Nova vest
Vaterpolo

Sreda, 15.10.2008.

13:24

Ćirić i Šapić se povukli

Vaterpolisti Aleksandar Šapić i Aleksandar Ćirić saopštili su da se povlače iz reprezentacije.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Srpski vaterpolisti su u emotivnom obraćanju javnosti kao razloge su naveli loš rad Saveza, prvenstveno Nenada Manojlovića. Istaknuti reprezentativci naveli su da su od 2000. godine osvojili mnogo medalja, a da je situacija u domaćoj vaterpolo organizaciji jako loša i da se nimalo ne popravlja.

"Od 2000. godine u kontinuitetu osvajamo odličja, a nema nikakve strategije za vaterpolo. Manojlović je zaslužan za medijsku promociju našeg sporta, ali je kriv što nije napravio nikakvu strategiju", rekao je Ćirić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je naveo da je Hrvatska posle osvojenog svetskog prvenstva izgradila tri bazena, a Crna Gora posle pobede na evropskom počela da gradi tri bazena.

"A mi smo za osam godina tri puta renovirali Banjicu. Imamo dva bazena, a na Tašu se pre neki dan srušio krov", rekao je Ćirić.

Manojlović je januara 2000. godine postao savezni selektor i na tom mestu je ostao do 2004. posle čega je postao direktor Saveza.

"Kivan sam na ovog čoveka... Ima u vaterpolu ucenjivanjivanja mladih igrača, a on je narušio međuljudske odnose u reprezentaciji. (Selektor Dejan) Udovičić je posebna priča. On je u vaterpolo uveo amaterizam kakav apsolutno nije viđen", rekao je Ćirić.

Igrač je za loše stanje u vaterpolu okrivio i Partizan, za koji je rekao da primorava igrače da potpišu za njega da bi mogli da igraju za reprezentaciju.

Šapić je najbolji strelac u istoriji vaterpolo reprezentacije svih vremena. Odigrao je 385 utakmica i postigao je 981 gol. Sa nacionalnim timom osvojio je čak 10 zlatnih medalja na velikim takmičenjima.

Ćirić ima 31 godinu i u 346 utakmica za nacionalni tim postigao je 201 gol i osvojio je osam zlatnih medalja.

Vaterpolo reprezentacija preživela je velike potrese ovog leta. Prvo je Danilo Ikodinović doživeo tešku saobraćajnu nesreću, koja mu je naprasno okončala karijeru. Na Olimpijskim igrama sukobili su se Šapić i golman Denis Šefik, koji je ranije objavio da se povlači iz nacionalnog tima.

"Delfini" su posle Igara u Pekingu ostali bez kapitena Vladimira Vujasinovića, koji je odlučio da se povuče zbog godina. Kraj nastupa za nacionalni tim objavio je i Dejan Savić, tako da je reprezentacija ostala praktično bez cele generacije.

Šapić je rekao da je ranije "mnogo pričao" i da "stoji iza svega što je govorio".

"Reći ću samo da se ne povlacim zbog umora, niti nedostatka motiva, niti iz straha da nisam u stanju da igram na vrhunskom nivou, niti zbog svađe sa Šefikom, koji je moj prijatelj i koga poznajem od sedme godine. O razlozima zašto se povlačim - neću da pričam", rekao je Šapić.

Obojica igrača naveli su da je njihova odluka konačna i da je neće promeniti čak i ako se nešto pozitivno promeni u Savezu.

"Želim reprezentaciji u budućnosti sve najbolje i da mladi dosanjaju naše nedosanjane snove, a tu mislim pre svega na olimpijsko zlato. Želim i da odsanjaju moj lični san o 1.000. golu. Imaće moju punu podršku", rekao je Šapić.

Nekadašnje uzdanice reprezentacije jako su emotivno nastupile pred novinarima. Ćirić, koji je pričao više, nekoliko puta je prekidao rečenicu, a oči su mu bile nadute, dok je Šapić u jednom trenutku oborio glavu i držao je između sklopljenih ruku.

Sovrović se verovatno povlači, Manojlović bez komentara

Predsednik Vaterpolo saveza Srbije Velibor Sovrović izjavio je da će se "najverovatnije" povući s te funkcije zbog odlaska nekoliko igrača iz reprezentacije ove godine.

"Otišli su danas (Aleksandar) Ćirić i (Aleksandar) Šapić, (Danilo) Ikodinović je povredjen, a povukli su se i (Denis) Šefik, (Vladimir) Vujasinović i (Dejan) Savić. Dakle, ostali ste bez cele jedne generacije, a to smatram i ličnom odgovornošću", rekao je Sovrović novinarima u Beogradu.

Sovrović je došao na konferenciju za novinare na kojoj su se Šapić i Ćirić oprostili od reprezentacije, a posle koje je razgovarao s novinarima. Igrači su kao razloge za povlačenje naveli Nenada Manojlovića, Dejana Udovičića i klub Partizan.

"Oni su pričali o problemima koji traju skoro 10 godina. Ja sam došao 2006. godine i borio sam se da se stvari promene koliko sam mogao. To je jednostavno odgovornost. Radovao sam se uspesima i treba biti častan i u ovakvim situacijama", rekao je Sovrović.

Ćirić i Šapić optužili su i Partizan za ucene i potpunu kontrolu vaterpola u Srbiji i naveli da ostali klubovi ne mogu da se razvijaju od njega. Sovrović nije želeo da komentariše te tvrdnje.

"To su oni rekli, to je njihovo mišljenje i imaju pravo da ga iznesu. Ne treba sada kriviti Partizan, treba ga podržati, ali treba podržati i ostale klubove", rekao je Sovrović.

Nekadašnji selektor reprezentacije, direktor Saveza Nenad Manojlović nije želeo da komentariše optužbe da je kriv za nedostatak vaterpolo strategije i za narušavanje medjuljudskih odnosa u reprezentaciji.

Selektor Dejan Udovičić nije odmah bio dostupan za komentar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

176 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve