De Hea i Runi kaznili Arsenal

Fudbaleri Mančester Junajted savladali su u velikom engleskom derbiju Arsenal 2:1 (0:0) na Emiratima, ostvarivši prvu pobedu u gostima ove sezone.

Izvor: AK

Subota, 22.11.2014.

19:15

Default images

Junajted je kaznio promašaje Arsenala koji je dominirao tokom većeg dela meča, te stigao do četvrtog mesta u Premijer ligi.

David de Hea je spasavao goste u prvom poluvremenu, a u nastavku su kažnjavali propuste domaćina u odbrani. Poveli su autogolom Kirana Gibsa u 55. minutu, na 2:0 povećao je Vejn Runi iz kontre u 84, da bi u 95. konačan rezultat postavio Olivije Žiru.

Arsenal je dominirao u prvom poluvremenu, imao nekoliko gol šansi, ali je David de Hea spasao Junajted zaustavivši svih pet šuteva rivala u okvir gola. Najbolju šansu imao je Džek Vilšer koji je izašao sam na Španca, ali mu je zicer odbranio kolenima.

Domaćin je dominirao i u nastavku, ali je surovo kažnjen za svaku grešku. U desetom 55. minutu gosti su poveli autogolom Gibsa posle šuta Antonija Valensije, nakon što su se sudarili Gibs i golman Ščensni, koji se tom prilikom povredio.

Pobedu Junajteda potvrdio je Vejn Runi posle sjajne kontre i dodavanja Anhela di Marije, šest minuta pre kraja. On je postigao 11. gol protiv Arsenala.

U nadoknadi vremena Di Marija prošušta stopostotnu šansu da dokrajči rivala, što minut kasnije kažnjava Olivije Žiru sjajnim golom levom nogom. Međutim, domaćin nije imao dovoljno vremena da izbegne poraz, Junajted je slavio posle sedam mečeva bez pobede u gostima.

Junajted je drugom uzastopnom pobedom stigao do 18. boda i prestigao na tabeli rivala koji je poražen drugo kolo u nizu. "Crveni đavoli" su četvrti, a "tobdžije" tek osme.
foto: Beta/AP
"Tobdžije" su u potpunosti nadigrale "Crvene đavole" u prvih 45 minuta na Emiratima. Kontrolisale su meč od prvog minuta i maksimalno pritiskale najslabiju tačku Junajteda – štoperski trio Kris Smoling, Tajler Bleket, Pedi MekNer.

Nakon 15 minuta neuspešnih pokušaja, Arsenal je dobio zicer. David de Hea je loše ispucao loptu, ona je stigla do Džeka Vilšira koji je imao otvoren put ka golu Junajteda. Kada je stigao na svega nekoliko metara od gola slabo je šutirao po sredini, a De Hea se iskupio odbranivši stopostotnu šansu kolenima.

U nastavku akcije domaćin je tražio i penal, ali su sudije procenile da je u duelu Vilšira i Luka Šoa bilo samo replovanje. Neposredno posle toga Šo je morao da napusti meč zbog povrede, a zamenio ga je Ešli Jang.

Do kraja poluvremena De Hea je još nekoliko puta zaustavio akcije domaćina, najozbiljnije je zapretio Aleksis Sančes šutem sa 20-ak metara.

S druge strane, problem Arsenalu pravio je samo Anhel di Marija, jednom je šutirao za malo pored stative, ali nije imao dovoljno dobru podršku Vejna Runija i Robina van Persija.

De Hea je nastavio da čuva Junajted i u drugom poluvremenu. Vilšer je sjajno proigrao Velbeka na levoj strani, bivši igrač tima iz Mančestera beži Mekneru i izlati na španskog golmana, iako je bio suviše iskosa Velbek je šutirao, ali ga je De Hea sprečio da postigne gol.
foto: Beta/AP
Junajted je u narednom minutu imao mnogo sreće, posle nove u nizu grešaka, ovaj put Felainija, Bleket je u panici napucao saigrača, ali je na njegovu sreću lopta otišla u aut.

Brojni promašaji Arsenala su po nepisanom fudbalskom pravilu kažnjeni u desetom minutu nastavka. Nakon centaršuta Janga sa leve strane, sudarili su se Kiran Gibs i golman Vojček Sšesni, u nastavku akcije šutirao je Antonio Valensija, Gibs je sa zemlje pokušao da izblokira, ali se lopta odbila u gol.

U ovoj akciji Sčesni se povredio, pa ga je zamenio Damijan Martines. Arsenal je nastavio da dominira pa je samo nekoliko minuta nakon primljenog gola imao šansu za izjednačenje.

Opet je u prilici bio Aleksis Sančes, dobio je loptu sa strane, gađao je glavom po sredini gola, ali je opet sjajno reagovao junak Junajteda De Hea.

Nastavio je Arsenal da kruži oko kaznenog prostora rivala, često je ubacivao loptu u peterac, ali su štoperi Junajted uspevali da bolje reaguju od Sančesa i Velbeka.
foto: Beta/AP
Pet minuta pre kraja, u jeku napada Arsenala, Junajted je potvrdio pobedu. Domaći su izgubili loptu ispred kazenog prostora, Felaini je proigrao Di Mariju na desnoj strani, Argentinac je povukao loptu i sjajnim pasom izbacio Runija samog na Martinesa, a kapiten Junajteda i Engleske je prebacio loptu preko golmana Arsenala za 2:0.

Runi je postigao 11. gol protiv Arsenala u karijeri, niko više od njega nije tresao mrežu "tobdžija" u Premijer ligi. Runi je dao četvrti gol u Premijer ligi, ali mu je ovo osmi u poslednjih deset utakmica računajući i reprezentaciju.

Junajted je mogao potpuno da razbije velikog rivala u nadoknadi vremena, posle još jedne kontre. Ovaj put je Runi pokrenuo akciju i izbacio Di Mariju samog na Martinesa, Argentinac je poput saigrača pokušao da ga savlada lobom, ali je na njegovu nesreću lopta završila pored stative.

Ovaj promašaj je brzo kažnjen. U petom minutu nadoknade vremena Mikael Arteta je pronašao povratnika na teren Olivijea Žirua, on je pustio loptu da odskoči i ode malo u levu stranu, a onda sjajnim šutem je poslao pored leve stative i ovaj put nemoćnog De Hee.

U subotu je odigrano šest mečeva, nove pobede ostvarili su lider Čelsi, šampion Siti, te sve bolji Njukasl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: