NBA borba za prvi veliki ugovor

Sport je biznis, a na samom vrhu te piramide je NBA liga. Milijarde dolara cirkulišu svake sezone, a dok se ljubitelji košarke tek upoznaju sa novim igračima, oni se prvih nekoliko godina bore za što bolji prvi veliki ugovor.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.09.2014.

11:15

Default images

Rukiji od svojih timova inicijalno dobijaju dvogodišnje ugovore, maksimalan je kod prvog pika oko 9.5, kod desetog oko 3.5 miliona dolara, dok poslednji pik prve runde dobija samo 1,6 miliona $ za dve sezone.

Međutim, timovi imaju opciju da već nakon prve sezone potpišu produženje na još jednu godinu, a nakon druge i na četvrtu u sličnoj vrednosti kao prve dve.

Tada počinje rat za milione. Teško je dobiti garantovan maksimalan ugovor pored starosedelaca, te ekipa koje pokušavaju da što više uštede u 'seleri kepu'.

Tako je recimo najbolji trojkaš NBA lige Stefen Kari prošle godine izabrao da produži saradnju sa Voriorsima ispred opcije da bude ograničen agent, te za četiri godine dobio 'samo' 44 miliona dolara. Samo četiri manje je dobio DeMar DeRozan u Reptorsima.
foto: Beta/AP
Proteklih godina su tek pojedinci dobijali više od 70-80 miliona dolara, a tako je bilo i ovog leta.

Ove godine igrači koji su u NBA došli 2010. godine su se borili za nove ugovore, a na njih je ukupno otišlo 557 miliona garandovanih dolara. Čak 41% (239 miliona) pokupili su igrači koji su u NBA došli iz Kentaki Vajldketsa.

Najveće ugovore od svih imaju Pol Džordž i Džon Vol, ali su oni među retkima koji su od Indijane i Vašingtona dobili petogodišnje. Džordž je plaćen 95 miliona, a propustiće sledeću sezonu. Vol je dobio 85.

Novac lako ide i u džepove centara. DeMarkus Kazins je prošlog septembra uzeo 62 miliona na četiri sezone u Sakramentu, a prethodnih sezona tako su prolazili Roj Hibert i LaMarkus Oldridž.

Najveći ugovor ovog leta potpisao je Erik Bledso sa Finiks Sansima za 70 miliona dolara. Među najplaćenijima su još Gordon Hejvord (bio efikasniji od Džordža prošle sezone), Derik Fejvors (iako je bio u drugom planu u Juti prethodnih godina), Leri Sanders (drugi bloker lige) i Ejveri Bredli. Njihovi ugovori se kreću u rasponu od 30 do 65 miliona dolara.

Garantovane ugovore dobila su samo dvojica igrača iz druge runde drafta 2010, Lendri Filds i Lens Stivenson, dok je samo Luk Bebit iz prve runde koji nije dobio garantovan novac.

Kako je prošla klasa 2008?

Draft iz 2008. godine bio je jedan od najjačih u poslednjoj deceniji, doveo je u NBA Derik Rouza, Rasela Vestbruka, Kevina Lava, Danila Galinarija, Bruka Lopesa, O Džej Meja, Majkla Bizlija, Erika Gordona...

Većina od pomenutih igrača su danas superstarovi svojih ekipa, Derik Rouz je bio MVP lige 2010. godine, ali od tada ima problema sa povredama. On je Bulsima za produženje ugovora uzeo 95 miliona dolara.

Slična je situacija sa Rasel Vestbrukom koji je Tander koštao oko 80 miliona dolara iste sezone, a obojica su dobila naravno maksimalne ugovore.

Na četvorogodišnji ugovor sa Minesotom se odlučio Kevin Lav, uz opciju da otkupi poslednju godinu, a dobio je 62 miliona dolara. On je računao na to da Vulvsi neće biti konkurentni u borbi za titulu, pa je tako ovog leta izborio trejd u Klivlend.

Iako je daleko manja zvezda od Lava, mada jednako važan šraf u svom timu, Bruk Lopes je od Netsa dobio 60 miliona na četiri godine.

Garantovan ugovor nakon ruki novca dobio je i Danilo Galinari, kome su Nagetsi platili 42 miliona dolara nakon što su ga doveli iz Njujorka. O Džej Mejo je ispucao kompletan ugovor sa Milvokijem pa tek onda potpisao novi, trogodišnji za 24 miliona dolara.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: