Vojska uzima Steaui ime i grb

Bukureštanska Steaua, jedan od samo dva istočnoevropska kluba koji je postao šampion Evrope, moraće da promeni ime i grb.

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

19:09

Default images

Nacionalni zavod za intelektualnu svojinu potvrdio je da je Vojska Rumunije vlasnik prava na ime i grb kluba, čiji je osnivač bila 7. juna 1947.

Sadašnji vlasnik Điđi Bekali, koji već neko vreme vodi klub iz zatvora, moraće da u najkraćem roku promeni ime i grb, a uz to će morati da vojsci isplati sva sredstva koja je klub zaradio od prodaje artikala sa sadašnjim simbolima.

Steaua je za 67 godina postojanja najuspešniji rumunski klub sa 25 titula (koje simbolizuju dve zvezdice iznad grba), 21 kupom, 6 superkupova Rumunije i titulom šampiona Evrope iz 1986, kada su pobedili Barselonu i ubrzo zatim osvojili Superkup Evrope.

Fudbalski klub bio je deo sportskog društva sve do 1998, kada se izdvojio i privatizovao. Vojska je i dalje vlasnik njihovog stadiona Genčea, u zapadnom delu Bukurešta, na kojem je 60 utakmica odigrala i reprezentacija Rumunije (1974. je otvoren gostovanjem OFK Beograda).

Istorijske boje Steaue su identične sa bojama rumunske zastave – crvena, plava i žuta – s tim što su kroz gotovo celu istoriji dresovi crveno-plavi, a žuta je zvezda na grbu, kao i gostujući dresovi u poslednje vreme.

Steaua je osnovana pod imenom ASA Bukurešt (Armijsko sportsko društvo), zvala se u prvim godinama i CSCA (Centralni sportski klub Armije) i CCA (Centralni dom Armije), sve dok 1961 nije dobila ime CSA Steaua (Sportski klub Armije Steaua). Ime kluba zvanično je promenjeno u FC Steaua 1998.

Tokom istorije klub je menjao grb sedam puta, uz očuvanje ključnih elemenata. Poslednja izmena dogodila se 2003, kada je Bekali vratio grb iz najuspešnijih dana osamdesetih, sa dodate dve zvezde na vrhu, kao simbol 20 osvojenih titula. Te dve zvezde takođe ostaju vojsci, jer je 20. Titula osvojena u sezoni 1997/98, neposredno pred promenu vlasništva.

U Rumuniji ovo nije prvi slučaj da klub mora da menja ime i boje. Sredinom prošle decenije kroz čitavu agoniju je prošla ranija Politehnika iz Temišvara, a o neverovatnim zbivanjima u rumunskom fudbalu pisali smo tokom prošlog leta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: