Košir: Srbija ima uslove, ali...

Slavni slovenački skijaš Jure Košir smatra da su uslovi za skijanje u Srbiji dobri, ali da su za vrhunske šampione potrebni treneri.

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

15:55

Default images

Košir je osvajač bronzane medalje u slalomu na Zimskim olimpijskim igrama u Lilehameru 1994. godine, što je bila prvo odličje za Sloveniju kao nezavisne države.

"Mislim da Srbiji ništa ne nedostaje u smislu uslova za skijanje. Prošle godine sam bio na Kopaoniku i bio sam oduševljen onim što sam video, brojem i kvalitetom žičara i staza", rekao je Košir na konferenciji za novinare.

Četrdesetdvogodišnji Košir je dodao da ga raduje što sve veći broj Srba ide na skijanje i da je to dobar preduslov za stvaranje vrhunskog skijanja.

"Postoji više načina kako se dolazi do šampiona, a osnovni su individualni – uz pomoć porodice, i sistemski, iza koga stoji država. Ko bi na primer rekao pre 20 godina da će Hrvatska imati skijaše poput Janice i Ivice Kostelića. Mislim da i Srbija može da krene tim putem, s tim sto je neophodno dovesti prave trenere", rekao je Košir.

On je istakao da je slovenački primer za "individualni put uspeha" jedna od najvećih svetskih zvezda današnjice Tina Maze, koja je tim metodom osvojila i olimpijsko zlato.

Košir je naglasio i važnost tradicije u razvoju skijanja, odnosno porodično negovanje tog sporta.

"Počeo sam da skijam sa sedam-osam godina, ali važno je istaći da su skijali i moji roditelji", rekao je Košir.

Legendarni slovenački skijaš smatra da je Herman Majer najveći skijaš svih vremena, ne toliko zbog tehnike skijanja, koliko zbog izuzetne hrabrosti na stazi,.

Košir u četvrtak otvara 29. međunarodni sajam zimske opreme, turizma i rekreacije, koji će trajati do 30. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: