Nova vest
Vaterpolo

Subota, 30.07.2005.

20:53

SP: Vaterpolisti SCG prvaci sveta!

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U reprizi olimpijskog finala iz Atine, vaterpolo reprezentacija SCG posle velike i ravnopravne borbe savladala je Mađarsku 8:7 (1:1, 2:2, 2:2, 3:2) i osvojila titulu prvaka sveta! Posle osvojenih titula sa SFRJ 1986. i SFRJ (bez Hrvata) 1991. ovo je prva za vaterpoliste SCG.

Junak pobede bio je Danilo Ikodinović koji je postigao četiri gola, a veliku igru pružili su i Vujasinović, Savić, Zloković i golman Šefik. Selektor Petar Porobić zlatom je debitovao na svom prvom velikom takmičenju na kormilu reprezentacije.

Pored Ikodinovića, strelci za SCG bili su i Savić, Šapić, Vujasinović i Zloković po jednom. Strelci za Mađarsku bili su Madaraš, Biroš i Molnar po dva puta i Gergelji Kiš jednom.

Odmah po završetku utakmice, u Beogradu je počelo veliko slavlje. U mnogim delovima grada (tradicionalno) čula se pucnjava iz vatrenog oružja u znak radosti.

Svečani doček vaterpolista zakazan je za utorak u 19h, ispred Savezne skupštine.

Hronološki, utakmica je imala ovakav tok...

I PERIOD
Od samog početka meča, „pršti“ na sve strane. Na tribinama duplo više naših nego mađarskih navijača. Već na isteku prvog minuta igre Biroš je postigao prvi gol za Mađare. Šapić je i ovaj meč počeo sa nepreciznim šutevima. Dva napada našeg tima završio je udarcima na gol sa 6 metara – jednom je pogodio prečku, drugi put šutirao visoko preko gola.

Na isteku prednosti igrača više za naš tim, Danilo Ikodinović postiže gol sa 6 metara za 1:1. Vanja Udovičić je odličan u odbrani, a Zloković za sada bolji od Fodora ispred mađarskog gola.

Vlada Vujasinović sa preko 8 metara pogađa stativu u poslednjem napadu „Plavih“ u prvom periodu igre. Poslednji napad Mađarske – kombinovanim učinkom odbranili su Šefik i Udovičić. Ostalo je 1:1.

II PERIOD
Drugu četvrtinu Mađarska je furiozno počela. Odbranili su se „Plavi“ nekako u prve dve situacije, ali posle šuta Madaraša, lopta se odbila od Vujasinovića i prevarila Šefika, za 2:1. Posle neuspešnog napada SCG, Mađarska je silovito razvila kontru 2 na 2. Gojković je ipak uspeo da stigne protivnika, ali samo za četverac i isključenje. Kiš izvodi četverac, a Denis Šefik volšebno brani!

Savić fantastično reaguje na prekrasnu loptu Gojkovića i sa 5 metara, postiže gol za 2:2.

Prednost igrača više (isključen Udovičić) Gergelj Kiš koristi i preciznim šutem sa osam metara postiže gol za novo vođstvo – 3:2!

Aleksandar Šapić žabicom sa leve strane, uspešno završava akciju Savića i Ikodinovića za 3:3! Poslednji minut drugog perioda - Šefik i Trbojević uspešno zaustavljaju sve napade protivnika.

III PERIOD
Vlada Vujasinović sa „pola terena“ iznenadio je Sečija za prvo vođstvo SCG na meču – 4:3. Igrao se drugi minut trećeg perioda. Šestu prednost igrača više Mađari vrlo bro koriste - Madaraš postiže svoj drugi gol za 4:4.

Odlični Savić u odbrani krade loptu Mađarima i donosi igrača više našem timu. Šapić ipak prebrzo i preslabo šutira sa „svoje pozicije“, a u nastavku akcije dobija i kaznu. Desetu prednost igrača više, Peter Biroš lako koristi i postiže svoj drugi gol za 5:4.

Kako igra Danilo Ikodinović! Još jednom je preuzeo na sebe odgovornost i sa leve strane ispod ruke čuvara opet poravnava rezultat. 5:5. Dva minuta do kraja ovog perioda. Velika prilika za SCG iz kontre – probali su i Savić i Janović, ali Zoltan Seči je bio bolji.

Sivoš sa pola terena pokušav da iznenadi Šefika. 16 sekundi do kraja, Trbojević je probao, ali gola nema.

IV PERIOD

Ovo je Ikodinovićevo veče – treći gol, ovoga puta sa desne strane, izenadio je i čuvara i golmana Sečija, za 6:5! Varga je završio meč – treće isključenje. 11 isključenje „Plavih“ Mađari ne koriste.

Boris Zloković je konfuziju u odbrani Mađarske iskoristio na pravi način i iz nemoguće situacije doneo SCG dva gola prednost na manje od 5 minuta do kraja. 7:5. Molnar je posle očiglednog faula u napadu nad Vujasinovićem postigao gol za 7:6. Prva greška odličnih sudija u finalu. Vujasinović je još jednom pokušava iz daljine – Seči siguran.

Dva igrača manje za SCG, a Tamaš Molnar postiže svoj drugi gol, sa dva metra, za 7:7.
1:30 minuta do kraja, „Plavi“ imaju loptu i igrača više. IKODINOVIĆ! Četvrti šut i četvrti gol! Sa leve strane u dalji ugao. Maestralno. 8:7. 60 sekundi do kraja. Osvojena je lopta, 35 sekundi do kraja – taktički tajmaut za Mađarsku – sedmerac za „Plave“! Protiv Hrvata Šapić se u ovoj situaciji obrukao. I Ikodinović promašuje, ali Vlada Vujasinović krade loptu, Vanja Udovičić je čuva do kraja i SCG je PRVAK SVETA!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

299 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve