’Doktorov’ 108. trijumf, krah Honde

Devetostruki svetski šampion Valentino Rosi trijumfovao je na Velikoj nagradi Australije, 16. trci sezone kraljevske klase Moto GP šampionata.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 19.10.2014.

07:46

Default images

’Doktor’ je na stazi „Filip Ajland“ došao do druge pobede u ovogodišnjem šampionatu, a 108. u karijeri, u vremenu od 40:46.405 minuta.

Drugo mesto zauzeo je Rosijev timski kolega Horhe Lorenco, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao vozač Jamahe Teh 3 Bredli Smit. To je prvi put da su se samo vozači Jamahe našli na podijumu od Le Mana 2008.

Velika nagrada Australije donela je mnogo uzbuđenja, veliki broj odustajanja i preokreta, ali potpuno zasluženu Rosijevu pobedu. Italijanski vozač je posle starta sa osme pozicije vozio maestralno, vodio je sjajnu borbu sa Lorencom, da bi u trenutku kada je počeo da sustiže Markesa, mladi Španac napravio grešku i izleteo sa staze.

’Doktor’ je na stazi „Filip Ajland“ vozio gotovo bez greške, tačno je znao kada treba da napadne i kada treba da pojača svoj ritam i to sve na svojoj 250. trci u kraljevskoj klasi. I dok je pobednik bio poznat nekoliko krugova pre kraja, ostala mesta na podijumu odlučena su u samom finišu, pošto su Lorenco i Smit profitirali od izletanja Kala Kračloua i Pola Espargara.
© 2014 Yamaha Motor Racing Srl
Kračlou je do pretposlednjeg kruga držao drugu poziciju, dok je Espargaro bio ispred Smita, ali su svojim greškama praktično dozvolili Lorencu i Smitu da napreduju. Španac je u poslednje vreme redovan na podijumu, pošto je na prethodne dve slavio, dok je Britanac došao do svog najboljeg rezultata u kraljevskoj klasi.

S druge strane, u Australiji je bez sumnje viđena najgora trka Honde ove sezone. Pedrosa je prvi odustao, pošto ga je vozač Pramak Dukatija Andrea Janone izbacio sa staze, dok je Markes platio ceh odluke da startuje sa asimetričnom gumom. Španac je vrlo brzo posle starta preuzeo vođstvo i kontrolisao je trku, ali je deset krugova pre kraja završio van staze.

Markesu je to bio treći pad na poslednje četiri trke i to posle 11 trijumfa na prvih 12 trka. Španac za utehu ima da je borba za titulu završena, a da je sada ostalo da se samo Rosi, Lorenco i Pedrosa izbore za drugo mesto u šampionatu. ’Doktor’ sada ima osam bodova više od Lorenca, dok je vozač Repsol Honde 17 bodova dalje.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se već sledeće nedelje Velikom nagradom Malezije na stazi „Sepang“.

Tok trke

© 2014 Yamaha Motor Racing Srl
Od starta na „Filip Ajlandu“ poveo je Lorenco, ispred Markesa, Smita, Pedrose, mlađeg Espargara i Rosija. Markes je brzo preuzeo vođstvo od Lorenca, kojeg je Smit izazvao, dok se Pol probio ispred Perose. U prvom krugu, Markes i Lorenco su vodili veliku borbu, da bi ’Doktor’ pretekao Pedrosu za četvrto mesto.

Espargaro je u drugom krugu obišao Smita, koji je zadržavao Rosija, ali je ’Doktor’ nekoliko krivina kasnije uspeo da ga pretekne, a potom se našao i ispred Espargara. Pedrosa je pa na deveto mesto do trećeg kruga, dok je Kračlou uspeo da se oporavi posle lošeg starta i probije se do šestog mesta.

Markes se postepeno odvajao od Lorenca, kojeg je Rosi sustizao, a iza Espargara se formirao vozić u kojem su bili i Smit, Kračlou, Andrea Doviciozo na drugom Dukatiju, stariji Espargaro – Aleš i Pedrosa. Kračlou se ubrzo našao ispred Smita, a potom i Espargara, dok je vozač Pramak Dukatija Andrea Janone u petom krugu zakačio Pedrosu i izleteo sa staze. Iako je Španac ostao na stazi, pao je u poretku, a potom se i povukao iz trke.
© 2014 Yamaha Motor Racing Srl
Rosi je ozbiljno počeo da sustiže Lorenca i Markesa, a iza je došlo do duela braće Espargaro, iz kojeg je kao pobednik izašao Aleš. U desetom krugu ’Doktor’ se našao ispred Lorenca, ali je Španac uzvratio na početku narednog kruga, da bi usledila velika borba. U međuvremenu, Doviciozo je preuzeo peto mesto, ispred braće Espargaro i Smita, dok je najbolju trojicu sledio Kračlou.

Deset krugova pre kraja, kada je Rosi uspeo da se malo odvoji od Lorenca i krene u poteru za Markesom, aktuelni šampion je izleteo sa staze, pravo iz vođstva. ’Doktor’ je tako preuzeo prvu poziciju i samo je povećavao svoju prednost u odnosu na Lorenca, kojeg je Kračlou sustizao. Dva kruga kasnije, Bradl je napravio grešku, udario u starijeg Espargara i izleteo sa staze, da bi Španac odustao ubrzo posle kontakta.

Šest krugova pre kraja Kračlou se našao ispred Lorenca, kojeg je mlađi Espargaro počeo da sustiže, ali je izleteo tri kruga pre kraja. Tu nije bio kraj uzbuđenjima, pošto je i Kračlou završio pored staze i to u pretposlednjem krugu, pa je Lorenco nasledio drugo mesto, a Smit treće. Iza najbolje trojice sledio je Doviciozo, ispred vozača Avintije Hektora Barbere i dvojca Gresini Honde Alvara Bautiste i Skota Redinga. Najbolju desetoricu kompletirali su Hiroši Aojama, Aleks de Anđelis i Niki Hejden.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: