Serie A: Manje stranaca od 2016.

Italijanska fudbalska liga uvešće u narednom period nova pravila koja značajno ograničavaju broj stranaca.

Izvor: B92

Petak, 21.11.2014.

16:37

Default images

Promene će se odraziti na prve timove i akademije klubova na Apeninima.

Novi predsednik FIGC Karlo Tavekio, suspendovan od FIFA zbog rasističkih komentara, dobio je izbore na platformi koja je najavila ovakve poteze.

Ograničenje će u određenoj meri zahvatiti igrače iz ostalih zemalja Evropske unije, a u mnogo većoj one iz ostatka sveta, uključujući Srbiju.

Timovi u Serie A imaće pravi na 25 seniora (dodatna mesta mogu da dobiju igrači do 21 godine), uz najmanje osam igrača koji su fudbalski školovani u Italiji i najmanje četvoricom fudbalski školovanih u samom klubu (po stadnardima FIFA fudbaslki školovan je igrač koji je od 15-21 godine proveo najmanje tri cele sezone u toj zemlji ili klubu).

Sličan sistem već godinama se sprovodi u Ligi šampiona.

Akademije neće moći da dovode igrače izvan EU osim ako već neko vreme žive u Italiji, nakon što su im roditelji iz nefudbalskih razloga došli u zemlju i posle najmanje četiri godine školovanja u Italiji. Taj propis primenjuje se u većem delu Evrope, ali su španski klubovi, pre svih Barselona, pronalazili prethodnih godina rupe u sistemu (zbog toga je Barsa pod suspenzijom transfera).

Seniori iz zemalja izvan EU moći će da budu dovođeni samo da bi zamenili druge strance, i samo ukoliko su već tri godine profesionalci. Još važnije – neće biti dozvoljeno prekobrojne strance pozajmljivati drugim klubovima u inostranstvu.

Ova poslednja promena mogla bi da dovede do velike rasprodaje igrača, s obzirom na to da brojni italijanski klubovi imaju ukupno stotine igrača na pozajmicama u inostranstvu, a prednjači Udineze.

Cilj FIGC je da klubovi u Italiji postanu finansijski stabilni i održivi, uz paralelno ulaganje u akademije koje razvijaju domaće igrače.

Ove reforme vrlo su važne, jer će pospešiti razvoj italijanskog fudbala, kroz napredak na bazičnom nivou i mlade igrače“, kaže predsednik Serie A Mauricio Bereta. „Sve ovo planiramo već godinama, ali trebalo nam je vreme da primenimo sve i napravimo propise koji će moži da funkcionišu. Ne sređuju se ovakve stvari od danas do sutra“.

Novi propisi stupaju na snagu 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: