Blater: "Ne" političarima i bojkotu

Predsednik Svetske fudbalske federacije Sep Blater kritikovao je političare koji pozivaju da se bojkotuju Svetska prvenstva 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru.

Izvor:

Utorak, 24.03.2015.

15:41

Default images
Beta/AP Photo/Ronald Zak

"Fudbal treba da bude ujedinjen, sport treba da bude ujedinjen kad je u pitanju bojkot, a bojkot nikada nije dao nikakve rezultate", rekao je Blater na kongresu UEFA u Beču.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko pozvao je prošle nedelje na bojkot Svetskog prvenstva u Rusiji, a drugi političari su ranije dovodili u pitanje takmičenje u Kataru, zbog navoda o korupciji i loših uslova rada.

Blater je loše dočekan na poslednjem sastanku s predstavnicima UEFA, pred početak Svetskog prvenstva u Brazilu prošle godine, ali sada je dobio aplauz delegata sve 54 zemlje članice.

Blater nijednom rečju nije spomenuo predsedničke izbore u FIFA u maju, na kojima će tražiti svoj četvrti mandat.

On je odbio poziv da uz svoje rivale održi izborni govor, kao i njegovi rivali, potpredsednik princ Ali bin al-Husein iz Jordana, portugalski velikan Luiš Figo i predsednik FS Holandije Majkl van Prag.

Preostala trojica kandidata će kasnije tokom dana izneti svoje planove o budućnosti FIFA.

Blater je pohvalio predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha i predsednika FS Nemačke Volfganga Nirsbaha zato što su javno odbacili sve pozive na bojkot svetskih prvenstava.

"Autonomija sporta mora biti garantovana. Fudbal ne treba da okreće glavu od političkih tenzija, ali treba da traži rešenja. Treba da uradimo nešto za mir. Možda možemo da pomognemo, bar u nekim konfliktnim situacijama", rekao je Blater.

Predsednik FIFA rekao je da je fudbal "simbol jedinstva".

"Fudbal je pokorio svet i on je pravo blago različitosti. Fudbal ne samo da donosi pozitivne emocije već ima i snagu da pomogne u rešavanju konflikata i građenju mostova između istoka i zapada", rekao je Blater.

On je pozvao na dalju borbu protiv "zala u fudbalu", kao što su doping i nameštanje utakmica.

"Moramo da imamo volju da se borimo protiv toga", rekao je Blater i pozvao UEFA da preuzme vodeću ulogu u tom procesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: