njegov osećaj. Vlaho Orlić me je kao 16-godišnjaka doveo u Bečej. On je imao specifičan način rada, koji mnogi nisu razumeli."
Šapić je rekao da u ovom trenutku ne razmišlja da ostane u vaterpolu, ali ni o bavljenju politikom, pošto se poslednjih nekoliko godina pojavljivao u izbornom kampanjama kao istaknuti član Demokratske stranke.

"Prvo ću dobro da se odmorim, a zatim ću se posvetiti privatnom poslu u koji sam pre par godina uložio neki svoj kapital. Ne planiram ni da se bavim politikom, više od onoga koliko se svi mi bavimo njom na dnevnoj bazi."

Upitan da li je učlanjenje u DS uticalo da se smanji broj njegovih poštovalaca među navijačima, Šapić je rekao:

"Verovatno sam izgubio jedan broj navijača zbog toga, ali želeo sam da svojim stavom pomognem ljudima. Mi, Srbi, imamo dosta loših osobina, a jedna od njih je da ne poštujemo ljude zbog različitih političkih uverenja. Poštujem sve, i radikale i naprednjake i narodnjake. Volim svoj narod i to sam nebrojeno puta pokazao."

Poznat kao kritičar rada Vaterpola saveza Srbije, Šapić je kazao da više nema nameru da se bavi tim stvarima.

"Dugi niz godina sam ukazivao na neke stvari i mnogo puta sam pokretao priče na tu temu. Ljudi koji vode savez moraju da shvate da imaju veliku odgovornost. Ne vidim da više imam prostora da kažem bilo šta o tome."

Šapić je prošle godine kritikovao i Partizan zbog toga što je kao najorganizovaniji klub među najodgovornijima za loše stanje vaterpola u Srbiji, a na pitanje novinara da li bi u budućnosti seo na klupu "crno-belih", rekao je: "Ne, ne bih trenirao Partizan".

Kao najveće uspehe u karijeri Šapić je naveo osvajanje zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Budimpešti 2001, titulu prvaka sveta iz 2005. i osvajanje Evrolige sa Bečejom pre devet godina.

Među najveće neuspehe Šapić je ubrojao osvajanje osmog mesta na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, kao i činjenicu da je karijeru završio bez osvojenog zlata na OI.

Igrajući za Partizan, Crvenu zvezdu, Bečej, italijanske timove Kamolji i Savona i ruski Šturm, Šapić je osvojio ukupno 21 titulu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve