Federer servisima zaustavio Novaka

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nije uspeo da osvoji titulu na turniru u Dubaiju, pošto je u finalu poražen od Švajcarca Rodžera Federera.

Izvor: ÐN

Subota, 28.02.2015.

16:00

Default images
Beta/AP Photo/Kamran Jebreil

Federer je do 20. trijumfa u međusobnim susretima sa Novakom došao sa 6:3, 7:5, posle jednog sata i 24 minuta igre.

Na taj način, Federer je osvojio 84. titulu u karijeru, a po sedmi put je slavio u Dubaiju. Sedam trofeja Švajcarac ima još samo na Vimbldonu i u Haleu.

Federer je odigrao odličan meč, a Novak na drugoj strani nije bio dovoljno raspoložen da bi mu pružio veći otpor. Najjači adut švajcarskog tenisera bio je servis, imao je 12 asova, a čak je u finalu Dubaija prešao broj od 9.000 as udaraca, pa sada više od njega ima jedino Goran Ivanišević.

Švajcarski teniser je koristio svoje šanse na najbolji mogući način, što se ne može reći za Đokovića. Prvi reket sveta je imao sedam brejk lopti, ali nijednu nije uspeo da iskoristi jer je baš u tim trenucima Federer odigrao svoje najbolje poene na meču. S druge strane, Novak je Federeru dozvolio dva puta da mu oduzme servis i to iz jedine dve prilike koje je i imao i to je odlučilo meč.

Tok meča:

Finalni meč Federer je otvorio svojim servisom i sa dva početna udarca lako došao do 30:0. Usledio je predivan lob Đokovića, ali je Rodžer uz još jedan izgubljen poen poveo sa 1:0, pogodivši odličan smeč sa osnovne linije.

Isto kao i njegov rival, Novak je osvojio dva lagana poena na svoj servis. Međutim, relativno lak forhend izbacio je u aut, da bi Švajcarac napao za 30:30. Iako je Rodžer odlično čitao servis Đokovića, prvi igrač planete uspeo je da izbegne brejk lopte i izjednači na 1:1.
Beta/AP Photo/Kamran Jebreili
Federera je dobro služio servis, ali je više grešio forhendom – posle jednog takvog udarca bilo je 15:30. Novak se odlično odbranio u sledećem poenu i uz malo sreće dolazi do dve vezane brejk šanse. Prvu je spasao hrabrim napadom iz forhneda i smečom, da bi kod druge pogodio snažan servis. Gem se produžio, viđeno je nekoliko izjednačenja, ali je Rodžer uspevao da ostane u razmenama i novim dobrim servisom povede sa 2:1.

U četvrtom gemu viđena je ista slika kao u drugom – Đoković je lako poveo sa 30:0, ali se Federer ofanzivnom igrom vratio. Imao je aktivan poen kada je poslao bekhend dijagonalu u aut, posle čega je Novak pogodio siguran servis – 2:2.

Prvi put od početka meča viđen je gem koji je server uzeo bez izgubljenog poena. Federer je zahvaljujući odličnim servisima brzo nanizao četiri poena i poveo sa 3:2.

Prvi put Beograđanin se našao u problemu u sledećem gemu, iako je prvi poen osvojio servisom – promašio je forhend, a onda je Rodžer sjajno napao forhendom. Ipak, Švajcarac je odigrao loš ritern i vratio Novaka u igru. Đoković je imao mnogo sreće pošto je Federer promašio nekoliko otvorenih prilika i izjednačio na 3:3.

Drugi igrač na ATP listi često je žurio napadima iz forhenda, pa je mnogo češće grešio. Ipak, i pored gema na razliku momak iz Bazel izvukao je dva dobra servisa i forhendima stigao do 4:3.
Beta/AP Photo/Kamran Jebreili
Srpski reprezentativac mučio se sa tajmingom i u gotovo svakom gemu bio pod pritiskom. Na 15:30 odservirao je prvi as, ali je u sledećem poenu poslao kratak bekhend u sredinu terena, što je protivnik surovo kaznio. Novak je maltene iz iste situacije pokušao da odigra rizičnije, ali je bekhend ovoga puta otišao u aut za prvi brejk – 5:3.

Kao i u dosadašnjem toku meča Federer je i u gemu u kojem je servirao za set koristio najčešće slajs servis u forhend Novaka. Takav početni udarac doneo mu je dva laka poena, a posle jednog u telu stigao je do dve vezane set lopte. Prvu je Đoković spasao odličnim riternom, ali je kod druge Švajcarac pogodio dobar servis i poveo u setovima – 6:3.

Na početku drugog seta i Đoković i Federer su bili sigurni na svojim servisima, ali su u prva dva gema uspela malo da namuče svog protivnika. Treći gem je Novak osvojio bez izgubljenog poena, da bi niz nastavio jednim poenom na servisu švajcarskog tenisera, koji je potom nanizao četiri poena za 2:2.

I u gemu koji je sledio viđena je ista slika kao i u prethodnim, pošto je srpski teniser odservirao za novo vođstvo - 3:2. U prvom poenu šestog gema, Federer je odservirao 9.000 as u karijeri, a samo Goranu Ivaniševiću je u istoriji Open ere imao više od 10.000. Ubrzo osvojio je taj gem i došao do novog izjednačenja.

Švajcarac je izvršio veliki pritisak na Novaka prilikom narednog servis gema srpskog tenisera, pošto je uspeo da dođe do 0:30. Federer je iskoristio Novakove greške, ali je prvi reket sveta na isti način uzvratio i praktično svog rivala naterao da lopticu izbaci daleko u aut. Rezultat 30:30 naterao je Đokovića da zaigra agresivnije, što se isplatilo i sigurno je poveo sa 4:3.
Beta/AP Photo/Kamran Jebreili
U tom gemu se videlo koliko je Novak odlučan da napravi brejk, a u istom ritmu je nastavio i terao Federera da greši, pa je izborio dve brejk lopte. Međutim, švajcarski teniser je uzvratio sa četiri servis vinera zaredom, od kojih su dva bila as udarca, za 4:4.

Uprkos tome što je na početku devetog gema izgledalo da su propuštene brejk prilike uticale na Novaka, srpski teniser se rutinski vratio i sigurno došao do 5:4. Federer je tako u narednom gemu servirao za ostanak u drugom setu, a Đoković je uspeo odlično da mu pripreti, izborivši nove dve brejk šanse. Ipak, švajcarski teniser je tada odlično servirao, as udarci su mu bili adut, pa je tako i došao do 5:5.

Novak je u sledećem gemu došao do tri gem lopte, ali je usledilo buđenje Federera, što je poremetilo ritam srpskog tenisera. Federer je lako došao do izjednačenja, a iako je Novak prekinuo njegov niz poena, sigurnim riternom, švajcarski teniser je izborio prvu brejk loptu u drugom setu, koju je odmah iskoristio za 6:5.

Srpski teniser je uspeo da povede u 12. gemu, ali je Federer servis vinerima uspeo da dođe do meč lopte. Upravo servis mu je zakazao u odlučujućim trenucima, pa je Novak imao i šansu za brejk, ali je as udarcima švajcarac došao do sedme titule u Dubaiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

455 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: