Novi predlog FIBA, opet sporna EL

Pozicija srpskih košarkaških klubova u ratu FIBA i Evrolige sve je komplikovanija, nezvanično saznaje B92.

Izvor: B92

Sreda, 20.05.2015.

20:17

Default images

Čelnici ABA lige odstupili su tokom prošlog vikenda od dogovora i ponudili ‘govor o osnivanju društva’ u kojem su praktično promenili najvažnije odredbe ugovora, a to je da liga bude 100 posto u vlasništvu klubova. Time je praktično već na prvom koraku prekršen sporazum sa sastanka 13. aprila u Beogradu.

Osim toga, ponovo se pojavljuje ‘šestorka’ koja bi prema tom predlogu trebalo da ima skoro 20 posto akcija u regionalnom takmičenju. Zato i ne čudi da su gotovo svi srpski klubovi bojkotovali sastanak u Ljubljani koji je održan u sredu.

Novi problem prema saznanjima B92 je novi predlog oko formiranja regionalne lige koji je stigao u utorak kasno uveče iz Švajcarske, od strane čelnika FIBA.

U pismu se između ostalog navodi da je većina izmena napravljena posle sastanaka sa klubovima u regionu. Tako se nudi klubovima da imaju mogućnost većeg broja deonica, glasova i profita u novoj kompaniji, a sedište lige prema novom predlogu bilo bi u Ljubljani.

Još jedna vrlo važna stavka je i uklanjanje FIBA ili FIBA Evropa prava na veto, koje je izazvalo ogromno nezadovoljstvo klubova prilikom sastanaka pre mesec dana.Takođe, uklanjen je depozit u visini od 20.000 evra za klubove učesnike.

FIBA Evropa će, kako se navodi u pismu, koje je poslato na adrese svih klubova, postaviti neutralnu, visoko kvalifikovanu osobu da predsedava i nominuje sudijsku komisiju. Takođe, vladajuće telo evropske košarke kreće se sa projektom druge regionalne lige u interesu nacionalnih federacija.

Uz sve to, FIBA Evropa je spremna da investira 200.000 evra odmah kako bi započela priprema nastupajuće sezone, a u novom predlogu do tančina se navode i troškovi koji bi bili pokriveni svakom timu za putovanje i smeštaj tokom utakmica.

Međutim, u dokumentu koji će čitoaci B92 biti u prilici da vide, ponovo je nedefinisano najvažnije pitanje, a to je prohodnost ka Evroligi i Evrokupu.

Iako se u četvrtom poglavlju novog predloga pominje direktan plasman u Evroliguo, Evrokup, pa čak i u kvalifikacije za Evroligu, koje su podsetimo ukinute, to kroz nacionalno takmičenje, nije objašnjeno na koji način će klubovi ulaziti u evropska takmičenja.

Kompletan predlog novog izgleda FIBA regionalnog takmičenja možete da pročitate u dokumentu koji se nalazi ispod teksta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: