Berezutski spasao CSKA, Porto 3:0

Od 18 sati odigrana su dva meča 5. kola Lige šampiona, a popodne je obeležio gol Vasilija Berezutskog u 94. minutu u remiju CSKA i Rome u Moskvi – 1:1 (0:1).

Izvor:

Utorak, 25.11.2014.

18:00

Default images

Činilo se da će prvi duel grupe E biti rešen sjajnim slobodnjakom Frančeska Totija u finišu prvih 45', ali je defanzivac Armejaca uspeo da ostavi svoj tim u igri.

Nerešen rezultat najviše odgovara ekipi Mančester Sitija, koja u tradicionalnom terminu dočekuje Bajern iz Minheha, a 'Građane' bi eventualni trijumf doveo do druge pozicije u grupi.

Adem Ljajić odigrao je ceo meč za goste, i imao jednu dobru priliku, dok je Zoran Tošić odigrao samo poslednjih deset minuta umesto Ahmeda Musa.

Bavarci imaju maksimalan učinak posle četiri kola, CSKA i Roma sada imaju po pet bodova, dok je Siti poslednji sa samo dva osvojena boda.

U istom terminu odigran je i meč u Borisovu, u okviru grupe H, gde je domaći BATE dočekao Porto, koji je već obezbedio plasman u nok aut fazu. Domaći tim, za koji je Nemanja Tubić odigrao ceo meč a Filip Mladenović 72 minuta, uspeo je da parira bivšem prvaku Evrope samo u uvodnih 45 minuta.

Bili su samo bolji rival u prvih desetak minuta meča, da bi Portugalci, predvođeni Rikardom Kvarežmom potpuno preuzeli kontrolu. Ipak, tek je Ektor Erera u 56. minutu fenomenalnim udarcem uspeo da slomi odbranu domaćih, da bi Džekson Martines i Teljo u nastavku meča doveli domaće pred neslavan rekord.

Ekipa iz Borisova primila je 22 pogotka u pet kola grupne faze, i tako se izjednačila sa Dinamom iz Zagreba i danskim Nordšelandom, a u poslednjem kolu gostuje Atletik Bilbau.

'Zmajevi' s Dragaa sada imaju 13 bodova, pet više od drugoplasiranog Šahtjora koji čeka Atletik od 20.45, dok je BATE ostao na tri osvojena boda, dva više od poslednjeg tima iz Bilbaa.
Beta/AP Photo/Sergei Grits
Liga šampiona, 5. kolo:

Grupa E
CSKA Moskva – Roma 1:1 (0:1)
Berezutski 90+4 - Toti 43
20:45 Mančester Siti – Bajern Minhen
Tabela: Bajern 12, Roma 5, CSKA 5, Mančester Siti 2

Grupa F:
20:45 APOEL Nikozija – Barselona
20:45 Pari Sen Žermen – Ajaks
Tabela: Pari Sen Žermen 10, Barselona 9, Ajaks 2, APOEL 1

Grupa G:
20:45 Šalke 04 – Čelsi
20:45 Sporting Lisabon – Maribor
Tabela: Čelsi 8, Šalke 5, Sporting 4, Maribor 3

Grupa H:
BATE Borisov – Porto 0:3 (0:0)
Erera 56, Martines 65, 89 Teljo
20:45 Šahtjor Donjeck – Atletik Bilbao
Tabela: Porto 13, Šahtjor 8, BATE 3, Atletik Bilbao 1
Beta/AP Photo/Ivan Sekretarev
Meč u Borisovu počeo je inicijativom domaćeg tima, koji je od samog starta preuzeo kontrolu i počeo da preti. Igralo se črvrsto na obe strane, ali nijedna od dve ekipe nije uspela u uvodnih dvadesetak minuta da stvori izglednu priliku za pogodak.

S druge strane, Roma je bolje otvorila duel pred praznim tribinama na Himki Areni. Držali su gosti loptu u svom posedu, pokušavajući kratkim pasovima da stignu do goal Akinfejeva, ali su prvu špriliku na meču ipak imali domaći. Šenjikov je poslao opasnu loptu u kazneni 'Vučice', ali je Morgan de Santis ipak bio brži.

Porto je ubrzo preuzeo kontrolu na meču na 'BATE Areni', a najagilniji u timu gostiju bio je Rikardo Kvarežma. Nekadašnji igrač Barselone i Intera kreirao je većinu napada svog tima, koji je u potpunosti preuzeo loptu (62:38), ali i dalje nije bilo realne prilike za pogodak.
Beta/AP Photo/Sergei Grits
Za isto vreme, u Moskvi se ništa značajnije nije promenilo. Roma je nastavila sa brzom i igrom kratkih pasova, da bi najbolju priliku prvog poluvremena propustio Alesandro Florenci. Uspeo je da primiri loptu u petercu, ali je otišla za malo pored gola. Samo nekoliko minuta kasnije, dobar pokušaj imao je Sejdu Dumbija, ali je De Santis ponovo sjajno intervenisao, da bi kapiten Frančesko Toti krunisao bolju igru svog tima.

Vasili Berezutski je napravio faul na samoj ivici kaznenog, a 'princ Rima' oštrim i snažnim udarcem posalo loptu u bliži ugao gola Akinfejeva. Koji je, čini se, mogao i bolje da reaguje.

Porto je nastavio sa agresivnom igrom i od starta nastavka meča, a ponovo je najagilniji bio Kvarežma. Ipak, njegova dva dobra centaršuta ostala su neiskorišćena, ali je Ektor Erera nadoknadio sve prilike u 56. minutu. Sjajno je primirio loptu na ivici šesnesterca i divnim udarcem je zakucao u leve raklje gola domaćih za vođstvo.

Ništa nije bila drugačija situacija ni u Moskvi, domaći tim je pokušao agresivnijom igrom da se vrati u meč, ali je odbrana Rome na vreme ragovala na sve pokušaje. Zatim je malo nedostajalo da Vučica stigne do dva pogotka prednost, Rađa Naingolan je napravio pravi slalom kroz odbranu Armejaca, uspeo je da prevari i golmana, ali je bio neprecizan.
Beta/AP Photo/Ivan Sekretarev
U međuvremenu, Porto nije stao, a Erera je posle gola upisao i asistenciju u 65. minutu. Savršeno je proigrao Džeksona Martinesa, a Kolumbijac lako prevario Černika za dva gola prednosti.

Do kraja meča u Moski obe ekipe imale su po jednu dobru šansu, pre nego što je Vasili Berezutski u četvrtom minutu nadoknade spasao svoj tim. Najpre je Ahmed Musa zapretio snažnim udarcem, ali je De Santis uspeo i to da odbrani, dok je dobru priliku za goste propustio Adem Ljajić. Sâm je sebi kreirao prostor i uspeo da uđe u kazneni i gađa dalji ugao, ali je Akinfejev uspeo da izbaci loptu u korner.

Sve je ukazivalo na to da će Roma stići do sva tri boda, ali je na 15 sekundi do kraja domaći tim uspeo da izjednači uz dosta sreće i ostane u igri za 16 najboljih. Kružili su oko kaznenog gostiju, da bi Berezutski više iz očaja centrirao sa leve stane, Lopta nije zakačila nikoga, pala je na peterac i završila u mreži za veliko slavlje CSKA.

S druge strane, Porto je potvrdio superioran prolazak u narednu fazu, ujedno donevši domaćima izjednačenje negativnog rekorda Lige šampiona sa 22. primljena gola (Dinamo i Nordšeland). Erera se ponovo našao u uloti pakera, ovoga puta uposlivši Kristijana Telja, a igrač Barselone iz neposredne blizine lako zatresao mrežu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: