Penzionisao se legendarni Žiba!

Jedan od najboljih odbojkaša svih vremena, Brazilac Žiba odlučio je da završi profesionalnu karijeru u 37. godini.

Izvor: ÐN

Subota, 02.08.2014.

13:47

Default images

Žiba je odlučio da prekine profesionalnu karijeru posle više od dve decenije bavljenja odbojkom.

Brazilac, koji je igrao na poziciji primača, naveo je da je došlo vreme za kraj karijere u kojoj je osvojio bukvalno sve što se moglo osvojiti.

„Ovo je najteža odluka koju sam mogao da donesem u svom životu. Posle 25 godina moram da napustim teren, da napustim svoj dom. Moje putovanje je bilo prepuno pobeda i poraza i ne žalim ni za jednim od njih. Moji fanovi, trofeji, to je ono što me je držalo da trajem ovoliko dugo i veoma mi je žao što zatvaram ovo poglavlje svog života. Radujem se novim izazovima i projektima, i veoma sam uzbuđen. Nadam se da će Žiba ostati u srcima navijača mnogo godina“, obrazložio je Žiba svoju odluku.

Žilberto Amauri de Godoj Filjo jedan je od najuspešnijih igrača koji su se ikada bavili ovim sportom. Karijeru je počeo u klubu Kuritibano, a potom je nosio dres Kokamara, Čapeka, Sao Kaetana, Nipomeda, Olimpikusa i Minasa, pre nego što se preselio u Italiju. U Brazilu je bio prvak 2001. godine.

Na ’Čizmi’ je nastupao za Jahu Feraru, a onda i Noikom Brebanka Kuneo sa kojim je uzeo Kup Italije i bio MVP, da bi 2007. godine sreću probao u ruskoj Iskri iz Odinstova.

Dve godine kasnije vratio se u rodnu zemlju da bi zaigrao za Pinjeiroš, a tačku na karijeru stavio je igrajući u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Za nacionalni tim Brazila debitovao je davne 1995. godine i verovatno bio najzaslužniji čovek za dominaciju te južnoameričke zemlje u poslednje dve decenije.

Sa Selesaom je osvojio neverovatnih 29 trofeja, iako je početkom milenijuma bio suspendovan na nekoliko meseci zbog korišćenja narkotika.

2004. godine u Grčkoj vodio je Brazil do olimpijskog zlata, a osim tog uspeha na Igrama ima i dva srebra (2008. i 2012). Čak tri puta je bio svetski šampion i to na tri poslednja Svetska prvenstva (2002, 2006, 2010).

Isto toliko trofeja ima u Svetskom kupu velikih šampiona, kao i u Kupu Amerike. Dva puta je sa reprezentacijom bio najbolji u Svetskom kupu, da bi 2007. godine stigao i do pehara na Panameričkim igrama.

Po neverovatnih osam puta osvajao je Svetsku ligu i Šampionat Južne Amerike.

Pored timskih uspeha, Žiba je dobio i brojna individualna priznanja. Već godinu i po posle suspenzije proglašen je za najkorisnijeg igrača Olimpijskih igara u Atini. Nagrade su se samo ređale, pa je za najboljeg igrača proglašavan na brojnim takmičenjima – Svetska liga (2006), Svetsko prvenstvo (2006), Svetski kup (2007), Panameričke igre (2007). Najbolji server Svetske lige bio je 2008, a godinu dana kasnije i najuspešniji primač Šampionata Južne Amerike.

Zbog svega što je postigao 2013. godine primljen je u Kuću slavnih u Poljskoj.

Tekst o fenomenalnom Brazilcu mogli ste da čitate prilikom "Odbrojavanja" do Svetskog prvenstva u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: