Skandal potresao Azijske igre

Politički skandal potresao je Azijske igre koje se trenutno održavaju u Južnoj Koreji.

Izvor: JT

Utorak, 30.09.2014.

12:53

Default images

Japan je uložio protest organizatorima zbog toga što su navijači istakli transparent svog heroja, koji je pre 106 godina u atentatu ubio japanskog premijera posle utakmice koju je domaćin dobio sa 1:0.

Japanski olimpijski komitet protestovao je pošto su južnokorejski navijači u nedelju otkrili baner na kojem je bila slika Ana Junga Geuna, simbola otpora Južne Koreje japanskoj okupaciji tog poluostrva u periodu od 1910. do 1945. godine.

An se u Južnoj Koreji smatra junakom zbog ubistva japanskog premijera Hirobumi Itoa, tokom njegove posete Kini 1908. godine. An je obešen 1910, kada je Južna Koreja postala formalno japanska kolonija.

Širom Južne Koreje podignuti su brojni spomenici u čast Ana, ali ga Japan smatra teroristom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: