Terzić za B92: Lazović bi mogao da ostane bez dinara

Šampiona Srbije Crvenu zvezdu ove nedelje potresa novi veliki problem koji je nastao pokušajem da se Darku Lazoviću smanji plata.

Doskorašnji kapiten ’crveno-belih’ na izlaznim je vratima kluba, a tokom ove nedelje pojavile su se priče da mu je klub dao ultimatum zbog plate od 250.000 evra.

Generalni direktor kluba Zvezdan Terzić u intervjuu za B92 govorio je o slučaju Darka Lazovića, teškoj finansijskoj situaciji, kao i o koncetraciji na mlađe igrače. Terzić je takođe govorio o isplaćenim dugovanjima, urađenom tokom prelaznog roka i anonimnim pismima iz svlačionice...

Izvor: MB ÐN

Utorak, 10.02.2015.

21:30

Default images
Starsportphoto

Na pripremama u Turskoj Terzić je obavio razgovor sa Lazovićem za koga kaže da je već potpisao ugovor sa Đenoom.

„Darka Lazovića izuzetno cenim i kao igrača, kao sportistu i kao čoveka koji je tu proveo pet i po godina – zaslužuje potpuno poštovanje. S druge strane, ja sam ovde kao direktor Crvene zvezde i moram pre svega da vodim računa o interesima kluba, kako kratkoročno, tako i dugoročno. Obavio sam razgovor sa Darkom zato što smatram da je bilo potrebno. Nije to bilo samo pre dva dana – obavio sam razgovor i pre pet dana, i pre 25 dana, pet meseci itd. Dobili smo dopis od fudbalskog kluba Đenoa pre 25 dana da će oni stupiti u pregovore sa igračem Darkom Lazovićem shodno pravilniku FIFA jer njemu za šest meseci ističe ugovor. Prevedeno na fudbalski rečnik, oni su već potpisali ugovor sa njim. To nam je bilo jasno istog momenta kad smo dobili dopis, na šta smo mi odmah poslali odgovor u kojem smo im rekli da bismo rado došli u Đenovu na razgovore ukoliko su raspoloženi, ili ih pozvali da budu naši gosti u Beogradu. Tada bismo razgovarali o transferu našeg igrača kojem ugovor ističe tek za šest meseci. Đenoa nam naravno nije odgovorila na dopis zbog čega je bilo jasno da su oni već potpisali ugovor i da čekaju jun mesec kada će ga uzeti potpuno besplatno“, počeo je priču Terzić za B92.
Starsportphoto
Krilni napadač bio je na izlaznim vratima kluba još prošlog leta kada je interesovanje pokazao Standard iz Liježa, ali je Terzić otkrio da je belgijski klub odustao dan pre odlaska igrača. Zvezda se odlučila da „zataška“ odustajanje kako bi zaštitila samog Lazovića.

„Razgovarao sam sa Darkom – mislim da je neuobičajeno da igrač igra u Crvenoj zvezdi, a da je već potpisao ugovor sa drugim klubom i da njegov neće dobiti nikakvu odštetu. Ponavljam, kao profesionalac moram voditi računa o interesima Crvene zvezde. Zvezda je uložila skoro milion i po evra u Darka Lazovića – što se tiče obeštećenja čačanskom Borcu prilikom dolaska (400.000 evra), što se tiče njegove plate neto i bruto. Moram otkriti jednu tajnu koju Lazović mnogo dobro zna. Kada sam u junu prošle godine došao u Zvezdu zateklo me je pismo o namerama fudbalskog kluba Standard iz Liježa u kojem su nudili milion i po evra za njegov transfer. Posle desetak dana je sve bilo izvesno i Upravni odbor je doneo odluku da se odobri odlazak za taj novac, ali smo dan pred odlazak Darka u Standard dobili mejl iz Liježa u kojem su nam saopštili da su odustali od transfera. Da bismo sačuvali Lazovićev kredibilitet, fudbalski integritet i njegovu tržišnu vrednost, naša ideja bila je da izdamo izjavu da je Crvena zvezda ta koja je odustala od transfera jer klub ne želi da ga pusti kao najboljeg igrača Superlige ispod dva miliona evra. To smo uradili da bismo pre svega zaštitili njegov integritet, naše interese na evropskom tržištu. Nije istina, kao što se pojavilo prošlog leta, da je Crvena zvezda odbila ponudu Standarda iz Liježa od milion i po. Normalno je da se razgovara – meni je Nebojša Čović koji je bio zadužen za finansije pre mog dolaska rekao da je razgovarao sa svim igračima i da su svima revidirani ugovori, jer su bili neprimereno veliki za situaciju u kojoj se nalazi Crvena zvezda, srpska privreda i sport uopšte. Rekao mi je da su revidirani ugovori svih igrača osim Darka Lazovića, čija je plata ostala 250.000 evra“.

Aktuelni problem nastao je zbog previsoke plate bivšeg kapitena ’crveno-belih’ koji se na terenu nije toliko isticao da bi primao četiri puta više nego njegovi saigrači.

„Postavio sam treneru Lalatoviću samo jedno pitanje: ’Da li tebi Darko Lazović donosi četiri puta veću korist na terenu od ostalih igrača?’. Ako me pitate šta bih uradio kao igrač – mene bi bar malkice bilo sramota da dam samo jedan gol kao što je to uradio Darko Lazović, a da primam četiri puta više od saigrača sa kojima delim svlačionicu i teren. I ostali igrači daju svoj doprinos, povređuju se, nose Zvezdin dres i izgaraju za isti, ne samo Lazović. Nestvarna je plata od 250.000 evra, dok ostali zarađuju 50-60 hiljada. Opet kažem, pravo je na njegovoj strani, ima pravo da odbije svaki dogovor i insistira, isto kao što je Lalatović još prošlog leta imao pravo da ga izostavi iz tima ako procenjuje da njegov doprinos pobedama Crvene zvezde nije u toj meri veći od doprinosa ostalih igrača“.
Starsportphoto
Klub će ipak morati da isplati celokupno dugovanje, iako se nalazi u ogromnim finansijskim problemima.

„Nesporno je da će Crvena zvezda morati da plati Darku Lazoviću kompletan iznos u skladu sa ugovorom koji je potpisao – nebitno da li ga je potpisao Zvezdan Terzić ili neko drugo rukovodstvo. Ali je posao ovog rukovodstva da proba da ’ispegla’ sve gluposti koje su prethodnici potpisivali i tako naneli ogromnu štetu Crvenoj zvezdi. Moja je obaveza da razgovaram sa Darkom Lazovićem i svim ostalim igračima, kao što su obavljeni razgovori sa Nemanjom Maksimovićem, Lukom Milivojevićem, Duškom Tošićem, koji su pokazali veliko razumevanje za trenutnu situaciju. Reprogramirali su naša plaćanja njima negde do kraja godine. Mi ćemo morati da im platimo“.

Pre nekoliko dana pojavila se informacija da mu je klub postavio ultimatum tražeći da do kraja sezone igra besplatno, ali je Terzić to demantovao.

„Prvo – nije istina da mu je rečeno da neće igrati ukoliko ne prihvati ponuđene uslove. Drugo – Lazoviću se duguje 550.000 evra zaključno sa današnjim datumom, ali se ne duguje samo njemu. Lazović je samo jedan u moru poverioca kojima je dužna Crvena zvezda koja duguje ukupno 52 miliona evra. Zbog nečijih grešaka, ne greškom Darka Lazovića. Neko je zaključivao te nenormalne ugovore i došlo se do 52 miliona evra. Nije Zvezdan Terzić zaključivao te ugovore. Tako je zaključen ugovor sa Darkom Lazovićem od 250.000 evra godišnje, što je van svake pameti. Otkad sam ovde, jedino je dat ugovor Lukoviću od 120.000 evra, a ispod njega sam zatekao samo dvojicu igrača koji primaju 80.000. Nikome nećemo platiti više od 60.000 evra godišnje. Mislim da je to primerena plata za finansijsku situaciju u Crvenoj zvezdi u ovom trenutku“.
Starsportphoto
Lazović nije primio preko pola miliona evra, a taj dug mogao bi da naraste ukoliko odluči da tuži Crvenu zvezdu.

„Naravno da Darko Lazović može da odbije mogućnost pregovora i revidiranja njegovog ugovora, kako bi se doveo u sklad sa ostalim saigračima. On samo mora da bude svestan i jedne stvari koja se tiče njegove sportske etike – da li on stvarno daje doprinos u crveno-belom dresu četiri puta više od ostalih saigrača? Ako daje, nije nikakav problem i da zarađuje četiri puta više. Ne razumem samo zašto mediji prave problem od razgovora mene kao prvog operativca kluba i igrača kojem ugovor ističe u junu? Mogao sam i da ne obavim ovaj razgovor. Ali 23. maja se završava prvenstvo, već sutradan Darko Lazović ima puno pravo da angažuje advokata i preda zahtev Diciplinskoj komisiji Fudbalskog saveza Srbije ili Arbitražnom sudu i tuži Crvenu zvezdu. Sada mu ne odgovara tajming jer mu je potrebno 15 utakmica u nogama – nikome se ne trenira indivdualno van ekipe. Kako su ažurni naši u FSS, za razliku od FIFA i UEFA, oni će u roku od 15 dana doneti presudu i Crvenu zvezdu će u junu sačekati dug od 675.000 evra neto, plus obaveza plaćanja poreza. Znači, Zvezda bi na leto bila dužna Darku Lazoviću preko 800.000 evra. Niko od Lazovića nije tražio otpis dugova – tražili smo samo da precizira koliki je taj dug jer nije revidirao ugovor, kao što su učinili svi igrači posle razgovora sa Nebojšom Čovićem. Takođe, da se napravi reprogam tih obaveza koje Crvena zvezda ima prema njemu, kako bi se sve isplatilo u ratama.

Međutim, momak rođen u Čačku mogao bi da ostane bez ijednog dinara ukoliko se fudbalski klub odluči da primeni recept košarkaškog. To za sada nije plan, ali je Terzić kazao da je Darku saopštio da je na jedan način zloupotrebio poziciju koju je imao u klubu.

„Nije dužna Crvena zvezda samo njemu i nama predstoje razgovori sa mnogim poveriocima oko reprogama. Darko Lazović je samo jedan od stotine poverilaca sa kojima ćemo razgovarati. Ja sam njemu rekao: ’Darko, uz svo poštovanje tebi, kada ti je u julu prošle godine propao transfer u Standard, da li bi imao isti stav kao danas? Na jedan način zloupotrebio si poštovanje koje je Crvena zvezda pokazala prema tebi. Imao si status, tretman, dobio kapitensku traku. Ako smo Zvezdaši, mislim da treba da pokažemo razumevanje za finansijsku situaciju u kojoj se nalazi Crvena zvezda’. Ne tražim od Darka Lazovića da učini ustupak meni, nego Crvenoj zvezdi. On mora biti svestan da ako fudbalski klub primeni recept Nebojše Čovića iz košarke može veoma lako ostati bez ijednog jedinog dinara od sume o kojoj govorimo. Zvezda može da ode u PPR (unapred pripremeljen plan reorganizacije) i da mnogi poverioci ostanu bez svojih potraživanja. To će naravno povući svoje konsekvence, kao što je gubitak licence za takmičenja UEFA na jedan duži period. Zato smo smo angažovali renomiranu revizorsku kuću ’Dilojt Tuš’, koja nam pravi kompletnu analizu finansijskog poslovanja i pravi put kojim Crvena zvezda treba da ide“.
Starsportphoto
Već je bilo govora o promeni politike celokupnog kluba koji sada pokušava da zaradi prodajom mladih igrača.

„Nećemo upasti u zamke u koje su upadale prethodna rukovodstva. Nećemo iz razloga jer smo svesni da Crvena zvezda neće imati nikakvu finansijsku pomoć sa strane. Rukovodstvo Crvene zvezde je svesno da mora da se ponaša tržišno i da se samo snalazi za finansijska sredstva – u prvom redu od transfera igrača. Ovo rukovodstvo radi izuzedno transparentno i mnogo mi je drago što 21. decembra kada je održana Skupština, proširene su ingerencije nadzornog odbora. Taj nadzorni odbor se okuplja jednom nedeljno (četvrtkom), prisutan je na svakoj sednici Upravnog odbora i veoma dobro zna šta radi uprava. Mi smo na toj Skupštini obnarodovali plan i strategiju stabilizacije kluba i daljeg razvoja. Fokusirali smo se na četiri osnovna izvora prihoda – transferi, komercijalizacija zemljišta na kojoj se nalazi stadion Crvene zvezde, inače vlasništvo kluba. Zemljište nije pod hipotekom nego samo stadion. Treći izvor prihoda je ugovor koji očekujemo i nadamo se da ćemo potpisati sa Gazpromom, i četvrti – privatizacija.

Moram da kažem da je u januaru bilo 10 godina kako sam izabran za predsednika FSS i u mom izbornom planu tada prva tačka je bila privatizacija fudbalskih klubova. Prošlo je 10 godina, nije urađeno ništa. Ostala je pravna forma udruženje građana, što znači da je klub pomalo svačiji i ničiji. Nije se znao titular, nije se znala vlasnička struktura unutar klubova i to je jedan od razloga zašto se nedomaćinski poslovalo u svim klubovima, pa i u Crvenoj zvezdi. To je razlog zašto se došlo do duga od 52 miliona evra. Osnovni problem koji mora biti rešen jeste definisanje vlasničke strukture – privatizacija. Pre svega da bi se domaćinski poslovalo i dozvolio upliv privatnog kapitala – da se zna ko je gazda. Ko plaća, on će i da odlučuje. To nije stvar samo Crvene zvezde, već i svih ostalih klubova. Ove tri stvari ne zavise od nas – komercijalizacija zemljišta, privatizacija i ugovor sa Gazpromom. Zato moramo da se fokusiramo na transfere igrača.

Crvena zvezda je u prošloj sezoni osvojila titulu, veoma važna stvar iako kažete da dugoročno ne donosi ništa, ali je prekinut pobednički niz od šest uzastopnih titula Partizana. Zvezda kao klub i zvezdaška javnost se radovala i te emocije nemaju cenu. Upisana je titula koja u ovom trenutku nema cenu. S druge strane, strateški je pogrešno – taj tim koji je osvojio titulu nije imao nikakvu tržišnu vrednost. Mi nećemo upasti u tu zamku i zato ja svakodnevno razgovaram sa Lalatovićem. Govorim mu: ’Lalo, moramo napraviti balans između igrača koji donose kvalitet na terenu u rezultatskom smislu i mladih igrača koji imaju tržišnu vrednost. Ne smemo da ponovimo greške iz prošlosti i dočekamo juni mesec sa igračima od 28-30 godina’. Promenilo se tržište u Evropi – izgubilo se tržište srednjih transfera. Ili se prodaju ekstra kvalitetni igrači od po 25-30 miliona evra, ili se prodaju supertalentovani mladi igrači ispod 20 godina. Moramo da prepoznamo momenat u kojem se nalazi evropsko tržište i isforsirati pet klinaca koje imamo – Rajkovića, Jovanovića, Grujića, Ristića i Jovića. Na sve to imamo dva prijatna iznenađenje – Vukan Savićević koji se vratio na velika vrata, i Danijel Avramovski. Imamo sedam bisera koji su budućnost zvezde, i sportska i finansijska. Moramo napraviti balans između igrača koji donose kvalitet (Luković, Pavićević, Anđelković, Cakić, Stojanović), i ovih mlađih. Da ne bismo došli u situaciju da u junu mesecu, čak i da osvojimo titulu, nemamo tržišno vredne igrače jer ćemo onda biti dužni 65 miliona evra. Ne piše nam se dobro dok se institucionalno ne reši komercijalizacija zemljišta, privatizacija klubova, ugovor sa Gazpromom i sve ostalo.
Starsportphoto
Pre nekoliko dana regulisana su dugovanja prema Gžegožu Bronovickom kojem je uplaćeno preko 800.000 evra, ali se postavlja pitanje na koji način je to učinjeno. Lazoviću se duguje mnogo manje, iako se on kritikuje što na ovaj način traži novac.

„Dinara nismo dobili od države. Rekao sam već da je osnovni izvor prihoda najvećeg broja klubova sa ovih prostora prodaja igrača. Najviše bih voleo kada bismo mogli da prodamo Marka Grujića za osam miliona evra, ali to nije realno. Zvezda je morala da nađe 800.000 evra za Bronovickog, 240.000 za Asamou, 422.000 za registraciju igrača. Ogroman deo svog vremena, energije i resursa troši na ’peglanje’ gluposti prethodnih rukovodstava. Obezbeđujemo pare i umesto taj novac koji obezbeđujemo transferima igrača, sponzorstvima i donatorstvima utrošimo na stvaranje nove vrednosti Crvene zvezde, dovođenje novih igrača koji će osvajati titule, dovođenje mladih igrača u omladinskoj školi, stvaranje infrastrukture – mi sva ta sredstva trošimo na vraćanje starih, nasleđenih obaveza. Posebno mi je drago što sam se izborio da klub funkcioniše potpuno transparetno, što je svaki dokument Upravnog odbora dostupan nadzornom odboru. Crvena zvezda je na sednici donela odluku da cena za pet bisera bude milion i po evra. Ako možemo da prodamo svu petoricu za sedam i po miliona evra, što je nemoguća misija. Sada je pitanje da li je to realna tržišna cena – da li su igrači koji su odigrali po dva poluvremena (niko od njih nije dao nijedan gol) vrede baš milion i po evra?“

Na pitanje novinara da li je Crvena zvezda novac obezbedila prodajom dela prava na transfer petorice spomenutih igrača određenom investicionom fondu, Terzić je odgovorio:

„Tako je, samo što nisu prodati fondu nego klubu, ali ne bih sada ulazio u detalje. Uradili smo sve u skladu sa odlukama UO na jedan transparentan način. Nisam ovlašćen da iznosim to u medije. Organi unutar kluba to znaju “.
Starsportphoto
Aktuelnog šampiona su između dve polusezone pojačali Aleksandar Luković, Dušan Anđelković, Miloš Cvetković, Saša Stojanović, Džošua Parker, Gbolahan Salami i Petar Orlandić, ali je generalni direktor izjavio da nije potrošen ni dinar za obeštećenja.

„Kada sam rekao da prelazni rok nije koštao ništa imao sam na umu da je Crvena zvezda u blokadi već više od godinu i po dana, da smo bez ikakvih finansijskih sredstava i da smo bili prinuđeni da dovodimo igrače bez para. Jedini za koga je potrebno platiti obeštećenje jeste Parker, u iznosu od 120.000 evra. Međutim, imamo i mi naša potraživanja od Domžala u iznosu od 88.000 evra za fond solidarnosti u vezi sa igračem Nemanjom Maksimovićem. Međutim, s obzirom na to da smo imali prethodnu obavezu koja nam je vremenski bila prioritetnija od plaćanja Parkera, zamolili smo da Domžale plate asignacijom tu obavezu. Bilo je potrebno samo 30.000 evra za razliku, ali će u ovom slučaju biti potrebno da se plati 120.000 evra jer su Domžale izmirile tu obavezu prema trećem licu, za koju je Crvena zvezda imala obavezu da plati. To je nesvakidašnje mizaran iznos u prelaznom roku kada se sagledaju zvezdaške ambicije vezane za očekivane rezultate“.

A očekivanja su uvek velika, pa čak i kad se po osam meseci ne prima plata.

„Zvezda je veliki klub i uvek se očekuje titula, u kakvoj god finansijskoj situaciji bila. Mi i razmišljamo i ponašamo se dugoročno, ali ne možemo baš držati igrače za po 1.000 evra mesečno i biti na nivou Jagodine, OFK Beograda ili Donjeg Srema. Ipak je ovo Crvena zvezda i rukovodstvo ima obavezu prema armiji navijača, a navijači su veoma izbirljivi. Zvezdašku javnost ne interesuje što zaposleni u klubu nisu primili osam plata, oni žele pobede“.
Starsportphoto
Klub je promenio način poslovanja i u upravi su strpljivi kada je u pitanju titulu – Terzić ističe da bi prihvatio da tri godine ne budu šampioni, ako bi posle toga klub bio stabilan.

„Radimo u tom smeru, ali nas to ne amnestira obaveze da pokušamo da osvojimo titulu, a u ovim uslovima nije je lako osvojiti iz razloga što nismo fokusirani na prvenstvo i na pravljenje najboljeg tima. Koncentrisani smo na spasavanje kluba, dobijanje licence i izbegavanje kazne od FIFA i UEFA. Izuzetno je teško boriti se na dva fronta, sačuvati klub pod opterećenjem duga koji je napravljen u prethodnih 10 godina i obaveza prema zvezdaškoj javnosti. Ne govorim samo o navijačima sa severne tribine, već milionu ili dva ljudi koji vole Crvenu zvezdu i raduju se njenim uspesima. Imamo obavezu bez obzira na sve probleme koje smo nasledili“.

Da bi izbegla prošlogodišnju sudbinu kada je na godinu dana suspendovana iz takmičenja UEFA, Crvena zvezda će do kraja marta morati da nađe više od 11 miliona evra.

„Malo mi smeta i pokušavam da se izvučem iz ove pozicije. Postajem polako, verovatno zbog svojih grešaka, personifikacija Crvene zvezde. To sam mogao dok sam bio u OFK Beogradu, kada je bio znak jednakosti između kluba i Zvezdana Terzića. Zvezda je veliki klub i ne sme da počiva na jednom čoveku, kako god se on zvao. Meni kao Zvezdanu Terziću to smeta i pokušaću da se što manje pojavljujem u javnosti jer se stvara percepcija da je Zvezdan Terzić Crvena zvezda. Ne postoji bilo koji pojedinac koji može da reši ovako ozbiljne probleme, kao što su dug od 52 miliona evra ili pronalaženje 11 miliona evra do 31. marta, kako nas ne bi sačekao UEFA monitoring. Ako ne napravimo ozbiljan tim ljudi, ako svi članovi UO ne shvate obavezu koju su preuzeli i odgovornost pred čitavom Srbijom, ne piše nam se dobro. Ne deli se ovde slatko i med, pa da kažu Zvezdan Terzić je ovo ili ono, meni to ne treba. Želim da istresemo sve probleme Crvene zvezde na sto, da se pogledamo u oči i da kažemo ko od nas može koji da reši. Ne bežim od odgovornosti, svestan sam svojih mogućnosti, ali mi se ne sviđa što su svi problemi adresirani na mene. Znam da sam došao da rešavam probleme, ali ne mogu sve sam. Juče sam u razgovoru sa Svetozarom Mijailovićem i potpredsednikom Kokezom to i rekao. Moramo biti svesni da smo preuzeli ogromnu odgovornost, bez obzira što javnost zna u kakvim smo problemima. Moramo više. Kako rešiti 11,8 miliona evra? Mi smo određeni deo rešili – kroz plaćanje Bronovickom, slučaja Asante Katoka, registraciju igrača...Nadam se da ćemo sa mnogima, pa i Darkom Lazovićem, uspeti da uradimo reprogam i dogovorimo da se prolongiraju te obaveze. UEFA cilja sve do 31. decembra i svako dugovanje mora se regulisati do 31. marta. Ne samo sa Darkom, već sa svima koji upadaju u tih 11 miliona. Moram da obavim mnogo razgovora i to me sve odvlači od fokusa na pobedu u Nišu, Jagodini“.
Starsportphoto
Postavlja se logično pitanje – koliko je realno da ’crveno-beli’ sledeće godine igraju u Evropi?

„Nadam se da će igrati i sa profesionalne strane ću učiniti sve da Zvezda dobije licencu. Neću da obećavam mnogo – moramo prvo da podelimo odgovornosti unutar kluba. Mnogo stvari zavisi i od nekih rešenja van kluba, a tu pre svega mislim na ugovor sa Gazpromom i zakon o privatizaciji, dovlačenje strateškog partnera. Crvena zvezda mora dobiti gazdu, domaćina i svež kapital. Da li će u toj situaciji biti mesta za Zvezdana Terzića ili ne, ili bilo koga drugog od nas, uopšte nije tema. Zvezda mora biti iznad svih naših interesa. Nije realno zbog zakonske regulative koja je potpuno nedefinisana i nepovoljna za privatne investitore, ali treba razmišljati u tom pravcu – na ugovor sa Gazpromom, reprograme, transfere igrača, razgovore. Poštujem sve ljude koji su dali ogroman doprinos Zvezdi, posebno Robertu Prosinečkom koji je doneo titulu, kome smo aplaudirali i radovali se njegovim igrama. Ali i oni moraju biti svesni da je Crvena zvezda njima dala ime, prezime, kredibilitet – igrački, ali i trenerski. Pokušavali smo prošle nedelje da stupimo kontakt sa njima jer moraju i oni da pokažu visoku svest emocija prema klubu, kako bismo svi pomogli Crvenoj zvezdi. Najlakše je okrenuti se i otići iz Crvene zvezde“.

Pre nekoliko meseci na adresu generalnog direktora počela su da stižu anonimna pisma fudbalera u kojem se proziva Terzića.

„Biću malo i bezobrazan, ali kako je Dostojevski rekao: ’Ako kreneš ka cilju i na tom putu se budeš osvrtao na svakog kera koji zalaje, nikada nećeš stići do cilja’. Svestan sam medijske pažnje koju izazivam jer mi je nameće funkcija koju obavljam u najvećem klubu na ovim prostorima i da sam meta raznih napada. Imam razumevanja i za Nikolu Mijailovića koji piše ova pisma i ne ljutim se na njega, nek ih piše i dalje. Nisam hteo ni da odgovaram na prethodna jer nas veliki klub kao što je Crvena zvezda obavezuje na jedan kodeks ponašanja i sistem vrednosti nametnut od ljudi koji su bili tu mnogo pre nas. U obavezi smo da se ponašamo u skladu sa renomeom Crvene zvezde. Na sva pitanja sam odgovorio na pravom mestu – unutar kluba, kada je bila održana sednica Skupštine kluba kao vrhovni organ. Bili su prisutne mnoge javne ličnosti, navijači, veterani i zaposleni. Na sve sam odgovorio i nije bilo nijedno pitanje. Neozbiljno je zbog funkcije koju obavljam da se prepucavam po tabloidima sa Nikolom Mijailovićem koji je isključen iz kluba. Upravni odbor je odbio njegovu žalbu i isključio iz kluba. Želim mu sve najbolje u daljoj karijeri, ne ljutim se na njega – stil mu je takav i samo nek nastavi dalje“.

U pismima se nekoliko puta ironično provlačio nadimak „doktore“.

„Što se tiče prozivki za doktora moram reći da sam diplomirao državnom Ekonomskom fakultetu još davne 1993. godine kao redovan student. Bio sam dobar student – prvi profesionalni fudbaler posle Velibora Vasovića koji je diplomirao na državnom fakultetu. Vasović na Pravnom, ja na Ekonomskom i izuzetno sam ponosan na tu diplomu. Neću uopšte govoriti od magistarskim i doktorskim studijama koje su usledile kasnije, to nek bude predmet njegovih pisama“, zaključio je Zvezdan Terzić za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

164 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: