Vilijams: Gist mi pričao o derbiju

Dolazak Markus Vilijamsa u Crvenu zvezdu ustalasao je javnost, momak iz Los Anđelesa verovatno je stranac sa najvećom reputacijom koji je došao u Srbiju.

Izvor: SO

Ponedeljak, 29.09.2014.

17:37

Default images

U razgovoru sa novinarima Vilijams je govorio o tome zašto je odabrao baš Zvezdu, o svojoj ulozi u timu, načinu igre, derbiju sa Partizanom, Beogradu...

Prema mišljenju mnogih, Zvezdi je prošle godine nedostajao kreativan igrač koji bi prodrmao ekipu, a to će biti jedan od osnovnih Vilijamsovih zadataka u novom timu. Zvezda u njemu dobija znatno drugačiji profil igrača od Demarkusa Nelsona, koji je otišao u PAO.

“Svestan sam šta se očekuje od mene, nadam se da ću malo olakšati svojim saigračima i treneru. Pokušaću na pravi način da vodim napade i da omogućim Bobiju i ostalima lake poene, otvorene šuteve. Demarkus je ovde bio sjajan poslednje dve godine – doneo je timu mnogo dobrih stvari, a ja se nadam da ću moći da popunim rupu nastalu njegovim odlaskom. Želim da doprinesem ekipi onim što radim najbolje, a to su dodavanja i uključivanje svih saigrača u napad, ali i da pokušam da radim neke stvari koje je Demarkus dobro radio“, kazao je 28-godišnji Vilijams.

S obzirom na iskustvo i autoritet koje poseduje, od Amerikanca se očekuje da bude predvodnik tima, pogotovo u najvažnijim mečevima.

“Nismo razgovarali konkretno o mojoj ulozi vođe, ali to će doći prirodno. U određenim situacijama moraću da budem glasniji i da pokušam da pružim podršku mlađim igračima. Razgovaram mnogo sa Dangubićem, često se družimo i idemo zajedno na treninge – pokušavam da mu pomognem svojim iskustvom. Razgovaram i sa Jakom, sa Bobijem, u stvari sa svima – kada god vidim da mogu da pomognem, to i učinim“, rekao je Markus i dodao da se ipak neće previše opterećivati očekivanjima javnosti.

“Ne smem da obraćam pažnju na to, jednostavno treba da izađem na teren i da igram najbolje što mogu. Nadam se da će to biti dovoljno da ispunim očekivanja ekipe i svih ostalih“.

U Evropi je Vilijams prvi put zaigrao 2010. godine, a u protekle dve sezone igrao je za Unikahu i Lokomotivu Kubanj. Amerikanac smatra da će dobra odbrana biti prvi adut Zvezde predstojeće sezone.

“Ovo je verovatno najčvršći tim za koji sam igrao kada je reč o intenzitetu i o odbrani, drugačije je od prethodna dva tima za koja sam igrao. Istovremeno, ovo je i dosta mlađi tim, tako da očekujem da ne krene sve odmah kao što bi možda krenulo kod neke iskusnije ekipe, ali to ćemo nadoknaditi svojim stilom igre. Trener uvek prvo govori o odbrani – tim je mlad, atletski sjajan, sa mnogo energije, i ako prihvatimo tu filozifiju naša odbrana može da postane naš najbolji napad“.

Poruka navijača glasi: "Pobeđujte"

Prošle sezone rivale, ove saigraèi (Starsport)
Vilijams je prošle godine na otvaranju sezone u Evroligi bio najzaslužniji za pobedu Lokomotive nad Zvezdom. Još tada je Markus pohvalio atmosferu u Areni, a kaže da je to bio jedan od razloga zašto se sada odlučio za crveno-bele.

“Zvao me je agent i rekao da imam nekoliko ponuda, među njima i Zvezdinu. Nisam mnogo razmišljao, kroz glavu mi je prošla utakmica iz Arene od prošle sezone i samo sam pristao“.

Vilijams je već na početku svog života u Beogradu osetio koliko su navijači ludi za košarkom.

“Dopada mi se Beograd, išao sam do reke, do tržnih centara, a i sa Čarlsom sam obišao nekoliko restorana. Kao što sam rekao, igrao sam ovde prošle godine, iskusio sam ovdašnju atmosferu, a i sada me navijači zaustavljaju na ulici, žele da se fotografišu, da dobiju autogram ili samo da se pozdrave. To je potpuno normalno, a njihova glavna poruka glasi ’pobeđujte’. To jeste i naš cilj“.

Amerikanac će sledeće sezone nositi dres sa brojem tri na leđima.

“Evroliga je od ove godine dozvolila da se uzmu brojevi od 0 do 99. Nemam poseban razlog zašto sam uzeo trojku, jednostavno, sviđa mi se broj, polovina je šestice koju sam nosio u Lokomotivi“.

Vilijams kaže da mu je rivalitet između Zvezde i Partizana poznat još mnogo pre nego što je potpisao za crveno-bele.

“Čuo sam za rivalstvo Zvezde i Partizana još pre nekoliko godina, kada je moj dobar prijatelj Džejms Gist igrao za Partizan. Kada je otišao u Grčku, nije mogao da se odluči koji je derbi bolji kada je reč o publici, Zvezda – Partizan ili PAO – Olimpijakos. Rekao mi je da očekujem mečeve sa mnogo kontakta, da će publika biti izvanredna ko god da je domaćin, ali i da ne može da mi do kraja dočara sve to, da moram da doživim“.

Zašto je Vilijams 'Kos' na Tviteru?

Starasport
Vilijams kaže da poznaje mnogo košarkaša sa Balkana, dosta je govorio o Divcu, ali i istakao da mu je Dražen Petrović bio jedan od omiljenih igrača.

“Igrao sam sa Nenadom Krstićem u Nju Džersi Netsima, znam i Miloša Teodosića, igrao sam protiv njega. Od starijih igrača sećam se Vlada Divca, nije bio jedan od najvećih, ali svakako jedan od najpoznatijih igrača Lejkersa. Posle je otišao u Sakramento, mislim da je nesebičnost bila glavna karakteristika njegove igre, njome je zarazio i saigrače. Dražen Petrović je bio jedan od mojih omiljenih igrača, igrao je za Nju Džersi. Znam zaista mnogo košarkaša odavde, ali ne bih sada mogao sve da nabrojim“.

Markus je veoma aktivan na Tviteru – jedno vreme njegov nadimak na toj društvenoj mreži glasio je ’Kosjan Willavić’, a sada se vratio samo na staro ’Kos’. Pitali smo ga otkud baš taj nadimak.

“Kada sam prvi put došao u Evropu, mnogo ljudi je moje ime izgovaralo MarkOs, odatle dolazi ’Kos’ i brojni prijatelji kod kuće sada me zovu ’Kos’ umesto ’Markus’. Onda sam i posrbio ime, ne sećam se više gde sam video, možda ’u Bosni, pa sam se nazvao ’Kosjan’, a onda sam sufiks ’ić’ dodao na prvi deo svog prezimena“.

Iako je iz Los Anđelesa, Vilijams je navijač Čikago Bulsa.

“Navijam za Bulse jer sam odrastao gledajući Džordanove mečeve – svi smo želeli da budemo kao on“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: