"Ponovite glasanje za domaćina SP"

Savet Evrope pozvao je FIFA da zbog sumnji u korupciju ponovi glasanje za domaćina Mundijala 2022, koje je 2010. dodeljeno Kataru.

Izvor: NL

Utorak, 27.01.2015.

15:08

Default images

To telo je donelo i rezoluciju u kojoj se navodi da ne sme da izbegne ponavljanje glasanja za domaćina Mundijala.

Savet Evrope ovim izveštajem takođe poziva Katar da preduzme sve neophodne mere kako bi se poboljšali uslovi rada inostranih sezonskih radnika koji su u toj zemlji angažovani na izgradnji stadiona za potrebe SP.

"FIFA ne može da izbegne obavezu da održi nove izbore za domaćina Mundijala", zaključak je rezolucije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Član Evropskog parlamenta iz britanske laburističke stranke Majkl Konarti, koji je pripremio rezoluciju, optužio je FIFA za "farsu".

On je naglasio da se konsultovao sa dokumetima koje je pribavio "Tajms", kojim se dokazuje da je Kataranin Mohamed Bin Hamam, koji je ranije bio predsednik Azijske fudbalske konfederacije, platio veliku sumu novca kako bi dobio podršku afričkih zemalja za izbor Katara za domaćina Mundijala.

Tekst rezolucije biće podnet na redovnoj sednici Saveta Evrope u aprilu, na kojoj će učestvovati više od 300 parlamentaraca iz 47 evropskih zemalja.

Taj tekst nije obavezujući, ali svakako može da izvrši značajan politički pritisak na FIFA.

Predsednik FIFA Sep Blater ranije je naglasio da bi samo "zemljotres mogao da utiče na promenu odluke" da Katar bude domaćin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: