NYT: Naš fudbal sport broj 2 u SAD

Kada se jednog dalekog dana osvrnemo na nju, 2014. će verovatno biti zapamćena kao godina poslednjeg globalnog iskoraka fudbala.

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

17:07

Default images

Indijska premijer liga, koja kreće sledećeg meseca, otvoriće u potpunosti tržište veliko 1.2 milijarde ljudi, a Svetsko prvenstvo u Brazilu učinilo je konačno fudbal velikim sportom u SAD. Ako Njujork Tajms uzmemo za primer, fudbal je tokom ove godine ozbiljno uzdrmao pozicije košarke i bejzbola u Severnoj Americi.

Po analizi tekstova koje je Njujork Tajms objavljivao tokom prethodne četiri decenije vidi se da fudbal nikada nije bio toliko popularan i da je ovo prva godina u kojoj je uspeo da pored hokeja prestigne košarku i bejzbol.

Rani uzlet fudbala u američkim medijima vezan je za slavni Kosmos na kraju sedamdesetih, kada su se na terenima NASL lige Pele, Bekenbauer i Bleki Bogićević borili sa desetinama britanskih i latinoameričkih igrača.
Posle propasti lige i pada tokom osamdesetih, fudbal se vraća 1994, u godini kada su Amerikanci ugostili Svetsko prvenstvo, koje i danas drži rekord gledanosti. Kraj prošle decenije doneo je novi uzlet, ali su se košarka i bejzbol (do sada poslednja titula Jenkija 2009) držali. Novi pad ta dva sporta iskoristio je fudbal i izbio na drugo mesto daleko iza neprikosnovenog američkog fudbala.

Ugledni njujorški dnevni list je, logično, naklonjen svojim lokalnim klubovima, što se jasno vidi iz velikog prisustva košarke dok su Niksi osvajali titule ili igrali u finalima (1970, 1973, 1994) ili hokeja tokom poslednjeg osvojenog Stenli kupa za Rendžerse (1994; zanimljivo je da dominacija Ajlendersa ranih osamdesetih nije privukla veću pažnju).

Najveće iznenađenje je da bejzbol više „skače“ kada su uspešni Metsi (1969, druga polovina osamdesetih), nego kada dominiraju Jenkizi (četiri Svetske serije 1996-2000), klub koji po anketama ima duplo više navijača u gradu.

Četiri decenije pošto je Žoao Avelanž podstakao FIFA da se ne oslanja više samo na stare bastione fudbala u Evropi i Južnoj Americi, stigli smo vrlo blizu dana u kojem je fudbal osvojio bukvalno ceo svet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: