Amersfort – početak Novakove priče

Pre skoro devet u gradu Amersfortu, u holandskoj oblasti Utreht, igrao se turnir iz serije 250 ATP tura.

Izvor: Saša Ozmo

Ponedeljak, 02.03.2015.

20:50

Default images

Takmičenje koje nije baš okupljalo krem svetskog tenisa i koje se igralo u najnezgodnijem trenutku za turnir na šljaci – posle Vimbldona.

Međutim, te 2006. godine publika u Holandiji prisustvovala je stvaranju istorije – prvi trofej u svojoj karijeri osvojio je Novak Đoković, danas najbolji teniser na svetu.

Hans Felijus, u to vreme direktor turnira, video je u 19-godišnjem Srbinu veliki talenat. Novak na putu do titule nije izgubio ni set, a savladao je Pašanskog, Ziba, Žiskela, Giljerma Koriju i Nikolasa Masua.

Međutim, grad u kojem je rođen čuveni slikar Pit Mondrijan Đoković neće pamtiti samo po trofeju.

“U Amersfortu je Novak počeo da radi sa Marjanom Vajdom, trenerom sa kojim i danas sarađuje. Bila je to proba – na našem turniru trebalo je da ustanove da li će se razumeti na ličnom nivou i da li će Novak biti prijemčiv za Vajdine sugestije. To je očigledno bio slučaj. Takođe, to je bio prvi turnir na kojem je njegova devojka (Jelena Ristić, sada Jelena Đoković) bila sa njim“, kaže Felijus za holandski NOS.

U istoriji turnira “Dutch open“ bilo je mnogo znamenitih pobednika – Miloslav Mečir, Karlos Kosta, Marselo Rios, Magnus Norman, Fernando Gonsales. Ipak, Đoković je najveće ime koje je podiglo pehar u Holandiji, ali nije samo igrom osvojio ljude u Amersfortu.

“Temperature su bile između 35 i 40 stepeni, najtoplije izdanje našeg turnira u istoriji, tako da su svi igrači kukali i žalili se. Svi osim Đokovića, on je uvek šetao kompleksom sa velikim osmehom, surovi uslovi kao da nisu uticali na njega. Bio je veoma otvoren, ponašao se normalno i sa velikim zadovoljstvom učestvovao je u ’dečjem danu’ na turniru. Nisu mu mnogo prilazili jer je za holandske medije on još bio prilično nepoznat. Čak su me i pitali zašto sam odabrao njega, ali u tome je bila šarm turnira – dovesti budućeg šampiona. Platili smo mu neki novac da se pojavi, ali u poređenju sa vrhunskim igračima, to nije ni vredno spomena“. Za razliku od nekih, Felijus je već bio svestan Đokovićevih kvaliteta i želeo je da se na njega ugledaju holandski igrači sa kojima je radio u tom trenutku – Igor Sejsling, Robin Hase i Timo de Baker.

“Bilo je veoma interesantno videti kako se ponaša potencijalni budući šampion i videti kakva je razlika u odnosu na naše momke. Znao sam Novaka od ranije, gledao sam ga i na nekim čelendžerima. Već je u tom dobu bio u Top 100, bio je veoma poseban. Već se moglo videti da će biti dobar, možda ne toliko dobar“, kaže Felijus i dodaje da Novaka od tada nisu videli jer raspored srpskog tenisera to nije dozvoljavao.

Turnir u Amersfortu potrajao je do 2008. godine, ali finansijski više nije bio isplativ – nije bilo domaćih tenisera, a samim tim ni televizijskih prenosa i sponzora. Licencu je kupila porodica Đoković, a Felijus je pomogao u organizaciji u premijernog izdanju Srbija opena 2009. godine.

“Na kvalifikacijama je bilo možda pedesetak ljudi, a tokom prva dva dana oko 200. Ali kad god je Đoković igrao, bilo je rasprodato. Osvojio je turnir dva puta (2009. i 2011. godine), ali bilo je prenaporno da i to uklopi u raspored pred Rolan Garos. Kada je postalo jasno da Đoković neće igrati, turnir je nestao sa kalendara“, objašnjava Felijus.

Amersfort je bio mesto prvog Novakovog trofeja, a posle toga usledilo je još 48 titula – od toga osam na Gren slem turnirima i 20 na takmičenjima iz Masters 1000 serije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: