JSL inovacije: Treneri zadovoljni

Treneri Superlige Srbije uglavnom su pozdravili odluku o promeni sistema takmičenja u sledećoj sezoni, uz izvesne rezerve.

Izvor:

Utorak, 03.03.2015.

20:58

Default images
StarSport

Treneri su u anketi kazali da sistem takmičenja sa više utakmica doprinosi kvalitetu i neizvesnosti takmičenja, da može da donese druge pozitivne promene, ali se nije svima svidelo što će se bodovi poloviti na kraju prvog kruga.

"Okej je promena, dopada mi se. Igraće se tri 'večita derbija'. Treba probati, zašto da ne? Možda će to biti dobro za naš fudbal", rekao je trener šampiona Crvene zvezde Nenad Lalatović.

Mladi stručnjak je istakao da mu se ne sviđa smanjenje bodova.

"To što će se igrati plej-of i plej-aut je korektno, ali mi se ne sviđa podela bodova. Ti odigraš dobro, pobegneš drugom šest bodova, a ispostavi se da je zapravo tri", rekao je Lalatović.

Trećeplasirani Čukarički odavno se zalagao za ovakav sistem, a trener Vladan Milojević bio je jako zadovoljan.

"Baš sam se obradovao. Biće više utakmica, što je jako bitno za mlade igrače, a bolje je i za struku. Biće i veća zainteresovanost gledalaca. To je jedna jako dobra stvar. Takmičenje će biti regularnije i svima interesantnije", rekao je Milojević.

On je kazao da je očekivao da Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije usvoji tu promenu.

"Nisam ni sumnjao da će ljudi u FSS u da bude za to, jer je to sasvim prihvatljivo za sve. Podići će se kvalitet, regularnost i sve što je potrebno za fudbal. Bilo je krajnje vreme i drago mi je da se desilo jer smo došli do tačke gde treba da damo novu krv srpskom fudbalu. Bilo je neodrživo da više treniramo nego što igramo",
rekao je Milojević.

Iskusni stručnjak Novog Pazara Milorad Kosanović kazao je da je nešto moralo da se uradi da se promeni dosadašnji sistem takmičenja.

"Mi treneri smo to obrađivali od septembra...FSS je uradio dobar posao, morali smo nešto da uradimo da se pomerimo sa ovih 30 utakmica godišnje. U Sloveniji sam radio u skraćenoj ligi od 10 klubova i to je mnogo malo. Klubovi se brzo podele u grupe, nema tenzija, igraš mnogo utakmica sa istim protivnicima...", rekao je Kosanović.

"Ovakva liga će doneti mnogo neizvesnosti, neće biti tolike izjednačenosti, a i igrćemo fudbal u periodu koji je klimatski pogodan, a biće i mnogo manje 'prijateljskih' utakmica koje se kod nas mnogo igraju, iako to ne želi da se prizna", rekao je Kosanović.

Trener Spartaka Petar Kurćubić kazao je da novi sistem pogoduje i mladim igračima.

"Ja sam i ranije podržavao svaku promenu koja donosi veći broj utakmica. To pogoduje mladim igračima, a naša liga je sve više okrenuta mladima, a njima samo pogoduje veći broj takmičarskih utakmica...Podela bodova će doprineti kvalitetu i neizvesnosti do samog kraja, svi će voditi računa o svakom bodu, iako će se uvek neko osećati oštećenim. Ali, nijedan sistem nije idealan. Videćemo kako će biti, ali se nadam i želim da to bude pozitivno", rekao je Kurćubić.

On je kazao da očekuje i probleme sa novim sistemom, ali da je moguće i da će to doprineti njihovom rešavanju.

"Biće i problema, pre svega u infrastrukturi, jer su nam tereni i ovako loši...ali nadam se da će to sve uticati da se popravi njihov kvalitet. Ovo će pogodovati i timovima koji igraju Evropu", rekao je trener Spartaka.

Trener Rada Milan Milanović slično je razmišljao.

"Naš klub se zalagao za promenu sistema. Taj sistem je u Poljskoj dao dobre rezultate. Ima tu i raznih pratećih stvari, kao što su uslovi na stadionima i televizijska prava. Ako se sve to promeni, a ne samo sistem takmičenja, mislim da ćemo napredovati", rekao je Milanović.

Trener Donjeg Srema Zlatomir Zagorčić blago je skeptičan.

"Susreo sam se već sa tim sistemom dok sam radio u Bugarskoj, samo bez podele bodova. Biće mnogo više utakmica, ali nisam siguran da to može biti pozitvno kako naš fudbal funkcioniše. Jednostavno, vreme će pokazati. Bilo je promena ko zna koliko puta, svašta se pokušavalo i nisam baš mnogo siguran da može da bude nešto pozitivno od ovoga", rekao je Zagorčić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: