Tom Kristensen objavio povlačenje

Devetostruki pobednik trke 24 časa Le Mana Tom Kristensen objavio je da će se povući na kraju ovogodišnjeg Svetskog šampionata izdržljivosti.

Izvor: JT

Sreda, 19.11.2014.

17:54

Default images

47-godišnji Danac, jedan od najvećih legendi auto-moto sporta, odluku je saopštio u svojoj domovini, u društvu prvog čoveka Audija Volfganga Ulriha, koji je doveo Kristensena u nemački tim pred sezonu 2000. godine.

Rečeno mi je da znate kada je vreme da stanete i nisam imao taj osećaj do sada. U poslednjih nekoliko meseci, moje misli o povlačenju su bile sve jače i zbog toga osećam da je pravi trenutak da sve obavestim da se povlačim iz auto-moto sporta. Verujem da sam u najboljoj fizičkoj formi i posedujem mentalnu jačinu kako u, tako i izvan automobila, a za mene je bilo važno da stanem dok sam još u mogućnosti da ostvarim dobre rezultate sa Audijem”, istakao je Kristensen.

Kristensen je istakao da je odlučio da svoju odluku saopšti pre poslednje trke sezone, na “Interlagosu” 30. novembra, da bi na pravi način rekao zbogom sportu koji mnogo voli,

Legendarni Danac će u Brazilu deliti Audi 18 e-tron quattro sa Loikom Duvalom i Lukasom di Grasijem poslednji put kao profesionalni vozač.

Kristensena je ugovor sa Audijem vezivao i za narednu sezonu, ali će on od sledeće godine biti ambasador nemačkog proizvođača automobila. Takođe, imaće još jednu ulogu u Audiju, pošto će raditi sa vozačima nemačkog tima i biće prisutan na većini trka.
© 2014. AUDI AG
Bila je privilegija voziti za najbolji tim i najgotivnijeg proizvođača automobila na svetu tokom prethodnih 15 godina”, rekao je Kristensen.

Time što je objavio povlačenje, Kristensen će na “Interlagosu” staviti tačku na karijeru tokom koje je postao jedan od najboljih vozača svih vremena u svim kategorijama.

Danac je trijumfovao na svom debiju u Le Manu, sa Poršeovim privatnim timom Jestom 1997. godine, a posle dvogodišnjeg izleta u BMW, započeo je najuspešniji period u karijeri, prešavši u Audi.

Od 2000. do 2002. godine kompletirao je ‘het-trik’ pobeda na najprestižnijoj trci na svetu u Audiju R8S sa Emanueleom Pirom i Frankom Bijelom. Usledila je pobeda u Le Manu sa Bentlijem, u kojem je bio na ‘pozajmici’ iz Audija, a potom je u trijumfovao i 2004. i 2005. godine u privatnim timovima, koji su imali fabričku podršku nemačkog proizvođača.

Bez sumnje, najveći trijumf u Le Manu došao je 2008. godine, kada je slavio zajedno sa Alanom Meknišom i Rinaldom Kapelom, iako im niko nije davao šanse. Poslednju pobedu na legendarnoj trci ostvario je prošle godine, sa Meknišom i Duvalom, i to na putu do titule svetskog šampiona izdržljivosti.

Kristensen je, inače, pre nekoliko meseci odlikovan titulom viteza u rodnoj Danskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: